Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Welke energieleveranciers zijn het duurzaamst?

door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten

Huismerk Energie, Raedthuys (Pure energie), Windunie en Qurrent zijn de meest duurzame stroomleveranciers. Van de grote energiebedrijven is Eneco de meest groene stroomleverancier, terwijl Nuon en Essent beiden een onvoldoende scoren op duurzaamheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu, dat in de uitzending van Kassa Groen bekend gemaakt werd.

Beoordeling duurzaamheidsonderzoek

De vier organisaties beoordeelden 32 energieleveranciers op investeringen in stroomopwekking, productie, levering en inkoop van stroom. Op basis daarvan is een rangschikking gemaakt, ingedeeld in drie groepen. De koplopers scoren allen een 6 en hoger en zijn daarmee het meest duurzaam. De leveranciers in de grijze middenmoot scoren een onvoldoende op duurzaamheid. De hekkensluiters scoren een zware onvoldoende: lager dan een 4,5. Met deze ranglijst willen zij de energiemarkt transparanter maken, zodat consumenten en bedrijven een weloverwogen keuze voor een energieleverancier kunnen maken.

 Koplopers  Grijze middenmoot  Hekkensluiters
 Huismerk Energie  De Vrije energie Producent  Vattenfall/Nuon
 Raedthuys (Pure Energy)  MKB Energie  Atoomstroom
 Windunie  Qwint  RWE/Essent
 Qurrent  Hezelaer Energie  Delta
 Greenchoice  Scholt Energy Control
 HVC Energie  E.ON
 Eneco  EPA Green
 Kas Energie  Energiedirect.nl
 Innova  Nieuwe Stroom
 Budget Energie
 Electrabel
 Greenfoot Energy
 Anode Energie
 De Groene Belangenbehartiger
 BAS Energie
 Oxxio 
 NLE
 Robin Energie
 Main Energie 

Het is de tweede keer dat de Consumentenbond, Hivos, Natuur & Milieu en Greenpeace energieleveranciers onder de loep nemen. Volgens de onderzoekers zijn energieleveranciers gemiddeld iets groener dan vorig jaar. In 2013 scoorden slechts 6 energiebedrijven in het duurzaamheidsonderzoek een voldoende, dit jaar zijn het er 9. Van de 5 energiereuzen scoren echter 4 een onvoldoende. Juist zij hebben de meeste impact op het klimaat.

Greenchoice en E.ON stijgen in de ranking door duurzame investeringen. Als opvallendste daler wordt Nuon/Vattenfall genoemd. Dit komt doordat dit bedrijf vooral kiest voor kernenergie en kolenstroom naar het oordeel van de onderzoekers. Omdat Nuon/Vattenfall en E.ON plannen hebben voor verduurzaming worden de effecten van de koerswijzigingen in een volgend onderzoek meegenomen, belooft de Consumentenbond.

Groene stroom of sjoemelstroom

Twee weken geleden kwam een rapport uit van stichting HIER Klimaatbureau waarin groenestroomproducten van energiebedrijven zijn bekeken. Met de vraag of de stroom die daar wordt aangeboden ook echt groene stroom is opgewekt in Nederland. 

Tussen beide onderzoeken zitten opmerkelijke verschillen. Zo staat Eneco bij HIER in de Top 5 grootste aanbieders van 'sjoemelstroom', terwijl dit bedrijf in het onderzoek van Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu juist als meest groene leverancier wordt beoordeeld. Nuon en Essent komen bij HIER gunstig uit de bus, maar deze bedrijven bungelen in het andere onderzoek juist onderaan de lijst.

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond: "Wij hebben het hele bedrijf onder de loep genomen, en bij ons onderzoek zijn bijvoorbeeld ook investeringen en desinvesteringen meegenomen. Je kunt dan denken aan investeringen of juist afstoten van windenergie, kolencentrales, kernenergie, etc. De verschillende aanpak van Hier Klimaatbureau en ons onderzoek heeft als gevolg dat de resultaten anders zijn."

Reactie Nuon en Essent

In een reactie aan Kassa Groen laten Nuon en Essent weten het niet eens te zijn met de onderzoeksmethodiek van de vier onderzoekspartijen. Volgens Nuon worden er op bepaalde punten appels met peren vergeleken en noemt het onderzoek niet objectief. Desondanks heeft de energiereus wel gekozen voor samenwerking met de onderzoekers en heeft informatie geleverd over hoe dit onderzoek verbeterd kan worden. Essent daarentegen heeft aangegeven dat zij het niet eens is met de onderzoeksmethodiek en wijst dan ook bij voorbaat de uitkomsten van het rapport af. Essent en de onderzoekers verschillen met name van mening over hoe bijstook van biomassa in de elektriciteitsopwekking moet worden beoordeeld.

Prijs en duurzaamheid

Sommige leveranciers vragen voor groene stroom op jaarbasis een paar tientjes meer dan voor grijze stroom, anderen maken geen verschil tussen grijs en groen. Of hanteren maar een klein prijsverschil. Ook overstappen op een duurzame én voordelige leverancier? Raadpleeg de Energievergelijker en filter op groene stroom.
 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 5 mei 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie