Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wie hoog woont, krijgt lagere gasrekening

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Inwoners van Zuid-Limburg gaan 33 euro per jaar besparen op hun gasrekening. Vanaf 1 januari aanstaande wordt het gemeten gasverbruik daar verlaagd. Het gaat om zo’n 3500 huishoudens die 200 meter of meer boven de zeespiegel wonen. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag besloten.

Wie hoog woont heeft een lagere luchtdruk. Onze gasmeters gaan uit van een normale luchtdruk zoals op zeeniveau. Hierdoor ontstaat in de hoogste gebieden in Zuid-Limburg een vertekend beeld van het gasverbruik. 

Henk Don, bestuurslid ACM: “De energiewaarde per kuub gas is daar lager en dus heb je iets meer gas nodig om bijvoorbeeld vlees te bakken of je huis te verwarmen. En dat mag de consument niet meer kosten.”

Door nieuwe regelgeving rond de temperatuurcorrectie van gasmeters uit juli 2013 is nu ook gekeken naar de invloed van de hoogte op de gasmeter (luchtdruk). ACM heeft nu een besluit genomen over het voorstel van de netbeheerders van elektriciteits- en gasnetten. 

Ook bewoners op andere hoger gelegen gebieden zoals de Utrechtse heuvelrug kunnen een lagere gasrekening tegemoet zien. Zo’n 30 duizend bewoners tussen 150 en 200 meter boven de zeespiegel kunnen per jaar rond 24 euro besparing verwachten, 80 duizend bewoners tussen 100 en 150 meter kunnen rond 17 euro besparing verwachten en tot slot besparen 125 duizend huishoudens die tussen 50 en 100 meter boven de zeespiegel wonen ongeveer 6 euro per jaar.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 30 juli 2014

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie