Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Zacht weer zorgt voor lagere energierekening

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws voor onze portemonnee: we kunnen een lagere energierekening verwachten door het zachte weer. Een gemiddeld huishouden heeft dit jaar tot nu toe ongeveer 20 procent minder gas verbruikt dan normaal. Bij een gemiddeld verbruik van 1600 kubieke meter levert dat een voordeel op van 178 euro over de periode van januari tot en met oktober. Dat blijkt uit een berekening van energiebedrijf Essent.

Ten opzichte van dezelfde periode in 2013 ligt het verbruik zelfs bijna 30 procent lager. Over dat koude jaar moest een gemiddelde klant zo’n 100 euro meer afrekenen voor zijn gasverbruik volgens Essent.

Gasverbruik in oktober 32 procent lager

In de afgelopen zachte oktobermaand was het gasverbruik 32 procent lager dan gemiddeld in deze maand. Daardoor bespaarde een Essent-klant ruim 30 euro op zijn energierekening, becijferde de energieleverancier. Het verschil met het langjarig gemiddelde was het grootst in april dit jaar: toen verbruikte de klant maar liefst 36 procent minder dan normaal in deze maand. Dat leverde een besparing van bijna 40 euro op.


Overheidsheffingen

Een besparing van 178 euro over de afgelopen tien maanden is natuurlijk een leuke meevaller, maar niet baanbrekend. Dit komt doordat een groot deel van de energierekening bestaat uit belasting. Bijna 40 procent van de energierekening bestaat hieruit. Dit geld wordt onder andere geïnd voor investeringen in duurzame energie, zoals de aanleg van windmolenparken. Daarnaast weten we niet wat voor strenge wintermaanden we nog krijgen.Structureel lagere energierekening

Voor consumenten die niet afhankelijk willen zijn van het weer en structureel een lagere energierekening willen, adviseert Essent om het voordeel te investeren in het energiezuiniger maken van hun huis. Nog een tip om structureel te besparen: zet de verwarming een graadje lager en ga ieder jaar overstappen van energiecontract of leverancier.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 4 mei 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Sebastian ()

Vreemd, want hoe is het dan te verklaren dat wij via de 'slimme meter' middels de 2 maandelijkse verbruikskostenvergelijking altijd(!) boven het landelijk gemiddelde met gasverbruik zitten dit jaar, terwijl er stukken minder wordt verbruikt omdat het inwoner aantal is gehalveerd (denk aan minder douchen, minder kamers welke gebruik maken van verwarming e.d.).

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie