De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Zeven prijsstunters berekenen REB-verhoging door

door Marlies Hazenberg Leestijd: 2 minuten

De REB (Regulerende Energiebelasting, ook wel ecotax genoemd) bedraagt voor huishoudens 25-30% van de totale energierekening en voor groene stroom sinds 1 juli 2003 ca de helft hiervan. Zakelijke afnemers betalen doorgaans minder REB. 

De verhoging van de ecotax voor groene stroom per 1 juli naar 3,49 eurocent per kWh (exclusief BTW) wordt door vier belangrijke prijsvechtende leveranciers (B&A, E-Part, Elektran en Evolta) gedeeltelijk doorberekend in de eindprijs, terwijl drie leveranciers (Greenpower, Caplare en Energiestunter) de stijging zelfs geheel aan hun klanten doorrekenen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Gaslicht.com. Alle andere aanbieders op de groene-stroommarkt compenseren de gestegen REB voor de klant.

Verder is er onderscheid te maken in de prijs voor potentiële klanten en reeds gecontracteerde klanten. Wat verstaat een leverancier onder een vaste prijs? E-part houdt zijn prijs voor gecontracteerde klanten constant en voert de prijsverhoging alleen door aan potentiële klanten. De overige leveranciers maken hierin geen onderscheid, omdat dit in hun leveringscontracten zo geregeld is.

Algemeen kan men constateren, dat groene stroom nog altijd goedkoper aangeboden wordt dan grijze stroom.

Gaslicht.com verwacht, dat op 1 juli 2004, als alle afnemers vrij worden, groene stroom in het algemeen duurder wordt dan grijze stroom.

Bron Energeia en eigen onderzoek,

19 juli 2003

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zondag 20 juli 2003
Geactualiseerd: dinsdag 4 mei 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie