Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Zorgt kabinet dat energierekening weer daalt?

6 reacties Leestijd: 3 minuten

Op 15 september is het zover: Prinsjesdag 2020. Vorig jaar heeft het kabinet ervoor gezorgd dat de energierekening met gemiddeld 100 euro is gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Een belofte vanuit het kabinet na het debacle in 2019 waarbij de energierekening maar liefst 334 euro steeg.  Zal de energierekening in 2021 inderdaad nu verder dalen? Gaslicht.com zoekt het voor u uit.

prinsjesdag-2020-energierekening-2021.png

Plannen voor 2021

Dit jaar ziet Prinsjesdag er iets anders uit. Geen rijtoer in de Glazen Koets of evenement in de ridderzaal. Een simpel, coronaproof evenement in de Grote Kerk in Den Haag waar Koning Willem-Alexander de Troonrede uitspreekt. Hierin staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. Daarnaast biedt de minister van Financiën de Miljoenennota en Rijksbegroting voor 2021 aan de Tweede Kamer aan, waar ook de belastingplannen voor 2021 in staan.

Gaat de energiebelasting vanaf januari omhoog of omlaag? Het lijkt er op dat de eerder genoemde plannen inderdaad worden waargemaakt. Waarbij de gasbelasting stijgt en de verhoging gecompenseerd wordt middels een verlaging op de stroombelasting en een verhoging van de vermindering energiebelasting (heffingskorting).

Energiebelasting gas stijgt, stroom daalt

Vorig jaar maakte het kabinet de plannen voor het belastingdeel van de energierekening al bekend. Zo gaf het kabinet aan dat de komende 6 jaar de energiebelasting op gas wordt verhoogd met ruim 1 cent per m³ per jaar. Dat betekent dat we volgend jaar 42 cent per kuub (41,51 cent om precies te zijn) aan belasting betalen als het kabinet de plannen waar maakt. Voor een gemiddeld huishouden met een gasverbruik van 1500 kuub betekent dit een verhoging van € 18,15 op jaarbasis. Dat is bijna het dubbele in vergelijking met 5 jaar geleden! Deze maatregel moet de overstap van aardgas naar duurzame warmteopties aantrekkelijker maken.

Daarnaast toont de begroting nu ook de beloofde daling in de stroombelasting. Weliswaar een lichte daling van iets meer dan een halve cent per kWh (0,5929 cent om exact te zijn). Huishoudens zullen daardoor naar verwachting volgend jaar ruim 11 cent aan stroombelasting betalen per kWh. Rekenen we dit door naar het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden, 3500 kWh per jaar, dan betreft dit een daling van € 20,75 op jaarbasis.

energiebelasting-2015-2021-per-kwh-stroom-en-gasfinal.png

Compensatie door de belastingvermindering

Het afgelopen jaar werd de daling van de energierekening vooal veroorzaakt door een uitzonderlijke verhoging van de ‘vermindering energiebelasting’. De belastingvermindering is een vast bedrag per energieaansluiting dat wordt afgetrokken van de energiebelasting. Volgend jaar wordt dat bedrag naar verwachting opnieuw verhoogd, met € 24,85. Daarmee krijgen huishoudens maar liefst € 552,03 terug.

vermindering-energiebelasting-2015-2021-0.png

Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE)

Vorig jaar werd ook aangekondigd dat de tarieven voor de Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) de komende jaren zullen stijgen. Vanaf dit jaar dragen bedrijven meer bij dan particuliere gebruikers. Hun bijdrage is nu twee derde deel, in plaats van de helft. Hoe dat in 2021 gaat, is tot dusver nog niet bekend. Of die tarieven volgende week al terug te vinden zijn in de belastingplannen voor 2021 is nog even afwachten. Het kan ook zijn dat die pas in december bekendgemaakt worden wanneer de Eerste Kamer instemt met de geplande belastingmaatregelen. Dat gaan we volgende week zien. Dus wordt vervolgd..

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 23 april 2021

Reacties (6)

Geplaatst door: Marcel Prins ()

Ik stap al zo lang ik me kan herinneren over via Gaslicht.com. Tot volle tevredenheid.
Bijna dagelijks word ik gebeld door energiecowboys, en heb daarbij een aantal keer een aanbieding laten mailen.
Ook door zgn. 'energiecollectieven'. Zonder uitzondering waren deze aanbiedingen veel en veel duurder dan wat Gaslicht.com kon aanbieden.
Ik durf wel te stellen dat Gaslicht.com een van de beste, zo niet de beste vergelijkingssite is die ik ken.
Jaarlijks overstappen via Gaslicht.com heeft mij door de jaren heen honderden, zo niet duizenden euro's bespaard.
Ik raad de bellende energiecowboys daarom zonder uitzondering aan om eens op Gaslicht.com te kijken voor de echte aanbiedingen, en blijf zelf gewoon jaarlijks overstappen via Gaslicht.com!

Opmerking van de redactie op 10-09-2020
Beste meneer Prins,

Bedankt voor uw reactie en uw complimenten! Dat doet ons goed.
Wij merken ook dat aanbiedingen via telefonische verkoop vaak een stuk duurder zijn dan de pakketten op onze website.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Hans ()

Komend jaar zal inderdaad meevallen met de stijging van de lasten, maar eens komt er de omslag. Dus vliegen de maandlaste straks met tientjes omhoog. Overstappen van gas naar alternatieve energiesoorten is in veel gevallen onmogelijk. In België en Duitsland promoot men massaal een overstap naar aardgas maar wij nuchtere Nederlanders moeten zonodig van het gas af. Raar volkje die Nederlanders

Opmerking van de redactie op 09-09-2020
Beste Hans,

Bedankt voor uw reactie. Of er een slag komt waardoor we maandelijks ineens veel meer gaan betalen, is lastig te zeggen. Helaas kunnen we niet in de toekomst kijken.

Gelukkig hebben we zelf wel wat invloed op de overige kosten van de energierekening waar we optimaal van moeten profiteren door te blijven vergelijken. Zo houden we de energierekening zo voordelig mogelijk.

In andere landen gaan zij inderdaad anders om met gas dan in Nederland. Daar zullen zij hun eigen redenen voor hebben. Gelukkig zijn er wel alternatieven om het gas te vervangen en wordt hier ook steeds meer gebruik van gemaakt door de consument.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Willie H ()

Voor mij pakte het wel goed uit deze vergelijkingssite. Wat mij opvalt is dat er steeds gezegt wordt dat het goedkoper worden gaat door lage olie prijzen,maar dat deze voordelen vooral verdwijnen in de zakken van energieleveranciers door HOGERE vastrecht kosten.. Een paar jaar geleden betaalde je plm 2,50 per aansluiting PER maand , nu al 5,99 per maand ( x 2 ).
Vattenvall rekent 5,99 als je van een aanbieding gebruik maakt, maar bij doorlopende contract na afloop van je deal bieden ze 4,99 per product.Voor mensen die dus van beide zowel gas of stroom weinig verbruiken zou dus variabel doorlopen goedkoper zijn dan een deal ....in sommige gevallen.

Opmerking van de redactie op 09-09-2020
Beste Willie,

Goed om te horen dat de vergelijking en het overstappen goed heeft uitgepakt.

U geeft aan dat de lagere tarieven van dit moment vooral verdwijnen in de vaste leveringskosten. De vaste leveringskosten verschillen per energieleverancier. In veel situaties wordt een hoger tarief gecompenseerd door een hogere welkomstpremie.

Wij raden niet aan om te kiezen voor een contract met variabele tarieven. Deze liggen vaak tot wel 300 euro per jaar hoger dan een contract met vaste tarieven.

Heeft u hulp nodig bij het vergelijken? Neem gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Theo Schoonhoven ()

Ook ik moet me helaas aansluiten bij Peter en Andries ALLE ENERGIELEVERANCIERS in je vergelijking zouden meenemen nu zoek ikzelf op en kom goedkoper uit toen jij pas begon was je eerlijk nu al lang niet meer gaat nu alleen maar hoe je zoveel mogenlijk over de rug van de consument kunt verdienen van dat slag mensen houden wij niet van . wees eerlijk en transpararant dan zal ik weer jullie site gewoon weer gebruiken nu niet Met vriendelijke groet.

Opmerking van de redactie op 09-09-2020
Beste meneer Schoonhoven,

Bedankt voor uw reactie. Inmiddels is er een reactie geplaatst bij het bericht van meneer Van Etten met onze uitleg. Hieronder plaatst ik ook onze uitleg over het meenemen van energieleveranciers op onze website:

Wij vergelijken alle energieleveranciers met een leveringsvergunning en verstrekken de meest actuele gegevens over vrijwel alle contracten en diensten. Ook tonen we energiecontracten van aanbieders die niet via Gaslicht.com zijn af te sluiten.

Wij nemen uitsluitend aanbiedingen op in onze vergelijking waarvan de tarieven transparant gepubliceerd zijn op de site van de energieleverancier. Op die manier vindt u bij ons altijd een complete, onafhankelijke en actuele vergelijking waardoor u tot een weloverwogen keuze kunt komen. Wederverkopers worden niet opgenomen, omdat zij geen programmaverantwoordelijkheid dragen.

Mocht u nog vragen hebben dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Andries Kuil ()

Ik ondersteun de reactie van Peter volledig. Als je als vergelijkingssite echt iets wilt betekenen dan moeten alle aanbieders worden vermeld en laat je een volledige objectieve vergelijking zien.

Opmerking van de redactie op 09-09-2020
Beste meneer Kuil,

Bedankt voor uw reactie. Inmiddels hebben wij op de reactie van meneer Van Etten gereageerd.

Wij vergelijken alle energieleveranciers met een leveringsvergunning en verstrekken de meest actuele gegevens over vrijwel alle contracten en diensten. Ook tonen we energiecontracten van aanbieders die niet via Gaslicht.com zijn af te sluiten.

Wij nemen uitsluitend aanbiedingen op in onze vergelijking waarvan de tarieven transparant gepubliceerd zijn op de site van de energieleverancier. Op die manier vindt u bij ons altijd een complete, onafhankelijke en actuele vergelijking waardoor u tot een weloverwogen keuze kunt komen. Wederverkopers worden niet opgenomen, omdat zij geen programmaverantwoordelijkheid dragen.

Zijn er verdere vragen? Laat het ons weten.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Peter van Etten ()

Het zou eerlijk zijn als jullie ALLE ENERGIELEVERANCIERS in je vergelijking zouden meenemen. Dus niet alleen die waar jullie provisie van krijgen.
Daar is de consument pas echt mee geholpen!

In dit perspectief kom ik mijn goedkope energieleverancier nooit tegen als goedkoopste aanbieder. Hoe kan dit ?

Opmerking van de redactie op 09-09-2020
Beste meneer Van Etten,

Wij vergelijken alle energieleveranciers met een leveringsvergunning en verstrekken de meest actuele gegevens over vrijwel alle contracten en diensten. Ook tonen we energiecontracten van aanbieders die niet via Gaslicht.com zijn af te sluiten.

Wij nemen uitsluitend aanbiedingen op in onze vergelijking waarvan de tarieven transparant gepubliceerd zijn op de site van de energieleverancier. Op die manier vindt u bij ons altijd een complete, onafhankelijke en actuele vergelijking waardoor u tot een weloverwogen keuze kunt komen. Wederverkopers worden niet opgenomen, omdat zij geen programmaverantwoordelijkheid dragen.

U geeft aan dat uw huidige energieleverancier niet meegenomen wordt in de vergelijker. Dit kan dus door bovenstaande reden zijn maar kan ook komen omdat zij geen verlengaanbod via onze website aanbieden en/of de tarieven van een verlengaanbod niet bekend zijn.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.