Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Zuinige apparaten populair


Huishoudelijke apparaten die zuinig omgaan met energie zijn populair. Van de in 2003 aangeschafte koelkasten, vaatwassers en wasmachines was ongeveer negentig procent in het bezit van het A-label, een keurmerk voor apparaten met een zuinig energieverbruik. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieu Centraal. Dit is  het landelijk centrum voor informatie over mogelijkheden om in het dagelijks leven rekening te houden met het milieu. 

Ook andere energiebesparende voorzieningen in de woning doen het goed. Zo hebben vier van de tien woningen  een hoogrendementsketel voor verwarming. Ook wordt er steeds beter geïsoleerd: bijna 70% van de woningen heeft dubbel glas en ruim 60% heeft een geïsoleerd dak. Toch laten consumenten ook kansen onbenut. Het onderzoek heeft bijvoorbeeld uitgewezen  dat de  spaarlamp nog helemaal geen gangbaar artikel is. Dat geldt ook voor de energiezuinige auto en wasdroger. De A-label auto en de A-label wasdroger hebben nog maar een zeer klein marktaandeel. 
 
Energiezuinige apparaten zijn geïntroduceerd als maatregel om het broeikaseffect te verminderen. Het broeikaseffect leidt tot klimaatverandering met mogelijke grote gevolgen voor Nederland en de rest van de wereld.  Nederland heeft zich in internationaal verband verplicht om een vermindering van  6% van de uitstoot van broeikasgassen te bereiken in 2010 ten opzichte van 1990.

Huishoudens stoten per jaar ongeveer 52 Megaton (52 miljard kilo) kooldioxide, het belangrijkste broeikasgas, uit. Een reductie van 6% betekent dat er door huishoudens 3 Megaton moet worden bespaard. Milieu Centraal heeft berekend  dat dit doel haalbaar is als consumenten onbenutte kansen oppakken. Zo zouden we al op de helft zijn als alle huishoudens hun gloeilampen zouden vervangen door spaarlampen. Wanneer vervolgens alle huishoudens met een minder zuinig koel- en vriesapparaat dat zouden vervangen door een zuinig apparaat, dan zou de doelstelling al zijn gehaald.     
  
Zie voor meer achtergrondinformatie van het onderzoek: Milieucentraal

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie