De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Gaslicht.com Energietrends 2019

door Maartje Sebek Leestijd: 4 minuten

Eén derde van alle overstappen in 2019 werd in november en december gedaan. Mede door deze maanden is er een recordaantal huishoudens overgestapt van energieleverancier. Er is in 2019 een toename van bijna 20% te zien ten opzichte van 2018.  

“Al jaren zien we de meeste overstappers tegen het eind van het jaar.” zegt Ben Woldring. Het lijkt erop dat mensen overstappen graag tegelijkertijd doen, zowel voor zorg als energie. Daarnaast ziet Gaslicht.com een groei in het aantal overstappers die nog niet eerder in actie zijn geweest groeien. “Steeds meer Nederlanders zien in dat met jaarlijks overstappen een flinke besparing te behalen valt.” 

Gemiddelde besparing van 325 euro  

Voor veel huishoudens speelt de prijs van het energiecontract een belangrijke rol in het overstapproces. Vooral huishoudens die nog nooit zijn overgestapt konden genieten van een flinke besparing. Het gemiddeld bespaarde bedrag per huishouden via Gaslicht.com was €325 in 2019. Dit wordt gemeten aan de hand van het gekozen contract ten opzichte van de gemiddelde kosten van een variabel contract voor onbepaalde tijd. Dit levert de beste vergelijking op omdat dit het contract is waarin mensen terugvallen op het moment dat een contract voor bepaalde tijd afloopt.  Ook mensen die nog nooit zijn overgestapt zitten in dit contract met onnodig hoge tarieven.   

Groene energie wordt steeds populairder  

Ook ziet Gaslicht.com duidelijk een duurzame trend. Er worden steeds meer contracten met groene energie afgesloten. In 2019 ging het in ruim 83% van de gevallen om een contract met groene stroom. Hiervan koos bijna 24% voor groene stroom uit Nederland.     

grafiekenergiesoort.png

  

In de afgelopen jaren is er een duidelijke afname van grijze stroom te zien. Een daling van maar liefst 41% in slechts twee jaar tijd. Of mensen echt bewuster voor Groene stroom kiezen kan Gaslicht.com niet bevestigen, omdat vooral energieleveranciers steeds minder grijze stroom aanbieden. Wel merken de Gaslicht.com energie-experts een groei in de vraag naar duurzame energiepakketten en andere gerelateerde energieproducten zoals zonnepanelen en warmtepompen. Opvallend is wel dat de stijging van groene stroom uit Nederland nog niet doorzet. Waardoor dit komt is niet met zekerheid te zeggen. Gaslicht.com vermoedt dat de over het algemene duurdere prijs daar mede invloed op heeft.  

Energievergelijken met zonnepanelen 

Gaslicht.com heeft in 2015 als eerste energievergelijker het energievergelijken met zonnepanelen geïntroduceerd. Inmiddels worden zonnepanelen steeds gewilder bij huishoudens. Sinds de start is er al meer dan een verdubbeling van het aantal zonnepaneelbezitters te zien.    

grafiekterugleveringzonnepanelen1.png

1-jarig contract met vaste tarieven 

Uit ons data onderzoek naar energieprijzen van december 2019 blijkt dat huishoudens het meest besparen door jaarlijks over te stappen op een 1-jarig contract met vaste tarieven. Het lijkt erop dat deze boodschap ook bij overstappers duidelijk wordt. In 99% van de gevallen kiezen overstappers voor een contract met vaste tarieven. Hiervan kiest 96,8% voor een 1-jarig contract. Ongeveer 3% zet de tarieven nog voor 3 jaar vast en slechts 0,2% van de overstappers kiest een contract van 2, 4 of 5 jaar.   

Contracten voor stroom en gas zijn het populairst  

Het gros van de overstappers op Gaslicht.com kiest nog steeds voor een stroom en gas contract. Er is wel een kleine toename in het aantal contracten met alleen stroom te zien. Echter is dit over 2019 nog geen 5%. In 2017 was de verhouding nog 97% om 3%. 

Gaslicht.com verwacht dat dit in de toekomst wel een vlucht zal nemen gezien de plannen vanuit de overheid. Het lijkt erop dat consumenten nu nog afwachtend zijn op eventuele subsidiemaatregelen vanuit Den Haag.  Ook heerst de gedachte dat overstappen voor alleen een stroomcontract nagenoeg geen voordeel biedt.  Wat toch zonde is. 

Ben Woldring: “In alle types contracten betalen mensen in het ‘slaperstarief’ toch onnodig te veel. En vergis je niet, ook op een stroomcontract kan een gemiddeld huishouden met 3500 kWh verbruik momenteel ruim 95 euro besparen. En als er geen gas is, ligt het stroomverbruik vaak hoger en daarmee de besparing dus ook.”  

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 16 januari 2020

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie