De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Zekerheid door 40 jaar garantie
  • Historisch snelle terugverdientijd
  • Inclusief installatie op uw dak

Wel of geen zonnepanelen in 2023: wat levert het op?

Het mooie weer en de strakblauwe luchten zorgden voor topmaanden voor zonnepaneelbezitters. De opbrengst aan zonnestroom bereikte in april en mei een record*. Ook het aantal woningen en bedrijven met zonnepanelen groeit in rap tempo door. Wij merken dat niet alle zonnepaneelbezitters weten wat de salderingsregeling inhoudt en wat er vanaf 2023 gaat veranderen. Blijft de aanschaf van zonnepanelen een goede investering? Gaslicht.com legt het uit.

salderingsregeling-zonnepanelen.jpg

Hoe werkt de salderingsregeling nu?  

De salderingsregeling is in 2004 tot leven geroepen om het investeren in duurzame energie aantrekkelijker te maken. In de huidige regelgeving kunt u tot maximaal uw eigen verbruik salderen. Dat betekent dat u de opgewekte stroom mag wegstrepen tegen de verbruikte stroom. Voor de door u teruggeleverde stroom krijgt u hetzelfde tarief als de stroom die u inkoopt, inclusief alle belastingen. Afhankelijk van uw energieleverancier betaalt u inclusief alle belastingen momenteel ongeveer 22,5 cent per kWh. 

Wekt u jaarlijks meer stroom op dan u verbruikt?

Salderen heeft een maximum. Levert u jaarlijks meer stroom aan het net dan wat u van het net afneemt, dan krijgt u een lagere vergoeding voor het overschot. De vergoeding is vergelijkbaar met het 'kale leveringstarief' dat wil zeggen zonder overheidsheffingen. Het tarief verschilt nogal per leverancier: van circa 5 cent met uitschieters tot 12 cent per kWh. In dit overzicht vergelijkt u de terugleververgoeding per leverancier. Een kWh salderen is dus financieel voordeliger dan hiervoor een terugleververgoeding ontvangen. Alleen als u heel veel stroom produceert, is het de moeite waard om een energieleverancier te zoeken met een hoge terugleververgoeding. Oftewel, de terugleververgoeding is alleen relevant wanneer u méér opwekt dan u verbruikt.

Wat gaat er veranderen in 2023?  

De regering wil de salderingsregeling vanaf 2023 afbouwen. Dit is nog een voorstel dat minister Wiebes eind maart bekendmaakte. Elk jaar mag u 9 procent minder stroom wegstrepen. Vanaf 2031 kunt u helemaal niet meer salderen. Voor elke kilowattuur stroom die u ongesaldeerd aan het net levert, krijgt u een terugleververgoeding van uw energieleverancier. De terugleververgoeding wordt door de leverancier zelf bepaald, maar moet wel redelijk zijn. De minister wil in de wet opnemen dat de vergoeding minimaal 80% van het kale tarief moet zijn. Wij verwachten dat de meeste leveranciers minimaal het kale tarief zullen hanteren en dus meer dan die minimale vergoeding gaan betalen. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of u nu al zonnepanelen heeft of ze nog gaat kopen.

Is de hoogte van de terugleververgoeding belangrijk?  

De meeste zonnepaneelbezitters wekken in totaal minder op dan dat ze daadwerkelijk verbruiken. Als dat bij u ook het geval is, dan saldeert u momenteel dus alles wat u opwekt. De terugleververgoeding is dan in de huidige regeling niet relevant voor u. Vanaf 2023 mag u niet meer alles salderen, dus dan is het wel verstandig om te kijken welke terugleververgoeding uw leverancier u biedt.  

Wordt een slimme meter verplicht?  

Vanaf 2023 is het met zonnepanelen verplicht om een meter te hebben die meet hoeveel stroom u koopt en hoeveel u teruglevert. Anders gezegd: een meter met minimaal een telwerk voor levering en een apart telwerk voor teruglevering. Dit hoeft niet per se een slimme meter te zijn. Een ouderwetse ferrarismeter met een telwerk dat terugdraait, mag vanaf 2023 niet meer. 

Hoe komt de energierekening er uit te zien?  

Bij de meeste mensen valt de jaarlijkse energierekening in 2 kalenderjaren. Slechts een kleine groep heeft een rekening van precies 1 januari t/m 31 december. Zoals gezegd worden er vanaf 2023  per kalenderjaar verschillende saldeerpercentages gehanteerd. Daarnaast is er dan een deel wat niet gesaldeerd mag worden en waarvoor uw leverancier een terugleververgoeding betaalt. Wij verwachten daarom dat de energierekening een stuk ingewikkelder gaat worden. Er moet dan immers gerekend worden met 2 verschillende saldeerpercentages. Minister Wiebes heeft beloofd dat de energierekening begrijpelijk blijft. Wij merken echter dat veel consumenten de energierekening nu al lastig te begrijpen vinden. Dat gaat er niet gemakkelijker op worden met deze regeling... 

Is het nog wel aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen?  

MilieuCentraal zegt: "Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd." Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen. Momenteel is de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 7 jaar. Experts zeggen dat de terugverdientijd kan oplopen tot ongeveer 9 jaar. Volgens Milieu Centraal verdient u een set van 10 zonnepanelen in 6 jaar en 9 maanden terug als u ze in 2020 koopt en in 8 jaar en 2 maanden bij aanschaf in 2023*. De winst na 25 jaar kunt u vergelijken met een rente van 3,5 procent op een spaarrekening. Daarmee zijn zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke én duurzame investering. In ieder geval kunt u tot 2023 nog volop profiteren van de salderingsregeling!
* Milieu Centraal gaat uit van een stroomverbruik van 3000 kWh per jaar waarvan 30% van de opgewekte stroom zelf verbruikt wordt.

Waar moet ik op letten bij overstappen met zonnepanelen?  

Overstappen met zonnepanelen gaat net zo makkelijk als overstappen zonder zonnepanelen. Wel zijn er een paar aandachtspunten.  

  • Overstapmoment: Probeer elk jaar op hetzelfde moment (tegen het aflopen van het contract) over te stappen. Daarmee wordt de saldeerruimte ook elke keer over een geheel contractjaar verrekend.  
  • Termijnbedrag: Sommige leveranciers houden niet automatisch rekening met de zelfopgewekte energie. Doodeenvoudig omdat ze daar geen inzage in hebben. Schrik dus niet van een hoger termijnbedrag, maar neem even contact op met uw leverancier of met Gaslicht.com voor het verlagen. Wij helpen u graag!

* Op Energieopwek.nl ziet u per dag, maand of jaar hoeveel zonne-energie er opgewekt wordt in Nederland.


Geactualiseerd: woensdag 11 januari 2023

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is werkzaam in Voorthuizen voor Gaslicht.com sinds 2013. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven. Momenteel is Sinie Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en is zij betrokken bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Navigatie