Genomineerd voor 2023!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
 • Playstation 5 (t.w.v. 550 euro)
 • 2x Philips XL airfyer (t.w.v. 300 euro)
 • Ninja Creami ijsmaker (t.w.v. 250 euro)
 • Skydive (t.w.v. 200 euro)
 • 5x Air up starterspakket
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
 • Installatie binnen 6 weken
 • Zekerheid door 40 jaar garantie
 • Historisch snelle terugverdientijd

Wel of geen zonnepanelen? Zonnepanelen nog rendabel na 2023?

De opbrengst aan zonnestroom is dit jaar hoog! Ook het aantal woningen en bedrijven met zonnepanelen groeit in rap tempo door. Wij merken dat niet alle zonnepaneelbezitters weten wat de salderingsregeling inhoudt en wat er vanaf 2025 mogelijk gaat veranderen. Blijft de aanschaf van zonnepanelen een goede investering? Gaslicht.com legt het uit.

Ga snel naar:

zonnepanelen nog rendabel na 2023

Hoe werkt de salderingsregeling nu?  

De salderingsregeling is in 2004 in het leven geroepen om het investeren in duurzame energie aantrekkelijker te maken. In de huidige regelgeving kunt u tot maximaal uw eigen verbruik salderen. Dat betekent dat u de opgewekte stroom mag wegstrepen tegen de verbruikte stroom. Voor de door u teruggeleverde stroom krijgt u hetzelfde tarief als de stroom die u inkoopt, inclusief alle belastingen. 

Wekt u jaarlijks meer stroom op dan u verbruikt?

Salderen heeft een maximum. Levert u jaarlijks meer stroom aan het net dan wat u van het net afneemt, dan krijgt u een lagere vergoeding voor het overschot. De vergoeding is vergelijkbaar met het 'kale leveringstarief', dat wil zeggen zonder overheidsheffingen. Het tarief verschilt nogal per leverancier: van circa 5 cent met uitschieters tot 12 cent per kWh. In dit overzicht vergelijkt u de terugleververgoeding per leverancier. Een kWh salderen is dus financieel voordeliger dan hiervoor een terugleververgoeding ontvangen. Alleen als u heel veel stroom produceert, is het de moeite waard om een energieleverancier te zoeken met een hoge terugleververgoeding. Oftewel, de terugleververgoeding is alleen relevant wanneer u méér opwekt dan u verbruikt. Op Energieopwek.nl ziet u per dag, maand of jaar hoeveel zonne-energie er opgewekt wordt in Nederland.

Wat gaat er veranderen aan de salderingsregeling?

De regering wil de salderingsregeling vanaf 2025 afbouwen. Het wetsvoorstel is echter nog niet door de Eerste Kamer, dus er kan nog van alles veranderen. Het voorstel is dat u vanaf 2025 nog 64% van de geleverde stroom mag salderen. Tussen 2026 en 2031 wordt de salderingsregeling in stappen helemaal afgebouwd. Voor elke kilowattuur stroom die u ongesaldeerd aan het net levert, krijgt u een terugleververgoeding van uw energieleverancier. De terugleververgoeding wordt door de leverancier zelf bepaald, maar moet wel redelijk zijn. De minister wil in de wet opnemen dat de vergoeding minimaal 80% van het kale tarief moet zijn. Wij verwachten dat de meeste leveranciers minimaal het kale tarief zullen hanteren en dus meer dan die minimale vergoeding gaan betalen. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of u nu al zonnepanelen heeft of ze nog gaat kopen.

Is de hoogte van de terugleververgoeding belangrijk?  

De meeste zonnepaneelbezitters wekken in totaal minder op dan dat ze daadwerkelijk verbruiken. Als dat bij u ook het geval is, dan saldeert u momenteel dus alles wat u opwekt. De terugleververgoeding is dan in de huidige regeling niet relevant voor u.  Als u in de toekomst niet meer alle stroom mag salderen, is het wel verstandig om te kijken welke terugleververgoeding uw leverancier u biedt.  

Wordt een slimme meter verplicht?  

Vanaf 2025 gaat mogelijk een nieuw wetsvoorstel in. Daarbij wordt de huidige salderingsregeling stap voor stap afgebouwd. Daarom heeft u straks een energiemeter nodig die apart meet hoeveel stroom u afneemt en teruglevert aan het net.

Heeft u nog een analoge meter of een digitale meter zonder terugleverregistratie? Deze zijn ongeschikt voor teruglevering. Laat de meter voor 1 januari 2025 vervangen. Vervangen is gratis. Tenzij u eerder de slimme meter weigerde. Dan mag de netbeheerder kosten rekenen. Het gaat om de volgende meters:

 • Ferraris-meter. Dit is een analoge meter met draaischijf en 1 telwerk.
 • Analoge meter zonder draaischijf. Deze is niet geschikt voor zonnepanelen.
 • Digitale meter zonder teruglever-registratie

Wel geschikt voor de nieuwe regeling zijn uiteraard de slimme meter en digitale meters met teruglever-registratie. Wilt u geen slimme meter? U kunt ook kiezen voor een digitale meter die niet op afstand uitleesbaar is. Of u kunt de uitleesfunctie van uw slimme meter laten uitzetten door uw energieleverancier.

Hoe komt de energierekening er uit te zien?  

Bij de meeste mensen valt de jaarlijkse energierekening in 2 kalenderjaren. Slechts een kleine groep heeft een rekening van precies 1 januari t/m 31 december. Zoals gezegd worden er vanaf 2025  per kalenderjaar mogelijk verschillende saldeerpercentages gehanteerd. Daarnaast is er dan een deel wat niet gesaldeerd mag worden en waarvoor uw leverancier een terugleververgoeding betaalt. Wij verwachten daarom dat de energierekening een stuk ingewikkelder gaat worden. Er moet dan immers gerekend worden met 2 verschillende saldeerpercentages. Minister Wiebes heeft beloofd dat de energierekening begrijpelijk blijft. Wij merken echter dat veel consumenten de energierekening nu al lastig te begrijpen vinden. Dat gaat er niet gemakkelijker op worden met deze regeling... 

Is het nog wel aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen?  

MilieuCentraal zegt: "Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling wordt afgebouwd." Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen. Momenteel is de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 7 jaar. Experts zeggen dat de terugverdientijd kan oplopen tot ongeveer 9 jaar. Volgens Milieu Centraal verdient u een set van 10 zonnepanelen in 6 jaar en 9 maanden terug als u ze in 2020 koopt en in 8 jaar en 2 maanden bij aanschaf in 2023*. De winst na 25 jaar kunt u vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Daarmee zijn zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke én duurzame investering. In ieder geval kunt u tot ten minste 2025 nog volop profiteren van de salderingsregeling!
* Milieu Centraal gaat uit van een stroomverbruik van 3000 kWh per jaar waarvan 30% van de opgewekte stroom zelf verbruikt wordt.

Waar moet ik op letten bij overstappen met zonnepanelen?  

Overstappen met zonnepanelen gaat net zo makkelijk als overstappen zonder zonnepanelen. Wel zijn er een paar aandachtspunten.  

 • Overstapmoment: Probeer elk jaar op hetzelfde moment (tegen het aflopen van het contract) over te stappen. Daarmee wordt de saldeerruimte ook elke keer over een geheel contractjaar verrekend.  
 • Termijnbedrag: Sommige leveranciers houden niet automatisch rekening met de zelfopgewekte energie. Doodeenvoudig omdat ze daar geen inzage in hebben. Schrik dus niet van een hoger termijnbedrag, maar neem even contact op met uw leverancier of met Gaslicht.com voor het verlagen. Wij helpen u graag!
Geactualiseerd: vrijdag 18 augustus 2023

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com, eerst in Voorthuizen, nu vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Navigatie