Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Wel of geen zonnepanelen? Zonnepanelen nog rendabel na 2024?

Kunt u beter wel of geen zonnepanelen aanschaffen? Hoe werken de salderingsregeling en de terugleververgoeding? Is de aanschaf van zonnepanelen een goede investering? Gaslicht.com legt het uit.

Ga snel naar:

zonnepanelen nog rendabel na 2023

Is het nog aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen?  

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel, ook nu energieleveranciers extra kosten en terugleverkosten rekenen aan zonnepaneelbezitters. Wel is de terugverdientijd enigszins gestegen. De winst na 25 jaar kunt u vergelijken met een rente van 5 tot 6 procent op een spaarrekening. Daarmee zijn zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke én duurzame investering. 
* Milieu Centraal gaat uit van een stroomverbruik van 3000 kWh per jaar waarvan 30% van de opgewekte stroom zelf verbruikt wordt.

Hoe werkt de salderingsregeling nu?  

De salderingsregeling is in 2004 in het leven geroepen om het investeren in duurzame energie aantrekkelijker te maken. In de huidige regelgeving kunt u tot maximaal uw eigen verbruik salderen. Dat betekent dat u de opgewekte stroom mag wegstrepen tegen de verbruikte stroom. Voor de door u teruggeleverde stroom krijgt u hetzelfde tarief als de stroom die u inkoopt, inclusief alle belastingen. 

Wekt u jaarlijks meer stroom op dan u verbruikt?

Salderen heeft een maximum. Levert u jaarlijks meer stroom aan het net dan wat u van het net afneemt, dan krijgt u een lagere vergoeding voor het overschot. De vergoeding is vergelijkbaar met het 'kale leveringstarief', dat wil zeggen zonder overheidsheffingen. Het tarief verschilt nogal per leverancier: van circa 5 cent met uitschieters tot 9 cent per kWh. In dit overzicht vergelijkt u de terugleververgoeding per leverancier. Een kWh salderen is dus financieel voordeliger dan hiervoor een terugleververgoeding ontvangen. Alleen als u heel veel stroom produceert, is het de moeite waard om een energieleverancier te zoeken met een hoge terugleververgoeding. Oftewel, de terugleververgoeding is alleen relevant wanneer u méér opwekt dan u verbruikt. Op Energieopwek.nl ziet u per dag, maand of jaar hoeveel zonne-energie er opgewekt wordt in Nederland.

Is de hoogte van de terugleververgoeding belangrijk?  

De meeste zonnepaneelbezitters wekken in totaal minder op dan dat ze daadwerkelijk verbruiken. Als dat bij u ook het geval is, dan saldeert u momenteel dus alles wat u opwekt. De terugleververgoeding is dan in de huidige regeling niet relevant voor u. Levert u meer stroom terug dan u verbruikt? Dan kan het lonen om een leverancier met een gunstige terugleververgoeding te zoeken.

Wordt een slimme meter verplicht?  

Heeft u nog een analoge meter of een digitale meter zonder terugleverregistratie? Deze zijn ongeschikt voor teruglevering. U kunt deze meter het beste laten vervangen. Vervangen is gratis. Tenzij u eerder de slimme meter weigerde. Dan mag de netbeheerder kosten rekenen. Het gaat om de volgende meters:

  • Ferraris-meter. Dit is een analoge meter met draaischijf en 1 telwerk.
  • Analoge meter zonder draaischijf. Deze is niet geschikt voor zonnepanelen.
  • Digitale meter zonder terugleverregistratie

Wel geschikt zijn uiteraard de slimme meter en digitale meters met terugleverregistratie. Wilt u geen slimme meter? U kunt ook kiezen voor een digitale meter die niet op afstand uitleesbaar is. Of u kunt de uitleesfunctie van uw slimme meter laten uitzetten door uw energieleverancier. 

Waar moet ik op letten bij overstappen met zonnepanelen?  

Overstappen met zonnepanelen gaat net zo makkelijk als overstappen zonder zonnepanelen. Wel zijn er een paar aandachtspunten.  

  • Overstapmoment: Probeer elk jaar op hetzelfde moment (tegen het aflopen van het contract) over te stappen. Daarmee wordt de saldeerruimte ook elke keer over een geheel contractjaar verrekend.  
  • Termijnbedrag: Sommige leveranciers houden niet automatisch rekening met de zelfopgewekte energie. Doodeenvoudig omdat ze daar geen inzage in hebben. Schrik dus niet van een hoger termijnbedrag, maar neem even contact op met uw leverancier of met Gaslicht.com voor het verlagen. Wij helpen u graag!
Geactualiseerd: woensdag 14 februari 2024

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.