Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Extreme energieprijzen, wat moet ik doen? Overstappen of blijven?

door Sinie Oskam 32 reacties Leestijd: 9 minuten

blijven-of-overstappen-blog-0.pngJe kon de afgelopen weken geen krant openslaan zonder bericht over de extreem hoge energieprijzen. De energiemarkt stond op zijn kop. En dat voelen steeds meer consumenten in hun portemonnee. Wat is er nu precies aan de hand en waar doe je goed aan als in deze tijd je contract afloopt? 

Oorzaken torenhoge energieprijzen

Anderhalf jaar geleden zag de energiemarkt er totaal anders uit. Door de corona-uitbraak lag wereldwijd veel stil en nam de vraag naar elektriciteit en gas enorm af. De energieprijzen kelderden in het voorjaar van 2020 in een paar weken naar historisch lage prijzen. Hoe anders is het nu. In de afgelopen maanden schoten de energieprijzen door het dak en stegen ze naar recordhoogtes!

In de media werd gesproken over een energiecrisis, omdat de hoge prijzen voor veel mensen niet meer te betalen zijn. Dat heeft te maken met een aantal dingen. Zo was het een koud voorjaar en had Nederland daarna niet genoeg gas meer op voorraad. We halen steeds minder gas uit de grond, maar kopen het wel in het buitenland. Door de gestegen CO2 prijzen en doordat veel landen overschakelen van kolen naar gas voor de elektriciteitscentrales, zijn ook de stroomprijzen bijna 50% hoger ten opzichte van vorig jaar.

Huidige stand van zaken energiemarkt

Het zorgde voor een bijzondere situatie in de energiemarkt. De afgelopen tijd zagen we dat er daardoor nog maar een beperkt aanbod in de energiemarkt beschikbaar was. Sommige energieleveranciers werden voorzichtig om in een markt met sterk fluctuerende groothandelsprijzen, volop energie in te gaan kopen. Dus verwelkomen sommige energieleveranciers nog maar beperkt nieuwe klanten. Sommige leveranciers kiezen er zelfs voor tijdelijk geen nieuwe klanten te werven. Langzaamaan komt daar verandering in en zien we het aanbod weer toenemen.

Energieleveranciers kopen elektriciteit en gas voor langere tijd in, maar soms ook omdat ze het snel nodig hebben. Omdat recent enkele kleinere energieleveranciers niet genoeg geld hadden om voor langere tijd elektriciteit en gas in te kopen, zijn deze leveranciers in geldproblemen gekomen. Of jouw huidige of nieuwe leverancier risico loopt om in geldproblemen te komen of failliet te gaan, weten wij niet. Ook toezichthouder ACM geeft aan dat niet te kunnen zeggen: "Wij controleren ieder najaar of een leverancier genoeg geld heeft om de hele winter energie te kunnen leveren." Als de ACM denkt dat dat niet het geval is, komen zij in actie.

Variabele tarieven   

Variabele tarieven wijzigden in de regel maar twee keer per jaar: op 1 januari en 1 juli. Doordat die tarieven tijdig worden bepaald en ingekocht ontstond het afgelopen halfjaar een uitzonderlijke situatie. Variabele tarieven lagen tijdelijk lager dan nieuwe vaste tarieven. Veel consumenten bleven daardoor in het variabel tarief hangen, of stapten over naar een variabel contract met de meest gunstige tarieven. Inmiddels geldt dat niet meer: de vaste actiecontracten op Gaslicht.com zijn nu vaak weer voordeliger dan variabele tarieven. Daar komt bij dat we hebben gezien dat variabele tarieven tegenwoordig vaker worden gewijzigd dan 2x per jaar. Volgens de algemene voorwaarden kan een energieleverancier variabele tarieven tussentijds aanpassen en heb je als consument dus weinig zekerheid.

Het is belangrijk om te kijken tegen welke variabele tarieven jouw energieleverancier je afrekent, want deze kunnen enorm uiteenlopen. Daarbij is het verstandig om bij het vergelijken te kijken naar de all-in tarieven, de tarieven inclusief de btw en alle overheidsheffingen. De afgelopen maanden hebben de meeste leveranciers door de hoge energieprijzen het variabele tarief al eerder tussentijds verhoogd. Sommige leveranciers deden dat voor al hun klanten, maar er zijn ook leveranciers die dat niet, of alleen voor nieuwe klanten hebben gedaan. Ook zijn er leveranciers die de variabele tarieven al meermaals tussentijds hebben aangepast. Daarom heb ik de bekende variabele tarieven van dit moment hieronder op een rijtje gezet en ook de voordeligste vaste prijscontracten van dit moment in kaart gebracht.

Vast actiecontract nu voordeliger

Wanneer je de variabele tarieven nu vergelijkt met het actuele actieaanbod op Gaslicht.com, zie je dat enkele vaste prijscontracten met cashbacks inmiddels weer gunstiger zijn dan de variabele prijscontracten. De voordeligste contracten met vaste tarieven liggen momenteel, voor een gemiddeld huishouden (3500 kWh en 1500m³), onder de €3000 op jaarbasis. Het voordeligste contract met variabele tarieven is momenteel ruim €3200 op jaarbasis. 

Vaste 1-jarige actiecontracten op Gaslicht.com:

Leverancier Actie Stroom (kWh) - Enkeltarief Gas (m³)
innova-energie.svg Cashbacks van
gemiddeld € 505
€ 0,34 € 1,65
budgetenergie.svg Cashbacks van
gemiddeld € 330
€ 0,35 € 1,56

Peildatum 8-12-2021. Bedragen zijn afgerond, incl. btw, ODE en energiebelastingen 2022
* De cashback wordt in mindering gebracht op de eindnota waardoor u effectief lagere energiekosten heeft.

Variabele pakketten op Gaslicht.com:

Leverancier Soort contract Stroom (kWh) - Enkeltarief Gas (m³)
budgetenergie.svg Modelcontract* € 0,38 € 1,85
delta.svg Modelcontract € 0,40 € 1,80
eneco.svg Modelcontract € 0,39 € 1,82
engie.svg Flexibel € 0,41 € 1,76
essent.svg Flexibel € 0,37 € 1,67
greenchoice.svg Modelcontract € 0,41 € 2,07
nederlandse-energie-maatschappij.svg Modelcontract € 0,39 € 1,87
oxxio.svg Modelcontract € 0,33 € 1,72
powerpeers.svg Modelcontract € 0,33 € 1,58
raedthuys-pure-energie.svg Variabel € 0,42 € 2,19
unitedconsumers.svg Modelcontract € 0,32 € 1,56
vattenfall.svg Modelcontract € 0,31 € 1,55

Peildatum 8-12-2021. Bedragen zijn afgerond, incl. btw, ODE en energiebelastingen 2022
* Een modelcontract is een energiecontract met variabele tarieven en een contractduur voor onbepaalde tijd.

Wat is nu slim?  

Bij de Gaslicht.com servicedesk krijgen we veel vragen over wat in deze situatie nu slim is om te doen. Een eenduidig antwoord is er alleen niet, want dat hangt vooral van je persoonlijke situatie af. 

Heb je een vast contract dat nog een tijdje doorloopt? Fijn! Dan zou ik nu even niets doen. Grote kans dat als je contract pas ergens in de loop van de winter of zelfs na de winter afloopt, de vaste tarieven dan weer gedaald zijn en je gunstig een nieuw contract kunt afsluiten.  

Heb je een vast contract dat binnenkort afloopt? Of is je vaste contract onlangs afgelopen en zit je al even in een variabel contract? Dan heb je 2 opties. Overstappen, of even afwachten. Ik zal hieronder beide scenario’s toelichten.  

Optie 1: Overstappen 

Je kunt besluiten nu over te stappen. Momenteel kun je kiezen uit een beperkt aantal nieuwe 1-jarige en 3-jarige vaste prijscontracten. Wanneer je de variabele tarieven vergelijkt met dit actuele actieaanbod met vaste tarieven op Gaslicht.com, dan zie je dat enkele vaste contracten met cashbacks inmiddels weer gunstiger zijn dan het aanbod met variabele tarieven. De vaste en variabele prijzen zijn ongetwijfeld hoger dan tijdens je vorige overstap, maar met een nieuw vast contract weet je zeker waar je de komende tijd aan toe bent. Daarnaast gaat de overheid huishoudens vanaf 1 januari extra tegemoetkomen. Voor een gemiddeld huishouden gaat de belasting op de energierekening naar verwachting met €478 omlaag in 2022. Op Gaslicht.com rekenen wij al met de verwachte belastingen van 2022. Ook als je nu overstapt naar nieuwe vaste tarieven, profiteer je automatisch van deze compensatie door de overheid in 2022. 

Gezien de huidige hoge energieprijzen raden wij 3 of 5 jarige contracten momenteel af, tenzij je absolute zekerheid op de lange termijn wilt. Hoe het er op langere termijn qua energietarieven uit komt te zien, valt op dit moment heel moeilijk te voorspellen, maar de verwachting is dat de prijzen uiteindelijk weer zullen dalen. Wel moet er rekening worden gehouden met een stijging ten opzichte van het oude prijsniveau. Door een vast contract met een (korte) looptijd van 1 jaar af te sluiten, kun je eind volgend jaar wellicht weer kiezen uit nieuwe aanbiedingen met lagere prijzen.

Optie 2: Even afwachten 

Je kunt ook besluiten om nog even af te wachten. Loopt je vaste contract af en besluit je niets te doen? Dan krijg je automatisch een contract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Lijken de variabele tarieven bij jouw energieleverancier voordeliger dan de vaste tarieven die nu worden aangeboden? Bekijk dan goed of de vermelde tarieven ook daadwerkelijk de all-in tarieven zijn, dus inclusief de btw en alle overheidsheffingen. Zijn de tarieven echt lager, dan zou je kunnen overwegen om het even aan te kijken en pas over te stappen naar een nieuw vast contract wanneer de rust in de energiemarkt weer volledig is teruggekeerd. Ook zou je de variabele tarieven van jouw energieleverancier kunnen vergelijken met die van andere leveranciers en tijdelijk overstappen naar een contract met variabele tarieven bij een andere leverancier. Houd er nadrukkelijk wel rekening mee dat de variabele tarieven op ieder moment ook tussentijds omhoog aangepast kunnen worden.

De huidige verwachting is dat na de winter de prijzen mogelijk iets zullen dalen en er meer en voordeligere acties komen. Bedenk dan wel dat dit pas ná de duurste wintermaanden is en het meeste energieverbruik thuis dan al heeft plaatsgevonden. Besluit je om af te wachten, meld u dan aan voor onze nieuwsbrief, dan informeren we je als er weer meer aanbod is.

Wanneer je besluit om af te wachten, dan is het wel belangrijk om je te realiseren dat je bij een overstap na de winter kans hebt dat je moet bijbetalen op je eindafrekening. Ik leg graag uit hoe dat komt. 

Bijbetalen bij overstap na de winter 

Normaal betaal je elke maand een soort voorschot. Dit zogeheten termijnbedrag is gebaseerd op je verbruik over een heel jaar. In de zomer verbruik je gemiddeld genomen minder, waardoor je eigenlijk teveel betaalt. In de winter verbruik je doorgaans juist veel meer stroom en gas, en betaal je daarvoor dus eigenlijk te weinig per maand. Wanneer je contract afloopt, krijg je een jaarafrekening. De leverancier bepaalt dan een nieuw termijnbedrag op basis van je verbruik (op jaarbasis) en de tarieven van je nieuwe, variabele contract.  

Heb je voor de winter een jaarafrekening gehad, en stap je vervolgens gelijk na de winter daadwerkelijk over? Dan heb je gedurende die tussenliggende periode waarschijnlijk te weinig betaald voor je verbruik in die koude en donkere maanden. En dat betekent op de eindafrekening bijbetalen. Zeker met de huidige hoge prijzen kan dat een forse bijbetaling betekenen.  

Hoe bereid je je voor op die bijbetaling?  

Als je van plan bent om na de winter weer over te stappen en je niet in één keer veel kunt bijbetalen, dan is het slim hier nu alvast op te anticiperen. Zorg dat je je dus voorbereidt op een bijbetaling na de winter. Reserveer hier de komende maanden alvast geld voor op je bankrekening, of zet je maandbedrag iets hoger bij je energiebedrijf, zodat die rekening na de winter niet als een verrassing komt.

Heb je behoefte aan zekerheid?  

Kies dan voor een nieuw jaarcontract. Dan weet je waar je komend jaar aan toe bent en profiteer je vaak van een interessante korting. Doe dit bijvoorbeeld ook als je financiële situatie het niet toelaat om in één keer fors bij te moeten betalen. Een vast contract kan dan juist de zekerheid geven die je nodig hebt.  

Hulp nodig?  

Twijfel je toch nog of kun je nog ergens hulp bij gebruiken? Wij zijn dagelijks bereikbaar en denken graag met je mee.  

Extreme energieprijzen, wat nu?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 8 december 2021

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Reacties (32)

Geplaatst door: Ad ()

Is het dat de prijzen voor variabele groene stroom en gas veranderd zijn bij Delta energie.? In U overzicht staan hiervoor prijzen voor groene stroom €0,40 / kWh voor elektriciteit en voor gas € 1,80/ m3. Incl. belastingen
Er is nu een aanbieding voor groene stroom van € 0,28232/ kWh en voor gas € 1,34246 / m3 voor een variabel contract per 1 januari 2022. En geeft nog een korting op vaste leveringskosten per maand.
Kan het zijn dat U info achterloopt.

Opmerking van de redactie op 16-12-2021
Beste Ad,

Bedankt voor uw reactie. De pijl datum van deze variabele tarieven was op 8 december 2021. Daarnaast zijn dit de variabele tarieven die gerekend worden voor nieuwe klanten. Als bestaande klant kan het zijn dat de leverancier andere variabele tarieven zal hanteren.

Wij hebben nog niet van DELTA te horen gekregen dat zij de variabele tarieven voor de nieuwe klanten aangepast hebben. Zodra wij dit van een leverancier te horen krijgen, zullen wij dit direct aanpassen in onze vergelijker.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: A Brons ()

Grootste oorzaak is het politieke steekspel tussen VS en Rusland waarbij Europa als speelbal is gebruikt. Het geboden alternatief om niet de leveringscontracten met Rusland te verlengen en geen voorraden aan te vullen was dat Europa vloeibaar gas geleverd zou krijgen welke nu weer ergens anders verkocht is.
In plaats van tijdig deze leveringscontracten te verlengen heeft Europa in haar eigen voet geschoten en moet nu nieuwe contracten aangaan, alleen is het vraag en aanbod beeld nu compleet anders en de prijs duurder. De rekening van het steekspel wordt bij de burgers neergelegd.

Geplaatst door: Piet Jongkees ()

1 van de reacties was abonn. bij K.v.K. om solvabiliteit te checken. Nou, dat is bijna onmogelijk voor prive-personen - vanwege inhoudelijke kennis , taalgebruik . en....... wel zo belangrijk, je kunt het dan wel uit de publicaties van de jaarcijfers halen, maar die zij er na tenminste 1 jaar na datum. Je wilt het eigenlijk weten nu, vandaag. Ik denk dat dat nooit gaat lukken. Het beste wat je kunt doen (zie ook antwoord Gaslicht) is bij 1 van de grote jongens je energie kopen en afnemen. Daar zit heel veel kennis en ervaring . En als er maar heel veel consumenten (burgers) zijn getroffen als er zo'n grote jongen ""omvalt"" , dan bemoeit de politiek er zich vast mee en dan zou je schade nog een beetje kunnen meevallen.

Geplaatst door: Jack Joosen ()

variabele tarieven variëren dus echt wel. mijn contract bij Energie Direct liep in oktober af. Iedereen adviseerde even af te wachten met variabele tarieven. ED beloofde dat deze tot 1 januari 2022 zouden blijven. Maar per 1 december gingen ze toch omhoog. Maar anderzijds: als ik alle genoemde tarieven zie betaal ik toch minder. Voor E 0,32792 en voor G 1,11751 excl. netbeheerskosten en vaste leveringskosten. Volgens ED is dit bij alle leveranciers gelijk

Opmerking van de redactie op 10-12-2021
Beste meneer Joosen,

Bedankt voor uw reactie. Normaal gesproken wijzigen de variabele tarieven één keer per half jaar. Dit gebeurt dan op 1 januari en op 1 juli ieder jaar. Nu is het wel zo dat de leveranciers het recht hebben om dit eventueel vaker aan te passen als de markt hierom vraagt. Omdat er nu gesproken wordt over een uitzonderlijke situatie, zijn er een aantal leveranciers geweest die dit tussentijds al eens hebben aangepast.

De vaste leveringskosten kunnen wel per leverancier verschillen. De netbeheerkosten en de overheidsheffingen zullen wel hetzelfde zijn.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: D. Mast ()

Ik heb sterke twijfels of de gas- en stroomprijzen volgend jaar wel weer zullen dalen, het lijkt er steeds meer op dat de hoge energieprijzen structureel zullen zijn, omdat er in diverse Europese landen steeds meer kolen- en kerncentrales gesloten worden, zonnepanelen en windmolens onvoldoende elektriciteit opwekken om dat verlies t.g.v. deze sluitingen te compenseren. Vooral wanneer het 's winters rustig weer is met mist/laaghangende bewolking en het daarbij ook nauwelijks waait. Ook de sterk stijgende CO2-emissierechten dragen bij aan de sterke prijsstijgingen van gas en elektriciteit, net als de opgelopen spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Aangezien Rusland een belangrijke leverancier van gas is naar Europa.

Bloomberg over de huidige extreem hoge gas- en stroomprijzen:

* bloomberg.com/news/articles/2021-12-08/energy-crunch-sends-benchmark-european-power-prices-to-record "Europe Energy Crunch to Linger as Power Prices Hit Records" Volgens dit artikel zal de huidige Europese energiecrisis langer aanhouden dan verwacht;
* bloomberg.com/news/articles/2021-12-08/european-gas-extends-gains-as-giant-field-in-norway-cuts-output Over dat de sterke prijsstijging voor gaslevering zomer 2022 wordt veroorzaakt door de lage gasvoorraden van dit moment en dat het weer aanvullen daarvan in de komende zomer voor meer vraag naar gas zal zorgen, waardoor de gasprijzen hoog zullen blijven.

Geplaatst door: Anna ()

Sorry, ik begrijp iets niet helemaal goed. Welke reden kan ik hebben om nu voor een duur(der) vast contact te kiezen? Met variabel ben ik nu én goedkoper uit én flexibel. In de regel veranderen variabele prijzen alleen per 1/1 en 1/7. Welke leveranciers precies hebben in hun voorwaarden staan dat dit ook op andere momenten kan/mag? En al zou dat zo zijn, dan kunnen ze óf omhoog óf omlaag. Gaan ze omlaag, blijf ik. Gaan ze omhoog, zoek ik een ander.

Voor het gemak hierbij de tabel variabel met prijzen van laag naar hoog.
Zouden jullie ook moeten doen, ipv sturen op afsluiten van 1-jaars contracten!
Al snap ik dat ook wel, anders verkopen jullie niks. Hoezo onafhankelijk?

Leverancier Soort contract Stroom (kWh) - Enkeltarief Gas (m³)
Vattenfall Modelcontract € 0,31 € 1,55
United Consum Modelcontract € 0,32 € 1,56
Powerpeers Modelcontract € 0,33 € 1,58
Oxxio Modelcontract € 0,33 € 1,72
Essent Flexibel € 0,37 € 1,76
Budget Energie Modelcontract* € 0,38 € 1,85
Eneco Modelcontract € 0,39 € 1,82
NLE Modelcontract € 0,39 € 1,87
Delta Modelcontract € 0,40 € 1,80
Engie Flexibel € 0,41 € 1,76
Greenchoice Modelcontract € 0,41 € 2,07
Pure Energie Variabel € 0,42 € 2,19

Opmerking van de redactie op 09-12-2021
Beste Anna,

Bedankt voor uw reactie. In deze blog leggen wij de opties op dit moment uit. Mensen die zekerheid willen en niet over een paar maanden weer willen vergelijken kunnen voor een 1 jarig contract kiezen. Maar ook zijn de 1 jarige contracten nu soms door een welkomstpremie aantrekkelijk geworden.

Uiteraard verschilt het per situatie wat het beste is om te doen. Wij raden daarom aan om de vergelijker in te vullen. Ook kunt u altijd contact met ons opnemen zodat wij kunnen kijken wat voor u het beste is om te doen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Marc Simons ()

Ik betaalde bij Welkom Energie 320 Euro vanaf 1 aug.(waarbij ik ook al geld terug zou krijgen, omdat dit maandbedrag te hoog was), Eneco nam het over en ik betaalde 544 Euro(!!!) daar. Meteen overgestapt op jullie aanraden naar Vattenfall...450 Euro. Kreeg ik afrekening van Eneco van 1 maand daar te zijn geweest....211 Euro bijbetalen !!!!! Is dit normaal????Hoor ik graag van jullie. Ik ben not amused.

Opmerking van de redactie op 09-12-2021
Beste meneer Simons,

Bedankt voor uw reactie. Een termijnbedrag is gebaseerd op het jaarverbruik. In verhouding betaalt u in de winter te weinig voor wat er verbruikt wordt. In de zomer is dit andersom.

Als een afrekening over alleen één of meerdere wintermaanden gaat dan is de kans dus erg groot op bijbetalen.

Uiteraard mag u de afrekening altijd ter controle sturen naar info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Sivert Tamme Dieters ()

als Groninger die 4 jaar geleden zijn woning moest ontvluchten door weigering NAM schade doorgaswinning te vergoeden heb ik een tip voor Groningers; niet betalen van gasnota en het verschuldigd bedrag compenseren met de schade die niet vergoed is waartoe ik ook ook reken de smartengelden die de Groningers toekomen van IMG

Geplaatst door: P.T.M.ROELOFSZEN ()

Geinterresseerd

Geplaatst door: Cock Veldhuis ()

Graag zou ik jullie willen vragen om direct terug te komen op het advies 'zet je maandbedrag iets hoger'
Dit leidt mi al snel tot misverstanden.
Ik besef dat het hier gaat om voortzetten in variabel tarief contract.. maar toch... die logica blijft hangen ...ook bij het aangaan van deals met jaarcontracten
...
Zelf stapte ik via GL naar welkom.
Ik verwijs gemakshalve naar de FB pagina voor gedupeerden. Daar staan de feiten:

Zowel de lekkermakende welkomstbonus als ook het 'spaarbedrag' van te hoge gestelde maandbedragen zijn bij een falliete leverancier in een klap als sneeuw voor de ☀️ verschwunden..

Op de FB pagina wordt trouwens ook duidelijk dat iedereen die dat wilde gewoon zelf van de gedwongen eneco deal afkon.

DAT had ik graag van GL tijdig (voor 9-11) als advies gehad, dan had ik nu ook netjes op een toen nog relatief schappelijk modelcontract van vattenval gezeten.
Gemiste kans om mijn misstap naar WE via GL nog enigszins te corrigeren.

Opmerking van de redactie op 09-12-2021
Beste meneer Veldhuis,

Bedankt voor uw reactie. Wij willen alle opties meenemen. Iemand kan er voor kiezen om toch het termijnbedrag wat hoger te zetten. Bij een grote energieleverancier is deze mogelijkheid er en de kans om omvallen is bij hen zeer klein.

Per 1 november heeft Eneco alle klanten overgenomen. Tot 1 december zaten deze klanten bevroren waardoor er per 1 december overgestapt kon worden. Uiteraard willen wij altijd eerst alle informatie scherp en juist hebben voordat wij de informatie sturen naar de klanten. Zeker in deze situaties.

Mochten er verdere vragen zijn of mochten wij u kunnen helpen dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Bart ()

Ik zie '' Gewoon energie'' er niet bij staan!!!! (De aller goedkoopste van het moment)
30 cent per Khw, 1.26 per kuub gas.. scheelt 700.- tov 1 jaar contract, en de afkoop boete bedraagd 250.- voor een periode van 2.5 jaar.
DAT IS JE BESTE DEAL!!!
Ik heb een 3 jarig contract, en ik verwacht alles behalve een prijs daling komend jaar.
Super / Hyper inflatie is op komst...

Geplaatst door: Henk ()

Geachte redactie,

Wat ik mis in deze berichtgeving is de eventuele optie om na afloop vast contract geen variabel- maar vast contract te nemen met de mogelijkheid om deze op te zeggen als zich elders een goedkoper contract voordoet.
Ik weet dat je dan een boete per afgenomen product moet betalen, maar het kan interessant zijn om dit eens af te wegen tegen de veel duurdere variabele contracten.

Met vriendelijke groet,

Opmerking van de redactie op 08-12-2021
Beste Henk,

Bedankt voor uw reactie. Als u kiest voor een 1 of meerjarig contract en het wordt goedkoper, dan kunt u inderdaad alsnog overstappen. Wel krijg je dan een opzegboete maar ook een welkomstpremie komt dan te vervallen. Daar moet dan wel rekening mee gehouden worden.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: M. Jansen ()

Ben heel blij met jullie gegevens en support!!

Geplaatst door: J.C.M. van Gerwen-Vingerhoets ()

Gas licht.com is top wat informatie betreft.

Geplaatst door: Noud Arts ()

Ik ben ernstig teleurgesteld in Gaslicht.com.
Uiteraard was u op de hoogte van een eerder faillissement van de man achter Welkom Energie.
Dit liet u onvermeld en nam deze leverancier gewoon mee in uw aanbiedingen.
U verschilt zich nu achter ACM, maar Gaslicht.com gaat hier zeker niet vrijuit !

Opmerking van de redactie op 08-12-2021
Beste meneer Arts,

Bedankt voor uw reactie. De directeur van Welkom Energie heeft inderdaad bij EnergieFlex gewerkt. Hij was al enige tijd weg toen het bedrijf failliet ging.

Hij is zelf een energiebedrijf gestart. Enkele jaren is dit erg goed gegaan. Helaas door de extreem gestegen prijzen, zijn zij failliet gegaan.

Als vergelijker vertrouwen we op de toezichthouder, de ACM is de partij die de solvabiliteit van energiebedrijven in de gaten houdt. Of een leverancier de inkoop en financiën op orde heeft is zonder inzage in die processen nooit goed inzichtelijk te krijgen van buitenaf. Hoewel wij graag meer inzicht zouden willen hebben is dat op dit moment geen mogelijkheid.

Hoewel wij begrijpen dat u teleurgesteld bent in het feit dat u via Gaslicht.com voor deze leverancier heeft gekozen, zijn wij helaas ook overvallen door dit nieuws.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Han Damste ()

Heel prettig om dit blog te lezen.
Natuurlijk weet je van alle onzekerheden van de energiemarkt. Die zijn er nu heel sterk, maar ze zijn er altijd geweest.
Dit blog helpt je heel goed om rustig te blijven nadenken over wat je het beste kunt doen!

Geplaatst door: Jan Reinders ()

Ik heb al enkele jaren een contract met Gaslight.com en bevalt uitstekend
En heb een contract met Powerpeers tot 1maart 2022
En wacht wel af wat ik per 1 maart ga doen na overleg met Gaslicht.com

Geplaatst door: Gerrit Jan Kleijn ()

Beste Gaslicht.com

Waar moet je nu werkelijk op letten bij het kiezen van een energie leverancier? Op de eenheidsprijzen zoals kwh en m³ of op het subtotaal incl welkoms korting? Het gaat toch uiteindelijk om wat je werkelijk gebruikt?

m.vr.gr.
Gerrit Jan Kleijn.

Opmerking van de redactie op 08-12-2021
Beste meneer Kleijn,

Bedankt voor uw reactie. U betaalt uiteindelijk altijd voor wat u daadwerkelijk verbruikt heeft. Het is goed om te kijken naar de jaarbedragen. Op dit moment bieden energieleveranciers ook weer 1 jarige pakketten met een welkomstpremie aan. Deze pakketten zijn soms honderden euro's goedkoper dan een variabel pakket.

Mocht u hulp nodig hebben dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: HJ Baas ()

Geadresseerde zat ook bij Welkom Energie daarna Eneco ar ga nu per 30december naar Energie Direct voor 3 jaar deze hanteren normale tarieven ik ga nu naar1.10 m3 gas bij Eneco betaalde ik 1.81 per m3

Geplaatst door: Willemsen ()

Dank Gaslicht voor de goede uitleg in dit artikel! Ik ga weg bij Eneco, de tarieven daar zijn me veel te hoog als ex Welkom klant. Ik ga overstappen naar Powerpeers. Die zijn onderdeel van Vattenfall dus betrouwbaar en bieden nu ook een vrij scherp tarief aan in de vergelijker zie ik.

Geplaatst door: Michel ()

Hallo Gaslicht,

Ik zat helaas ook bij welcome energie.
Gelukkig voorgaande jaren veel bespaard via deze site

De Variabele pakketten hoe kan ik deze afsluiten?

Groeten Michel

Opmerking van de redactie op 08-12-2021
Beste Michel,

Bedankt voor uw reactie. De variabele pakketten kunnen op dit moment alleen rechtstreeks met een leverancier worden afgesloten. Hiervoor dient u vaak telefonisch contact op te nemen met een leverancier.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: Annemarie ()

Niet vertrouwen op jullie advies in ieder geval... Daardoor zit ik nu met torenhoge rekeningen. Want in augustus, toen Welkom Energie al dik in de problemen zat stond die nog volop in de top en heb ik een contract afgesloten met alle gevolgen van dien. En dat standaard antwoord van: we vertrouwen op de ACM.. Sluit eens een KvK abonnementje af en check zelf de solvabilteit, dat gaat de winst niet drukken, maar jullie lopen er wel commissie mee mis. Is dat niet de echte reden?
En bovendien... moesten we uit de media vernemen hoe het zat en werden niet even gewaarschuwd. Dan hadden we zelf veel sneller (lees voor 1 november) kunnen voorkomen dat we in een wurgcontract bij Eneco terecht kwamen.

Ex-klant nu dus!

Koude groeten,
Annemarie

Opmerking van de redactie op 08-12-2021
Beste Annemarie,

Bedankt voor uw reactie. Uiteraard begrijpen wij dat hiermee het vertrouwen in ons geschaad is, wat wij betreuren. Wij begrijpen dit gevoel in deze vervelende situatie.

Wij vertrouwen de ACM erop dat zij energieleveranciers in de gaten houden. Dit is het enige wat wij kunnen doen omdat wij niet de mogelijkheden hebben om in de processen en inkoop van een energieleverancier inzicht te krijgen.

Uiteraard kwam dit voor ons ook al verrassing waardoor wij klanten niet eerder konden informeren. Op dit moment zijn er voordeligere pakketten dan wat u nu betaalt bij Eneco. Mocht u willen dat wij met u meekijken dan kunt u contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: Arnaud ()

Goedendag,
Fijn om een overzicht van de variabele tarieven te kunnen raadplegen.
Is deze ook op de website te vinden en houden jullie dan de actuele prijzen bij?
Dat zou heel fijn zijn!
Gr. Arnaud

Opmerking van de redactie op 08-12-2021
Beste Arnaud,

Bedankt voor uw reactie. De variabele pakketten kunt u ook via onze vergelijker bekijken. Hiervoor dient u alleen de filters nog even aan te passen. U kunt dan de filter vaste tarieven uitzetten, en de filter variabele tarieven aanvinken. U dient dan ook nog even alle leveranciers aan te vinken.

Mochten hier verdere vragen over zijn, mag u altijd contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: Klaas Zantingh ()

Wij hebben de pech dat onze energieleverancier failliet ging; WelkomEnergie. Dat Eneco het overgenomen heeft is fijn. Echter men 'dwingt' je in een ongunstige positie om te accepteren wat ZIJ aandragen. Op de vergelijkingssites is bijna géén nieuwe variabele aanbod. Elk wil dat wel doen, maar ingangsdatum verplicht men dan per maart of april. Dus net de huidige dure maanden moet je Eneco accepteren. Is heel onaangenaam. Ja zelfs onrechtvaardig. Je moet toch kunnen overstappen naar wie je wil en met welke voorwaarden?

Opmerking van de redactie op 08-12-2021
Beste meneer Zantingh,

Bedankt voor uw reactie. Er zijn een aantal leveranciers die pas een aanbod kunnen doen vanaf maart of april 2022. Daarnaast zijn er ook leveranciers waarbij het aanbod al wel per direct in zou kunnen gaan.

U kunt zowel voor een vast contract kiezen als voor een variabel contract. Wij kijken graag even met u mee wat in uw situatie de voordeligste optie is. U mag ons hiervoor telefonisch of per mail benaderen.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: Wil Uylenbroek ()

Gaslicht: TOP!
Ik begrijp dat Frank Energie niet in jullie verdienmodel past. Van de onaafhankelijke vergelijker stel ik wel een review van Gaslicht op prijs.
Wat vinden jullie bijvoorbeeld vande hoogte vn de inkoopvergoeding die men rekent.. Daar adverteert Frank Energie niet mee.
Is het totaal gokken a la Koning Toto? Geen boete en geen opzegtermijn zijn in deze periode wel wat waard. Je beje bewust worden op welke tijden electriciteit goedkoper is en direct in je portemonee te bemerken is vind ik ook een persoonlijk en maatschappelijk voordeel.

Opmerking van de redactie op 07-12-2021
Beste Wil Uylenbroek,

Bedankt voor uw reactie. Deze leveranciers hanteren variabele tarieven, waarbij zij rekening houden met de inkoopprijzen. Het stroomtarief wijzigt elk uur, en het gastarief wijzigt elke dag.

Dit kan zowel in uw voordeel als in uw nadeel zijn. Mochten de inkoopprijzen voor stroom en/of gas dalen, dan is dit in uw voordeel. Mochten de inkoopprijzen weer (fors) gaan stijgen, dan kan dit heel erg in uw nadeel zijn. Maar wel heeft u de mogelijkheid om er dan alsnog snel van af te zien.

Bij de andere variabele contracten die aangeboden worden, wijzigen de tarieven normaal gesproken 1x per halfjaar. Dit gebeurd dan op 1 januari en op 1 juli. Hierbij heeft u toch net even wat meer zekerheid, en betaald u ook niet ieder uur of iedere dag een ander tarief.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: Smits ()

Waarom heeft Gaslicht.com mij niet beschermd tegen Welkom Energie ( MET HAAR DUBIEUZE ACHTERGROND EN EIGENAAR)en deze leVerancier niet uit het aanbod verwijderd ?????

Opmerking van de redactie op 07-12-2021
Beste Smits,

Bedankt voor uw reactie. Wij begrijpen uw gevoel en vinden dit uiteraard een hele vervelende situatie. Als vergelijker vertrouwen wij op de ACM. Dit is de partij die de solvabiliteit van de leveranciers in de gaten houdt.

Of een leverancier de inkoop en financiën op orde heeft is zonder inzage in die processen nooit goed inzichtelijk te krijgen van buitenaf. Hoewel wij graag meer inzicht zouden willen hebben is dat op dit moment geen mogelijkheid.

Dus hoewel wij begrijpen dat u teleurgesteld bent in het feit dat u via Gaslicht.com voor deze leverancier heeft gekozen, wij zijn helaas ook overvallen door dit nieuws.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: Jan ()

Goed artikel!

Geplaatst door: Harry ()

Als je nu een gunstig vast contract kunt afsluiten voor 3 jaar wat is het probleem ? De opzegboete is toch niet hoger dan 250 euro of zie ik dat verkeerd
.

Opmerking van de redactie op 07-12-2021
Beste Harry,

Bedankt voor uw reactie. Mocht een leverancier failliet gaan, dan is de kans inderdaad groot dat u uw te veel betaalde termijnbedrag niet meer terug krijgt.

Het is zeker mogelijk om alsnog te kiezen voor een contract met een vaste looptijd. Bij een contract met een looptijd van 3 jaar, is de maximale opzegboete €250 daarnaast zal ook de welkomstpremie komen te vervallen.

Het voordeel aan een flexibel contract, is dat u op ieder gewenst moment kunt overstappen zonder daar een opzegboete voor te moeten betalen.

Wij kijken graag met u mee wat in uw situatie de voordeligste optie zou zijn. U kunt ons daar uiteraard voor benaderen telefonisch of per mail.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: Gerbert ()

Wat weet gaslucht over Frank Energie? Zijn er ervaringen bekend?

Opmerking van de redactie op 07-12-2021
Beste Gerbert,

Bedankt voor uw reactie. Op dit moment hebben wij geen samenwerking met de energieleverancier Frank Energie. Wij kunnen u vertellen dat deze leverancier variabele contracten aanbiedt. Hierbij wijzigt het tarief voor stroom ieder uur, en wijzigt het tarief voor gas iedere dag.

Omdat wij geen samenwerking met deze leverancier hebben, hebben wij helaas geen verdere informatie of ervaringen met deze leverancier.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: Ronald Batenburg ()

Erg goed artikel, maar ik zou ook graag iets gelezen hebben over opbouw tarieven 2021 en 2022 met het aandeel energie belasting in beide tarieven, conform de Overheids plannen en de logica laten zien dat er dus vanaf Jan-22 voor gasprijzen inclusief energiebelasting 150 - 160 eurocent gevraagd wordt??

Opmerking van de redactie op 07-12-2021
Beste meneer Batenburg,

Bedankt voor uw reactie. In het volgende artikel kunt u de verwachte overheidsheffingen van 2022 terugvinden: https://www.gaslicht.com/energie-informatie/energiebelasting. Voor gas is de verwachting dat dit 54,42 cent per m3 wordt en voor stroom 8,14 cent per kWh.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: Roel van Vliet ()

Goedemiddag gaslicht.com,
De afgelopen jaren altijd mijn energie jaarcontract afgesloten via gaslicht.com. Dit jaar niet, want Frank Energie zit niet in jullie portefeuille. Kreeg toch, voor zover ik kan overzien, nu een redelijk aanbod van Frank Energie. Gaan we toch eens proberen dachten met deze torenhoge prijzen. Jammer dat deze niet in julie portefeuille zit.
Met vriendelijke groet,
Roel van Vliet.

Opmerking van de redactie op 07-12-2021
Beste Roel van Vliet,

Bedankt voor uw reactie. Omdat Frank Energie werkt met tarieven die per uur en per dag wijzigen, is het erg lastig om hun aanbod in onze vergelijker mee te nemen. We weten namelijk nooit wat de tarieven het komende jaar gaan doen. Een inschatting hiervan is dus erg lastig en zo kunnen we niet duidelijk tonen wat de kosten op jaarbasis zullen zijn.

Wij vinden het jammer om te horen dat u de overstap deze keer niet via onze website heeft kunnen voltooien. Uiteraard hopen wij u bij uw volgende overstap wel weer terug te zien.


Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: Jos Groels ()

Graag de nieuwbrief

Opmerking van de redactie op 07-12-2021
Beste Jos Groels,

Bedankt voor uw reactie. Ik heb uw e-mailadres toegevoegd aan onze nieuwsbrief mailing. Vanaf nu zal u onze nieuwsbrief per mail ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.