De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Een energielabel aanvragen? Zo regelt u het

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Per 1 januari 2021 is de manier waarop het definitieve energielabel wordt bepaald veranderd. Eerst kon het label eenvoudig online worden aangevraagd. Vanaf 1 januari 2021 bent u verplicht om een afspraak met een energieadviseur te maken. Hoe zit dit precies?

Waarom een energielabel?

Met het energielabel kunt u zien of uw woning veel of juist weinig energie verbruikt. Handig, want een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening. Er zijn verschillende energielabels. Woningen met een A-label (groen) zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label (rood). Daarnaast kunt u ook zien welke energiebesparende maatregelen in uw woning mogelijk zijn, zoals het plaatsen van HR++ glas of isolatie. Wanneer u uwwoning gaat verkopen of (opnieuw) verhuren, is een geldig geregistreerd energielabel verplicht.  Heeft u die niet, dan riskeert u een boete. 

Hoe moet ik een energielabel aanvragen?

Voor het aanvragen van een energielabel bent u verplicht om een afspraak te maken met een vakbekwame energieadviseur. De adviseur komt bij u langs en onderzoekt in 1 à 2 uur de woning op onder meer afmetingen, aanwezige isolatie en installaties zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van uw huis. Zodoende wordt het energielabel nauwkeuriger en zorgt het voor verbetermogelijkheden op maat. 

Energielabel aanvragen
Bron: Rijksoverheid 

Wat kost een nieuw energielabel?

De prijs van het nieuwe label is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het woningtype, beschikbare documentatie en tijd die de adviseur nodig heeft. Het energielabel gaat naar verwachting tussen de 100 en 200 euro kosten. Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur  ook de prijs. De gemiddelde prijs in de praktijk wordt in de loop van 2021 duidelijk. 

‘Zoek je energielabel’

Weet u niet wat voor energielabel u heeft? Of wilt u kijken of er al een geldig energielabel geregistreerd is? Controleer het energielabel van uw huidige of toekomstige woning. Heeft u nog een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) of een Energie-Index (EI)? Die blijft gewoon 10 jaar geldig. Op het energielabel vindt u de ‘geldig tot’ datum.  

Heeft u uw huis ondertussen energiezuiniger gemaakt? Maak dit dan inzichtelijk door een nieuw label aan te vragen. Het label is tot 10 jaar na uitgifte geldig. 

Let op: heeft u nog geen geldig energielabel maar gaat u wel uw huis te koop zetten? Dan hoeft u tot 1 januari 2022 het label nog niet te vermelden in advertenties. Heeft u wél een geldig energielabel, dan moet dit wel in de advertentie staan. Is het gelukt om uw woning te verkopen? Dan heeft u het energielabel wél nodig voor de transactie. Heeft u op dat moment nog geen energielabel, dan loopt u het risico dat u een boete krijgt.   

Begin op tijd met aanvragen

Volgens de overheid is er op dit moment veel vraag naar energielabels. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de hausse in huizenverkoop. De energieadviseurs hebben het dus erg druk. Aangeraden wordt om daarom op tijd met aanvragen te beginnen. De aanvraag kan een paar weken tot een paar maanden duren. 

Adviseur kiezen en energielabel vaststellen

U mag zelf een adviseur kiezen. Dat kan bijvoorbeeld via de website van Centraal Register Techniek of woninglabel.nl. U kunt het ook navragen bij uw makelaar. 

Lees meer: Energielabel, dit is wat u moet weten


Direct naar:


Gepubliceerd: dinsdag 10 augustus 2021
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie