Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Een energielabel aanvragen? Zo regelt u het

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Per 1 januari 2021 is de manier waarop het definitieve energielabel wordt bepaald veranderd. Eerst kon het label eenvoudig online worden aangevraagd. Vanaf 1 januari 2021 bent u verplicht om een afspraak met een energieadviseur te maken. Hoe zit dit precies?

Waarom een energielabel aanvragen?

Met het energielabel kunt u zien of uw woning veel of juist weinig energie verbruikt. Handig, want een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening. Er zijn verschillende energielabels. Woningen met een A-label (groen) zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label (rood). Daarnaast kunt u ook zien welke energiebesparende maatregelen in uw woning mogelijk zijn, zoals het plaatsen van HR++ glas of isolatie. Wanneer u uw woning gaat verkopen of (opnieuw) verhuren, is een geldig geregistreerd energielabel verplicht. Heeft u die niet, dan riskeert u een boete. Vanaf 1 november 2021 geldt een boete wanneer je als huiseigenaar geen label hebt bij de verkoop of oplevering: € 435 voor particulieren en € 870 voor bedrijven.

Hoe moet ik een energielabel aanvragen?

Voor het aanvragen van een energielabel bent u verplicht om een afspraak te maken met een vakbekwame energieadviseur. De adviseur komt bij u langs en onderzoekt in 1 à 2 uur de woning op onder meer afmetingen, aanwezige isolatie en installaties zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van uw huis. Zodoende wordt het energielabel nauwkeuriger en zorgt het voor verbetermogelijkheden op maat. 

Energielabel aanvragen
Bron: Rijksoverheid 

Wat kost een nieuw energielabel?

De prijs van het nieuwe label is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het woningtype, beschikbare documentatie en tijd die de adviseur nodig heeft.  Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur de prijs.  Gemiddeld kost zo'n label nu 270 euro (peildatum 8-12-'21). Voordat de nieuwe regels van kracht werden, kostte een energielabel meestal nog geen tientje. De prijs wordt vooral bepaald door het aantal uren onderzoek en het berekende uurtarief. Uit onderzoek blijkt dat het energielabel de komende jaren niet wezenlijk goedkoper zal worden, tenzij de eisen wat worden versoepeld.

‘Zoek je energielabel’

Weet u niet wat voor energielabel u heeft? Of wilt u kijken of er al een geldig energielabel geregistreerd is? Controleer het energielabel van uw huidige of toekomstige woning. Heeft u nog een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) of een Energie-Index (EI)? Die blijft gewoon 10 jaar geldig. Op het energielabel vindt u de ‘geldig tot’ datum.  Heeft u uw huis ondertussen energiezuiniger gemaakt? Maak dit dan inzichtelijk door een nieuw label aan te vragen. Het label is tot 10 jaar na uitgifte geldig. 

Let op: heeft u nog geen geldig energielabel maar gaat u wel uw huis te koop zetten? Dan hoeft u tot 1 januari 2022 het label nog niet te vermelden in advertenties. Heeft u wél een geldig energielabel, dan moet dit wel in de advertentie staan. Vanaf 1 januari 2022 zal ook een energielabel aangevraagd moeten zijn bij het te koop aanbieden van een gebouw (advertentieplicht). Is het gelukt om uw woning te verkopen? Dan heeft u het energielabel wél nodig voor de transactie. Heeft u op dat moment nog geen energielabel, dan loopt u het risico dat u een boete krijgt.   

Begin op tijd met aanvragen

Volgens de overheid is er op dit moment veel vraag naar energielabels. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de hausse in huizenverkoop. De energieadviseurs hebben het dus erg druk. Aangeraden wordt om daarom op tijd met aanvragen te beginnen. Door de coronacrisis was het lastig voor adviseurs om hun examens voor het energielabel te doen. Het tekort aan adviseurs, dat hiervan het gevolg was, leidde tot lange wachttijden en hoge labelprijzen. Inmiddels gaat het goed met de aantallen adviseurs. Sinds half november zijn er 1500 adviseurs aan de slag. Na de piek in de zomer voor de wachttijd voor een energieadviseur is de wachttijd inmiddels gedaald naar 31 dagen. 

Waar kan ik een energieadviseur vinden?

U mag zelf een energieadviseur kiezen. Waar  vindt u een gecertificeerd bedrijf en hoe gaat het vaststellen van het energielabel?

  1. U zoekt een energieadviseur op zoekeenenergieadviseur.nl 
  2. De energieadviseur komt bij u langs om de kenmerken van uw woning of gebouw vast te stellen.
  3. De energieadviseur registreert het energielabel in de database EP-online.
  4. U ontvangt van de adviseur een afschrift (pdf) van het label.
  5. Het label is 10 jaar geldig. Op Zoek je energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum tot wanneer het label geldig is. Ook kunt u als woningeigenaar uw label terugvinden op MijnOverheid, kijk onder het thema Wonen bij de Kadastrale gegevens.

Lees meer over het Energielabel.

Ook interessant bij dit onderwerp:

Geactualiseerd: maandag 19 februari 2024

Sanne Bins
Sanne Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.