De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Energielabel, dit is wat u moet weten

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu. Als u uw huis verkoopt of verhuurt, dan moet u aan de koper of huurder laten zien welk energielabel uw woning heeft. Per 1 januari 2021 verandert het energielabel. Wat houdt dat in?

energielabel-voor-woningen-1.png

Wat is een energielabel? 

'Een zuinig huis? Met het energielabel zie je het zo'. Met deze slogan probeerde de overheid burgers duidelijk te maken dat vanaf 1 januari 2008 een energielabel verplicht is bij de verkoop van een woning. In 2015 hebben alle 5 miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit is een inschatting hoe energiezuinig een woning is. Wilt u als eigenaar uw huis verkopen of verhuren? Dan moet u het voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel.

Vanaf 1 januari 2021 gaat de manier waarop het energielabel wordt bepaald, veranderen. De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider en duurder wordt. Nu kunt u als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. Vanaf 1 januari 2021 vraagt u een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur.

Waarom een energielabel?

Met het energielabel kunt u zien of uw woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen in uw woning mogelijk zijn. Denk hierbij aan plaatsing van dubbel glas of isolatie van dak, gevel of vloer. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Hoe kom ik aan een energielabel?

In 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online. Het kost gemiddeld € 7,50 en is 10 jaar geldig, ook als in 2021 een nieuw energielabel wordt ingevoerd. 

Benieuwd naar uw voorlopige energielabel? Kijk op Zoek je energielabel.

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan uw woning een beter of slechter energielabel hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel heeft en dubbel glas in de woonkamer. Heeft u al een energielabel en wilt u dit vernieuwen? Dat kunt u online doen via energielabelvoorwoningen.nl. Heeft u al een definitief energielabel? Dat kunt u controleren via Zoek je energielabel.

Voorbeeld energielabel

voorbeeld-energielabel.jpg

Definitief energielabel verplicht bij verkoop en verhuur

Zodra u uw huis gaat verkopen of verhuren, moet u via energielabelvoorwoningen.nl uw definitieve energielabel aanvragen. Verkoopt of verhuurt u een woning zónder definitief energielabel, dan riskeert u een boete van 170 tot 340 euro. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dat. In advertenties voor verkoop of verhuur is het ook verplicht een energielabel te vermelden.

Het aanvragen gaat in zes stappen:

1. Inloggen met DigiD.
2. Gegevens van uw woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
4. Erkend deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
5. Gegevens versturen.
6. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).

Hoe energiezuinig is uw woning?

Aan het definitieve energielabel kunt u zien hoe energiezuinig de woning is. Op het label vindt u ook informatie over energiebesparende maatregelen die u kunt nemen. Check hier het energielabel van uw woning. De energierekening hangt ook af of u zuinig stookt, hoeveel warm water u gebruikt, hoeveel apparaten u heeft en hoe intensief u die gebruikt. In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.

Voor welke woningen en gebouwen is géén energielabel nodig?

Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, scholen of ziekenhuizen) is een energielabel bij verkoop of verhuur verplicht. Voor beschermde monumenten, woonboten, gebouwen voor religieuze activiteiten en alleenstaande gebouwen met een oppervlakte tot 50 m² is geen energielabel nodig. Evenmin voor (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen), bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen, recreatiewoningen, schuren of garages. Zie ook veelgestelde vragen over uitzonderingen

Kritiek op betrouwbaarheid

Begin 2019 vindt minister Ollongren dat het energielabel verbeterd moet worden. Ze ziet mogelijkheden voor aanpassingen aan de huidige gang van zaken. De bewindsvrouw reageert op kritiek uit de Tweede Kamer op de huidige manier, waarbij een deskundige op afstand een label afgeeft. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en GroenLinks-collega Paul Smeulders dringen aan op grotere betrouwbaarheid naar aanleiding van de uitzending van Radar over woningen met een verkeerd energielabel.

Nieuw energielabel vanaf 1 januari 2021

Op 28 juni 2019, dezelfde dag waarop het Klimaatakkoord gepresenteerd wordt, stuurt minister Ollongren een brief naar de Tweede Kamer naar aanleiding van het onderzoek naar het energielabel. Hieruit blijkt dat het energielabel niet alleen uitgebreider, maar ook flink duurder gaat worden. Vereniging Eigen Huis roept de minister dringend op om haar plannen voor een nieuw energielabel te schrappen. De belangenvereniging vindt het weggegooid geld en geen verbetering. Ondanks een motie van de VVD blijft de minister vasthouden aan haar plannen om het nieuwe label in te voeren per 1 januari 2021. 

Het is sinds 1 januari 2021 niet meer mogelijk om een energielabel online aan te vragen. Er komt nu een erkend deskundige langs om het label vast te stellen. De gemiddelde prijs van de aanvraag bedraagt ongeveer 190 euro. Echter, dit is door de markt zelf in te vullen. Vereniging Eigen Huis ziet dat de bedragen begin januari al hoger uitvallen. Soms wel tot 300 euro per aanvraag. Dit is veel te hoog vindt de vereniging. "Helemaal gezien het feit dat de concrete meerwaarde nog niet geheel duidelijk is. Daarom zal de vereniging blijven pleiten voor een betaalbaar energielabel met meerwaarde voor de huiseigenaar." 

energielabel-2021.PNG

Wat betekent het nieuwe energielabel voor u?

De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider wordt. Nu kunt u als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. Vanaf 1 januari 2021 vraagt u een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. 

Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan. Het aanvragen van een energielabel gaat straks tussen de 100 en de 200 euro kosten. Dit hangt mede af van de tijd die een adviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Het nieuwe energielabel gaat in vanaf 1 januari 2021. Heeft u al een geregistreerd energielabel voor uw huis (of gebouw)? Die blijft gewoon 10 jaar geldig.

vernieuwd-energielabel-2021.PNG
Afbeelding: Rijksoverheid

Meer weten? Ga naar Energielabel woningen en gebouwen (Rijksoverheid) of naar de veelgestelde vragen (MilieuCentraal)


Gepubliceerd: woensdag 18 juli 2018
Geactualiseerd: vrijdag 29 januari 2021
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie