De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Energielabel, dit is wat u moet weten

energielabel-voor-woningen.PNGMet een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu. Verkopers en verhuurders zijn verplicht om aan kopers en huurders een energielabel te geven.

Energielabel eenvoudiger per 1 januari 2015

Het energielabel van het VROM'Een zuinig huis? Met het energielabel zie je het zo'. Met deze slogan probeerde de Nederlandse overheid de burger duidelijk te maken dat vanaf 1 januari 2008 een energielabel verplicht is bij de verkoop van een woning. In 2015 werd het energielabel voor woningen eenvoudiger. Huiseigenaren kunnen voortaan zelf een energielabel opstellen via internet.

Wat is een energielabel?

Met het energielabel kunt u zien of uw woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen in uw woning mogelijk zijn. Denk hierbij aan plaatsing van dubbel glas of isolatie van dak, gevel of vloer. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Hoe kom ik aan een energielabel voor mijn huis?

Elk huis heeft sinds 2015 een voorlopig energielabel. Dat geeft een indicatie hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte. Het maakt ook duidelijk wat er nog mogelijk is om energie te besparen. Het voorlopige label is gebaseerd op openbare gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). 

U kunt dit voorlopige energielabel zelf online omzetten in een verplicht, definitief label. Heeft u al een energielabel en wilt u dit vernieuwen? Ook dat kunt u online doen via energielabelvoorwoningen.nl. Een definitief label kost enkele euro's.

Ik heb al een energielabel, wat moet ik doen?

Is uw energielabel nog steeds geldig (10 jaar na de datum van afgifte)? Dan hoeft u niets te doen. Heeft u uw huis in de tussentijd energiezuiniger gemaakt? Dan kunt u met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken. Dit is voor de verkoop of verhuur van uw woning echter niet verplicht, mits het oude label nog geldig is.

Heeft u al een definitief energielabel?

Of er een definitief energielabel van de woning aanwezig is, kunt u controleren via zoekuwenergielabel.nl.

Zoek-uw-energielabel.jpg

Definitief energielabel verplicht bij verkoop en verhuur

Zodra u uw huis gaat verkopen of verhuren, moet u via www.energielabelvoorwoningen.nl uw definitieve energielabel aanvragen. Verkoopt u een woning zónder energielabel, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot 405 euro. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dat. In advertenties voor verkoop of verhuur is het ook verplicht een energielabel te vermelden.

Hoe energiezuinig is uw woning?

Aan het definitieve energielabel kunt u zien hoe energiezuinig de woning is. Op het label vindt u ook informatie over energiebesparende maatregelen die u kunt nemen. Check hier het energielabel van uw woning

Voor welke woningen en gebouwen is geen energielabel nodig?

Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, scholen of ziekenhuizen) is een energielabel bij verkoop of verhuur verplicht. Voor beschermde monumenten, woonboten, gebouwen voor religieuze activiteiten en alleenstaande gebouwen met een oppervlakte tot 50 m² is geen energielabel nodig. Evenmin voor (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen), bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen, recreatiewoningen, schuren of garages.

Hoe is de stand van zaken in 2018?

Uit de nieuwe infographic ‘Energielabel voor woningen, resultaten in 2017’ blijkt dat het aantal registraties van het energielabel gestaag toeneemt. Ook komen er steeds meer groene labels: meer dan de helft heeft zo'n energielabel. In 2012 was 15% van alle geregistreerde energielabels een A- of B-label. Inmiddels is dat bijna 29%. Zo’n 31% heeft een label C. Volgens Rijksoverheid is dat goed te verklaren. Een huis met een A- of B-label heeft meer comfort en een lagere energierekening. Ook levert het ruim € 6000 meer op dan een huis met energielabel D.

groen-energielabel-2017.PNG

Kritiek op betrouwbaarheid

Begin 2019 vindt minister Ollongren dat het energielabel verbeterd moet worden. Ze ziet mogelijkheden voor aanpassingen aan de huidige gang van zaken. De bewindsvrouw reageert op kritiek uit de Tweede Kamer op de huidige manier, waarbij een deskundige op afstand een label afgeeft. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en GroenLinks-collega Paul Smeulders dringen aan op grotere betrouwbaarheid naar aanleiding van de uitzending van Radar over woningen met een verkeerd energielabel.

Verbetering energielabel

Op 28 juni 2019, dezelfde dag waarop het Klimaatakkoord gepresenteerd wordt, stuurt minister Ollongren een brief naar de Tweede Kamer naar aanleiding van het onderzoek naar het energielabel. Hieruit blijkt dat het energielabel flink duurder gaat worden, bijna 200 euro. Vereniging Eigen Huis roept de minister dringend op om haar plannen voor een nieuw energielabel te schrappen. De belangenvereniging vindt het weggegooid geld en geen verbetering.

Meer weten? Ga naar http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-gebouwen

Geactualiseerd: 12-07-2019

Navigatie