De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Energielabel, dit is wat u moet weten

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu. Als u uw huis verkoopt of verhuurt, dan moet u aan de koper of huurder laten zien welk energielabel uw woning heeft.

energielabel-voor-woningen-0.png

Wat is een energielabel? 

energielabel.jpg'Een zuinig huis? Met het energielabel zie je het zo'. Met deze slogan probeerde de Nederlandse overheid burgers duidelijk te maken dat vanaf 1 januari 2008 een energielabel verplicht is bij de verkoop van een woning. In 2015 werd het energielabel voor woningen eenvoudiger. Huiseigenaren kunnen voortaan zelf een energielabel opstellen via internet.

Waarom een energielabel?

energielabel-juiste-formaat.jpgMet het energielabel kunt u zien of uw woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen in uw woning mogelijk zijn. Denk hierbij aan plaatsing van dubbel glas of isolatie van dak, gevel of vloer. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Hoe kom ik aan een energielabel?

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro's tot enkele tientjes. 

Benieuwd naar uw voorlopige energielabel? Kijk op Zoek je energielabel.

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan uw woning een beter of slechter energielabel hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel heeft en dubbel glas in de woonkamer.

Heeft u al een energielabel en wilt u dit vernieuwen? Ook dat kunt u online doen via energielabelvoorwoningen.nl

Heeft u al een definitief energielabel?

Of er een definitief energielabel van de woning aanwezig is, kunt u controleren via Zoek je energielabel.

Voorbeeld energielabel

voorbeeld-energielabel.jpg

Definitief energielabel verplicht bij verkoop en verhuur

huis-energielabel.pngZodra u uw huis gaat verkopen of verhuren, moet u via www.energielabelvoorwoningen.nl uw definitieve energielabel aanvragen. Verkoopt u een woning zónder energielabel, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot 405 euro. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dat. In advertenties voor verkoop of verhuur is het ook verplicht een energielabel te vermelden.

Het aanvragen gaat in zes stappen:

1. Inloggen met DigiD.
2. Gegevens van uw woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
4. Erkend deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
5. Gegevens versturen.
6. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).

Hoe energiezuinig is uw woning?

Aan het definitieve energielabel kunt u zien hoe energiezuinig de woning is. Op het label vindt u ook informatie over energiebesparende maatregelen die u kunt nemen. Check hier het energielabel van uw woning

Voor welke woningen en gebouwen is géén energielabel nodig?

Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, scholen of ziekenhuizen) is een energielabel bij verkoop of verhuur verplicht. Voor beschermde monumenten, woonboten, gebouwen voor religieuze activiteiten en alleenstaande gebouwen met een oppervlakte tot 50 m² is geen energielabel nodig. Evenmin voor (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen), bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen, recreatiewoningen, schuren of garages. Hier vindt u alle vragen/antwoorden over uitzonderingen op de verplichting om bij verkoop of nieuwe verhuur van een woning een energielabel te overleggen.

Hoe is de stand van zaken?

Uit de  infographic ‘Energielabel voor woningen, resultaten in 2017’ blijkt dat het aantal registraties van het energielabel gestaag toeneemt. Ook komen er steeds meer groene labels: meer dan de helft heeft zo'n energielabel. In 2012 was 15% van alle geregistreerde energielabels een A- of B-label. In 2018 is dat bijna 29%. Zo’n 31% heeft een label C. Volgens Rijksoverheid is dat goed te verklaren. Een huis met een A- of B-label heeft meer comfort en een lagere energierekening. Ook levert het bij verkoop meer op dan een huis met energielabel D.

groen-energielabel-2017.PNG

Kritiek op betrouwbaarheid

Begin 2019 vindt minister Ollongren dat het energielabel verbeterd moet worden. Ze ziet mogelijkheden voor aanpassingen aan de huidige gang van zaken. De bewindsvrouw reageert op kritiek uit de Tweede Kamer op de huidige manier, waarbij een deskundige op afstand een label afgeeft. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en GroenLinks-collega Paul Smeulders dringen aan op grotere betrouwbaarheid naar aanleiding van de uitzending van Radar over woningen met een verkeerd energielabel.

Verbetering energielabel

Op 28 juni 2019, dezelfde dag waarop het Klimaatakkoord gepresenteerd wordt, stuurt minister Ollongren een brief naar de Tweede Kamer naar aanleiding van het onderzoek naar het energielabel. Hieruit blijkt dat het energielabel flink duurder gaat worden, bijna 200 euro. Als de plannen doorgaan, kan vanaf juli 2020 niet meer online een definitief energielabel aangevraagd worden, maar zal dit via een labeladviseur moeten gaan. Vereniging Eigen Huis roept de minister dringend op om haar plannen voor een nieuw energielabel te schrappen. De belangenvereniging vindt het weggegooid geld en geen verbetering.

Meer weten? Ga naar Energielabel woningen en gebouwen (Rijksoverheid)

Geactualiseerd: 21-08-2019

Navigatie