Genomineerd voor 2021!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energielabel, dit is wat u moet weten

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien hoe energiezuinig een woning is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu. Als u uw huis verkoopt of verhuurt, dan moet u aan de koper of huurder laten zien welk energielabel uw woning heeft. Hoe minder fossiele energie er wordt gebruikt, hoe beter het energielabel is. De normering loopt van A t/m G. A++++ is het hoogst haalbare. Per 1 januari 2021 is het energielabel veranderd. Wat houdt dit in?

energielabel voor verkoop woningen

Wat is een energielabel? 

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. 

'Een zuinig huis? Met het energielabel zie je het zo'. Met deze slogan probeerde de overheid burgers duidelijk te maken dat vanaf 1 januari 2008 een energielabel verplicht is bij de verkoop van een woning. In 2015 hebben alle 5 miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit was een inschatting, een indicatie hoe energiezuinig een woning is. Wilt u als eigenaar uw huis verkopen of verhuren? Dan moet u het voorlopige, indicatieve energielabel omzetten in een definitief energielabel, ook wel een geldig geregistreerd energielabel genoemd.

De manier waarop het energielabel wordt bepaald, is per 1 januari 2021 veranderd. De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider en duurder is geworden. Sinds 1 januari 2021 vraagt u een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur.

Wat kost een energielabel?

De kosten voor een energielabel bedragen naar verwachting bij een eengezinswoning gemiddeld 190 euro en bij appartementen gemiddeld 100 euro. Deze prijs is gebaseerd op onderzoek uit 2019. Uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis blijkt echter dat dit bedrag significant hoger kan uitpakken:  voor een woning van 150 m² gemiddeld 307 euro. De Vereniging vindt dat het label veel goedkoper moet worden, wil het label huiseigenaren helpen bij de energietransitie van de woning. Ook de overheid vindt het belangrijk dat het energielabel betaalbaar blijft.

Uit de kamerbrief (28 juni 2021) van minister Ollongren blijkt dat de beschikbaarheid van vakbekwame energieadviseurs een belangrijke factor is die van invloed is op de prijs van het energielabel. Het digitaal aanvragen zou ook een goedkoper energielabel tot gevolg hebben. Helaas is dit nog niet mogelijk omdat bedrijven niet aan de gestelde criteria voldoen. Op sommige onderdelen kan het proces voor het aanvragen van het energielabel wel worden gedigitaliseerd. De minister wil dit verder gaan uitwerken. Daarnaast voert zij een prijsmonitoringsonderzoek uit met een internationale vergelijking.

Waarom een energielabel?

Met het energielabel kunt u zien of uw woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke maatregelen in uw woning mogelijk zijn om uw huis energiezuiniger te maken. Denk hierbij aan plaatsing van isolerend glas, isolatie van dak, gevel, vloer of zonnepanelen. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

In 2015 hebben alle huishoudens een voorlopig energielabel ontvangen. Het was gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen kwamen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland.  In de praktijk kan uw woning echter een beter of slechter energielabel hebben. Een definitief label is een label vastgesteld door een vakbekwaam energieadviseur. Heeft u al een energielabel en wilt u dit vernieuwen? Dat kunt u online doen via energielabelvoorwoningen.nl. Heeft u al een definitief energielabel? Dat kunt u controleren via Zoek je energielabel.

Hoe kan ik een energielabel aanvragen?

Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label omzetten in een definitief label. Sinds 1 januari 2021 maakt u daarvoor een afspraak met een energieadviseur die het huis bekijkt en een energielabel opmaakt. Wilt u weten of er een geldig energielabel geregistreerd is op uw adres? Of benieuwd naar uw voorlopige energielabel? Kijk op Zoek je energielabel.

Voorbeeld energielabel

energielabelwoningenvoorbeeldvanaf-1-januari-2021.jpg

Energielabel verplicht bij verkoop en verhuur

Zodra u uw huis gaat verkopen of (opnieuw)verhuren, moet u via energielabelvoorwoningen.nl uw definitieve energielabel aanvragen. Verkoopt of verhuurt u een woning zónder geldig label, dan riskeert u een boete van 170 tot 340 euro. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dat. In advertenties voor verkoop of verhuur is het ook verplicht een energielabel te vermelden.

Het energielabel wordt in 5 stappen vastgesteld:

  1. Zoek een energieadviseur, bijvoorbeeld via de website van Centraal Register Techniek
  2. De energieadviseur komt bij u langs om de kenmerken van uw huis vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur.
  3. De energieadviseur registreert het energielabel in de database EP-online.
  4. U ontvangt van de adviseur een pdf (document) met het label.
  5. Het label is 10 jaar geldig. Op Zoek je energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum tot wanneer het label geldig is.

Hoe energiezuinig is uw woning?

Aan het definitieve energielabel kunt u zien hoe energiezuinig de woning is. Op het label vindt u ook informatie over energiebesparende maatregelen die u kunt nemen. Check hier het energielabel van uw woning. 

Voor welke woningen en gebouwen is géén energielabel nodig?

Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, scholen of ziekenhuizen) is een energielabel bij verkoop of verhuur verplicht. Voor beschermde monumenten, woonboten, gebouwen voor religieuze activiteiten en alleenstaande gebouwen met een oppervlakte tot 50 m² is geen energielabel nodig. Evenmin voor (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen), bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen, recreatiewoningen, schuren of garages. Zie ook veelgestelde vragen over uitzonderingen

energielabel-2021.PNG

Wat betekent het nieuwe energielabel voor u?

De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider is geworden. Voorheen kon u als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. Sinds 1 januari 2021 vraagt u een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Op basis van dit bezoek wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan. Het aanvragen van een energielabel kost tussen de 100 en de 200 euro. Dit hangt mede af van de tijd die een adviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen.

vernieuwd-energielabel-2021.PNG
Afbeelding: Rijksoverheid

Meer weten? Ga naar Energielabel woningen en gebouwen (Rijksoverheid) of naar de veelgestelde vragen (MilieuCentraal)


Direct naar:


Gepubliceerd: woensdag 18 juli 2018
Geactualiseerd: vrijdag 16 juli 2021
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie