Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energie vergelijken in Utrecht

Selecteer uw situatie (stap 2 van 2)

De standaard energieleverancier in de provincie Utrecht is Eneco. In 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd en sindsdien mag u zelf uw energie vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier. Bent u nog nooit overgestapt? Dan is Eneco uw leverancier van stroom en gas.

Energieprijzen: verschillen tussen energieleveranciers

Energieleveranciers mogen zelf de prijzen voor stroom en gas bepalen. Hierdoor ontstaan verschillen tussen energieleveranciers en kunt u er mogelijk uw voordeel mee doen. Dit doet u door de tarieven van alle energie aanbieders in de provincie Utrecht met elkaar te vergelijken via deze website. Zo vindt u de leverancier die het beste bij u past. 

Verzekerd van stroom en gas: netbeheer in Utrecht

In Utrecht wordt het leidingennetwerk voor stroom en gas beheerd door netbeheerder Stedin. Een netbeheerder is in een regio wettelijk bepaald, zo bent u er zeker van dat er één partij verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van het netwerk. Daarnaast bent u er zeker van dat het licht blijft branden en uw huis verwarmd wordt. U kunt niet overstappen van netbeheerder, deze is per regio vastgesteld. Ook als u overstapt naar een nieuwe energieleverancier kunt u niet overstappen naar een andere netbeheerder, deze blijft hetzelfde. 

Gasregio's afgeschaft in 2020

Voor het transport van gas via het landelijke transportnetwerk van de Gasunie werd tot 2020 een toeslag gerekend. Deze was afhankelijk hoe ver u van het gaswingebied in Slochteren (Groningen) woonde. Hoe verder weg u gas afnam, hoe hoger de gastoeslag. Per 1 januari 2020 is de gastoeslag niet meer afhankelijk van de regio, overal in Nederland geldt hetzelfde tarief.

Gasregio's in Utrecht: gasregio 1 en 3

Dubbeltarief in Utrecht

Als u een slimme meter heeft, kunt u kiezen voor het dubbeltarief. Hiermee betaalt u een lagere stroomprijs in de daluren. In Utrecht zijn de daluren van 23.00 uur tot 07.00 uur, in het weekend en tijdens feestdagen. In de overige uren betaalt u het normale tarief. Dit is een hogere stroomprijs. Een dubbeltarief kan besparingen opleveren. Als meer dan de helft van uw verbruik in de daluren valt, kan een dubbeltarief voordelig voor u zijn.

Stadsverwarming in Utrecht

In delen van de provincie Utrecht komt stadsverwarming voor. Stadsverwarming is een manier om uw huis te verwarmen en warm water te krijgen, zonder het gebruik van gas. In Utrecht komt in de volgende steden of stadsdelen stadsverwarming voor:

Stad - wijk/stadsdeel:

  • Amersfoort
  • Houten - Zuid
  • Nieuwegein
  • Utrecht - o.a. Leidsche Rijn
  • Veenendaal - Buurtstede

Heeft u stadsverwarming in uw woning, dan is overstappen naar een andere warmteleverancier niet mogelijk. U kunt mogelijk wel besparen door de tarieven en pakketten voor elektriciteit te vergelijken met de Energievergelijker.


Geactualiseerd: donderdag 4 augustus 2022
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.