De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

1 op de 8 huishoudens wisselde van energieleverancier

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 2 minuten

In 2017 is ruim 12 procent van de huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Zij betrokken hun stroom en gas aan het eind van het jaar dus van een andere energieleverancier dan het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS naar aanleiding van een vraag vanuit de Tweede Kamer.

1,3 miljoen huishoudens

Eerder dit jaar maakte ACM bekend dat er steeds meer mensen overstappen.naar een andere energieleverancier. Van april 2017 tot en met maart 2018 waren dat 1,3 miljoen huishoudens. Volgens de toezichthouder verwacht ruim een kwart van de consumenten in de komende drie jaar (opnieuw) over te stappen.

Grote regionale verschillen

De meeste overstappers wonen in het noorden en oosten van het land. In Staphorst, Tubbergen, Dinkelland en Wierden, gemeenten in Overijssel, heeft zo’n 20 procent van de huishoudens gewisseld van energieleverancier. Hoger dan 18 procent is het aantal overstappers in Nuenen, Gerwen, Nederwetten, Heeze–Leende, Best, Bunschoten en Scherpenzeel.

Benieuwd hoeveel overstappers uw woonplaats telt? Bekijk de tabel op de website van het CBS.

cbs-overstappers-van-energieleverancier-2017.PNG

Zeeland weinig overstappers

Relatief laag is het percentage overstappers in het zuidwesten van het land en in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De laagste percentages overstappers zijn te vinden in Zeeland. De cijfers verschillen ook binnen steden. In Den Haag is nog geen 8 procent van de huishoudens gewisseld van energieleverancier, alhoewel het percentage overstappers hier qua buurt ver uiteenloopt. 

Waar haalt het CBS de gegevens vandaan?

CBS haalde de gegevens uit het Centraal Aansluitingenregister. In dit register staan alle aansluitingen op het openbare aardgas- en elektriciteitsnet met per aansluiting de actuele energieleverancier. Voor de analyse zijn alleen aansluitingen van particuliere woningen gevolgd waar op 31 december 2016 en 31 december 2017 hetzelfde huishouden woonde. Huishoudens die naar een nieuwe woning zijn verhuisd en op het nieuwe adres een andere energieleverancier hebben, rekent het CBS daarmee niet tot de overstappers.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 23 april 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: I van Huffel ()

Geachte Hr/Mevr,
Voordat Energieflex failliet ging had ik via uw site Greenchoice .Kan ik daar weer naar terugkeren ondanks dat het pas 4 maanden geleden is...of kom ik dan niet meer in aanmerking voor het aktietarief..mvg i van Huffel

Opmerking van de redactie op 26-10-2018
Helaas ziet Greenchoice u pas weer als nieuwe als u 12 maanden bent weggeweest. Mocht u hulp nodig hebben bij het vergelijken dan kunt u altijd contact met ons opnemen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie