De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

1 op de 8 huishoudens wisselde van energieleverancier

door Jeanet Woldring 1 reactie

In 2017 is ruim 12 procent van de huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Zij betrokken hun stroom en gas aan het eind van het jaar dus van een andere energieleverancier dan het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS naar aanleiding van een vraag vanuit de Tweede Kamer.

1,3 miljoen huishoudens

Eerder dit jaar maakte ACM bekend dat er steeds meer mensen overstappen.naar een andere energieleverancier. Van april 2017 tot en met maart 2018 waren dat 1,3 miljoen huishoudens. Volgens de toezichthouder verwacht ruim een kwart van de consumenten in de komende drie jaar (opnieuw) over te stappen.

Grote regionale verschillen

De meeste overstappers wonen in het noorden en oosten van het land. In Staphorst, Tubbergen, Dinkelland en Wierden, gemeenten in Overijssel, heeft zo’n 20 procent van de huishoudens gewisseld van energieleverancier. Hoger dan 18 procent is het aantal overstappers in Nuenen, Gerwen, Nederwetten, Heeze–Leende, Best, Bunschoten en Scherpenzeel.

Benieuwd hoeveel overstappers uw woonplaats telt? Bekijk de tabel op de website van het CBS.

cbs-overstappers-van-energieleverancier-2017.PNG

Zeeland weinig overstappers

Relatief laag is het percentage overstappers in het zuidwesten van het land en in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De laagste percentages overstappers zijn te vinden in Zeeland. De cijfers verschillen ook binnen steden. In Den Haag is nog geen 8 procent van de huishoudens gewisseld van energieleverancier, alhoewel het percentage overstappers hier qua buurt ver uiteenloopt. 

Waar haalt het CBS de gegevens vandaan?

CBS haalde de gegevens uit het Centraal Aansluitingenregister. In dit register staan alle aansluitingen op het openbare aardgas- en elektriciteitsnet met per aansluiting de actuele energieleverancier. Voor de analyse zijn alleen aansluitingen van particuliere woningen gevolgd waar op 31 december 2016 en 31 december 2017 hetzelfde huishouden woonde. Huishoudens die naar een nieuwe woning zijn verhuisd en op het nieuwe adres een andere energieleverancier hebben, rekent het CBS daarmee niet tot de overstappers.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: I van Huffel ()

Geachte Hr/Mevr,
Voordat Energieflex failliet ging had ik via uw site Greenchoice .Kan ik daar weer naar terugkeren ondanks dat het pas 4 maanden geleden is...of kom ik dan niet meer in aanmerking voor het aktietarief..mvg i van Huffel

Opmerking van de redactie op 26-10-2018
Helaas ziet Greenchoice u pas weer als nieuwe als u 12 maanden bent weggeweest. Mocht u hulp nodig hebben bij het vergelijken dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Reageren

Navigatie