Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Overstapper kan bijna 400 euro besparen

Leestijd: 3 minuten

Maar liefst 1,3 miljoen huishoudens stapten het afgelopen jaar over van energieleverancier. Met als hoofddoel geld besparen op de energierekening.  Mooi nieuws, want overstappen loont! Volgens de toezichthouder kan de besparing oplopen tot bijna 400 euro per jaar. Wilt u ook net als 1,3 miljoen huishoudens veel geld besparen op uw energiekosten?

Steeds meer consumenten stappen over

Meer dan de helft van de Nederlanders weet dat je veel geld kunt besparen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. De besparing kan oplopen tot 391 euro per huishouden per jaar, zo blijkt uit de nieuwe Energiemonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uit het rapport blijkt ook dat het aantal overstappers opnieuw flink toegenomen is. Inmiddels is nog maar een kwart van de consumenten nooit gewisseld. Geleidelijk aan besluiten steeds meer ‘slapers’ de (over)stap te wagen. 

Waarom stappen mensen over?

De belangrijkste reden om te wisselen van energieleverancier blijft de prijs. Op de tweede plaats wordt een korting genoemd. Ook groene stroom of een duurzame energieleverancier motiveert mensen de laatste jaren meer om te switchen.

Overstappen steeds makkelijker en sneller

Wellicht voor Gaslicht.com nog mooier nieuws: consumenten vinden het steeds gemakkelijker om te vergelijken. En het vergelijken gaat steeds sneller, terwijl het aantal leveranciers (59!) en de diversiteit in energiecontracten flink is toegenomen. Verder is de bewustwording om de energierekening te controleren zichtbaar groter geworden, een ontwikkeling waar wij blij mee zijn en u graag bij helpen.

Overstappen dwingt tot concurreren

Door regelmatig prijzen te vergelijken en over te stappen naar een goedkopere leverancier stimuleren we leveranciers om scherpe prijzen te bieden.

Grote prijsverschillen

Net als onze energievergelijker toont het onderzoek aan dat er grote prijsverschillen zijn. ACM: ‘Een consument die bijvoorbeeld in april 2018 een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief heeft – het zogenaamde slaperstarief – betaalt maximaal € 1.850 per jaar voor stroom en gas. Als hij zou overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar tegen een vast tarief, zou hij slechts € 1.459 kwijt zijn aan energiekosten.’ *

prijsverschil-energiecontracten-acm-april-2018.PNG

* Bovenstaande kosten zijn de gemiddelde totale jaarkosten op 1-1- 2018 voor een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 1359 m3 gas en 2930 kWh stroom. 

Word dus geen slaper!

Des te meer verbaast het ons dat bijna de helft van de consumenten een contract voor onbepaalde tijd heeft. Dat zijn de mensen die nog nooit zijn overgestapt, maar ook de consumenten van wie het energiecontract is verlopen. Soms wordt nog weleens vergeten dat men dan automatisch terugvalt wordt op een contract voor onbepaalde tijd met veel hogere variabele tarieven. Opnieuw vergelijken en overstappen zodra het contract over circa 2 maanden afloopt, is ons devies. Dat levert de allergrootste besparing op.

Wilt u ook net als 1,3 miljoen huishoudens veel geld besparen op uw energierekening? Begin dan nu met energie vergelijken en stap over!

Naar de energievergelijker

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juni 2023

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.