Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

375 miljoen voor lagere energierekening: 'sigaar uit eigen doos'

door Arnoud Timmerman 9 reacties Leestijd: 3 minuten

Vorige week werd op Prinsjesdag de miljoenennota gepresenteerd door ons demissionair kabinet. Op basis daarvan berekende Gaslicht.com dat de energiebelasting vanaf 1 januari met zo’n 20 euro per jaar gaat stijgen. Dat terwijl de energierekening voor een gemiddeld huishouden momenteel al 200 euro per maand bedraagt . Energiearmoede wordt een steeds groter probleem en dus werd tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen besloten om de energierekening voor consumenten met 375 miljoen te verlagen. Maar maakt dit wel echt een verschil? Ben Woldring noemt het een druppel op een gloeiende plaat.

De rekensom

Via allerlei mediakanalen lopen politici te pronken met de gedane belofte. Volgens hen worden er honderden miljoenen uitgetrokken om de energierekening vanaf 2022 significant te verlagen. Zoomen we echter wat dieper in op de volledige rekensom, dan zien we een minder rooskleurig beeld. Wanneer je 375 miljoen euro deelt door 7,9 miljoen woningen kom je op circa 50 euro verlaging op jaarbasis. Daar moet je de verhoging van de energiebelasting à 20 euro nog mee verrekenen. Dan kom je dus op een verlaging van 30 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden.

overheidsheffingen2009-2022-0.png

Energieprijzen stijgen maar door

Eerder meldden wij al dat de energierekening volgend jaar gemakkelijk 550 euro per jaar hoger uit kan vallen dan nu. Daarmee wordt de energienota voor veel huishoudens onbetaalbaar. Volgens onderzoeksbureau TNO leeft ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens momenteel in energiearmoede. De 375 miljoen die nu wordt beloofd om de energierekening te verzachten verandert daar niets aan.

Coalitie repareert energiefactuur?

Energie expert Martien Visser gelooft niet dat de coalitie hiermee de energiefactuur repareert. Vooral niet van degenen die het het hardst nodig hebben en geen kant op kunnen, laat hij in een tweet weten. De man van 'weten=meten' brengt nagenoeg dagelijks via grafieken de energie problematiek helder in beeld. Uitgaande van een tegemoetkoming van circa 40 euro blijkt dat de energiefactuur van mensen in een matig geïsoleerd klein vrijstaand huis met maar liefst 670 euro zal stijgen. Deze mensen zijn dubbel de klos. Fair, vraagt Visser zich af?

energiefactuur-en-prijsstijging-versus-tegemoetkoming.jpeg

'Druppel op gloeiende plaat'

Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com noemt de handreiking van de overheid slechts een druppel op een gloeiende plaat. "Doordat de marktprijzen zo hard stijgen incasseert de overheid per definitie meer btw, omdat er over energie en alle energiebelastingen ook nog eens 21% btw wordt berekend. Bij de enorm stijgende energietarieven lijkt dit op een sigaar uit eigen doos”.

Bekijk ook de uitzending van Nieuwsuur: De impact van de stijgende energieprijzen (22-9-'21)

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 5 oktober 2021

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.

Reacties (9)

Geplaatst door: Bennie de jong ()

dank

Geplaatst door: Bos ()

Dat krijg je als je op het partijkartel stemt.

Geplaatst door: Van den Berg ()

Eerst alle Kansloze Kneuzen in het kabinet ontslaan. Een kabinet wat gevuld is met oud "draaideur-studenten-vriendjes" die al jaren lang onderling een stoelendans spelen!
Zij vergaderen puur voor eigen ego EN om hun eigen leugens te kunnen indekken.
Zij vergaderen om te vergaderen over de vergadering van vorige week om de agenda van vorige maand te bespreken. Ze vergaderen om andere kabinetsleden onderuit te halen en zelf in de spotlight te kunnen staan: denk aan Rutte, Kaag en de rest van de shitheads waar WIJ ALLEMAAL BELASTINGGELD VOOR BETALEN.
De verkiezingen (de laatste 3) is 1 groot leugen en de uitslagen klopten voor geen meter.
Nu heeft het kabinet WEER vergaderd en miljoenen weggebracht aan "adviseurs".... (lees: dit zijn ook draaideurvriendjes)
Ook deze adviseurs konden helemaal niets veranderen.... (joh...)
Wel zijn wij door deze "vergaderingen", die al MAANDEN nutteloos gehouden worden, weer miljoenen lichter. Geld van ONS, het volk, is dit kabinet aan het "op vergaderen".
En wat heeft dit kabinet, met Rutte aan het roer, nou ècht bereikt??
Dat Nederland failliet is. Op zwart zaad zit. Totaal de verkeerde prioriteiten op plek 1 heeft gezet. Waarom betalen wij überhaupt belasting? Waarom? Ook een punt om heel goed bij stil te staan.
Maar u, als lezer van dit bericht: denk heel goed na op wie je gaat stemmen bij de eerstvolgende verkiezingen!

Geplaatst door: Westerhuis ()

Is het een optie om een elektrisch kacheltje te gaan gebruiken als je zonnepanelen
hebt, dit om gas te besparen.

Opmerking van de redactie op 06-10-2021
Beste meneer/mevrouw Westerhuis,

Bedankt voor uw reactie. Met een elektrische kachel zult u uiteraard besparen op het gasverbruik. Ik raad wel aan om te gaan voor een energiezuinige kachel. Sommige elektrische kachels kunnen veel stroom verbruiken waardoor het in verhouding niet voordeliger zou zijn.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Manuel ()

Beetje belachelijk allemaal. Eerst Groningen leegpompen tot de aardbevingen zo hevig werden dat men moest stoppen, vervolgens al dat gewonnen gas via de Duitse pijplijn aan Rusland verkopen om vervolgens dat Nederlandse gas weer duurder terug te kopen van Rusland.

Het is toch van de zotte dat wij ons eigen gas voor een paar centen aan Rusland verkopen om het vervolgens weer voor meer terug te moeten kopen.

En dan zo'n regering die ons allemaal aan de warmtepomp wil hebben (die lang niet zo goed werken vergeleken met een gasketel) maar vervolgens word er geen woord gerept over die gasplaten en gasfornuizen die wij nu hebben. De (r)overheid verwacht zeker ook dat we allemaal dan wel even op eigen kosten zo'n inductie-kookplaat voor €300-€400 aanschaffen terwijl de energieprijzen nu al de pan uit knallen!

Ik heb een huurhuis en ben dan ook volledig afhankelijk van de woningcorporatie. Een jaar of twee geleden hebben ze bij ons allemaal vloer- en dakisolatie aangebracht maar de 45 jaar oude houten dakpanelen hebben ze laten zitten (was zeker te duur om te vervangen) en ons een basis-setje van 12 zonnepanelen gegeven terwijl er wel 40 op zo'n dak passen.

Maar vervolgens berekenen ze dat gewoon door in de huur zodat we voor het isolatiepakket +€25 in de maand meer moesten betalen en voor die zonnepanelen ook weer +€25 per maand geloof ik. Dus 'gratis' isolatie en 'gratis' zonnepanelen waar de huur dan wel +€50 in de maand omhoog ging en energieleveranciers die praktisch niets betalen voor die teruglevering van stroom. Als ze mij gelijk 40 panelen hadden gegeven dan had ik meer teruglevering dan verbruik; maar dat kunnen we niet hebben natuurlijk dat energiemaatschappijen opeens zelf in de buidel moeten tasten om de burger te betalen. Die directeuren zitten er per slot van rekening alleen maar voor hun vette Kerstbonus net als onze woningcorporatie die meent dat ze DRIE directeuren nodig zijn.

Geplaatst door: J.de Boer ()

Dit alles hebben we weer te danken aan het korte termijn denken van de regeringen!!!
Al het gas voor een habbekrats weggegeven!!
En nu op de blaren zitten!!!!
Eerst alle gebouwen in Nederland maar eens isoleren!!!!

Geplaatst door: Louisa fredrivx ()

Kan ik al overstappen? Doe uw aanbod..

Opmerking van de redactie op 01-10-2021
Beste mevrouw Fredrivx,

Bedankt voor uw reactie. Helaas durven wij zo niet te zeggen of u al kunt overstappen. Ik raad u aan om de einddatum van het huidige contract op te zetten. Via de volgende link kunt u met de einddatum zien voor wie u al kunt aanmelden: https://www.gaslicht.com/overstappen/het-juiste-overstapmoment
Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Chris ()

Ik stap elk jaar over via gaslicht.com
Dit jaar kreeg ik ongeveer een rolberoerte: ik ga 75 euro per maand(!!!) meer betalen en dat was de meest voordelige optie voor mij. En die 30 euro per jaar (haha, wat zijn ze toch gul en meedenkend) die de overheid ons beloofd zie ik vast niet terug aangezien ik net een jaarcontract heb afgesloten.
Ik investeer wel in een paar dikke truien en gooi de verwarming uit.

Geplaatst door: D. Mast ()

Om de energierekening echt te repareren door de energiebelastingen te verlagen, moet het kabinet miljarden extra voor uittrekken. Om de rekening dan maar bij het bedrijfsleven te leggen, pakt ook verkeerd uit, want bedrijven rekenen dat weer door naar de consument. Bovendien is het maar lapwerk, veel beter is het om slecht geïsoleerde woningen goed te isoleren en ook te voorzien van zonnepanelen. Dat zet veel meer zoden an de dijk dan het verlagen van energiebelastingen.

Kan gas nog vele malen duurder worden dan nu het geval is met gasprijzen van rond de 80 Eurocent/m³. Ik denk dat gas zo duur kan worden dat geen enkele modale huishouden het meer kan betalen. Met als gevolg massale volkswoede en zelfs een revolutie in Europa.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.