De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

ACM: Energierekening moet vanaf 1 juli helder zijn

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

EnergierekeningANP.jpg

Energieleveranciers moeten vanaf 1 juli 2017 duidelijke en controleerbare energierekeningen sturen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat dat vanaf 1 juli controleren.

Als consument moet u uw energierekening gemakkelijk kunnen controleren. Maar dat is nu allerminst het geval, zo blijkt uit onderzoek van ACM. Slechts twee van de vijf consumenten vindt zijn energierekening duidelijk en kan die vergelijken met zijn oorspronkelijke aanbod en contract. 

Als consument zou u eenvoudig moeten kunnen zien:

  • Of uw energierekening klopt met het aanbod en het contract dat u destijds heeft getekend;
  • Of uw voorschotten (termijnbedragen) wel juist verrekend zijn;
  • Of uw meterstanden wel goed verwerkt zijn;
  • Of eventuele tariefwijzigingen wel goed zijn verwerkt.

Wat moet duidelijk zijn in de energierekening?

  • Wat betaalt u precies en waarvoor?
  • Alle eenheden moeten hetzelfde zijn, zodat u kunt vergelijken. Bijvoorbeeld maateenheden: kubieke meter gas, kilowatt energie. Of periodes. Dus niet op de ene plek de kosten per maand en op de andere plek de kosten per dag.
  • Alle prijzen moeten inclusief btw zijn.
  • Tarieven die tussentijds wijzigen moeten ook zo op de rekening zijn gespecificeerd. Het energiebedrijf mag niet achteraf een gemiddeld tarief op de rekening zetten.
  • In de energie- of gasprijs moeten alle onvermijdbare kosten zijn inbegrepen. Denk aan administratiekosten of regiotoeslag. Dat moet zowel in het aanbod en in het contract als in de jaarafrekening en eindafrekening. Zodat u de prijzen met elkaar kunt vergelijken. Dit soort kosten die u sowieso moet betalen, mogen ook niet achteraf worden opgevoerd.

Meld onduidelijke energierekeningen bij ConsuWijzer

Krijgt u een jaar- of een eindafrekening die u niet kunt controleren of niet duidelijk vindt? ConsuWijzer, het adviesorgaan van de overheid, roept consumenten op dit te melden. Uw klacht kan aanleiding zijn voor ACM om het energiebedrijf een waarschuwing of boete te geven.

Het is niet de eerste keer dat de toezichthouder vindt dat energienota's duidelijker moeten. Al in 2010 werden richtlijnen opgesteld waaraan energieleveranciers zich moesten houden. Uit onderzoek van Gaslicht.com in samenwerking met Vereniging Eigen Huis bleek toen dat nagenoeg alle 22 leveranciers zich aan die richtlijnen hielden. Lees Onduidelijke energienota bijna verleden tijd.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 22 oktober 2019


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie