Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

ACM: sluit geen energiecontract af via de telefoon

door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 2 minuten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept consumenten op om geen energiecontract per telefoon af te sluiten. De toezichthouder wil dat er een verbod komt op telefonische verkoop. De ervaring leert dat energiecontracten die via de telefoon worden verkocht eigenlijk nooit het beste aanbod zijn voor de consument.

Sluit geen energiecontract af via de telefoon

De ACM krijgt de laatste tijd veel klachten van mensen die telefonisch zijn benaderd door een energieleverancier en nu met een duur contract opgescheept zitten. Consumenten vertellen dat zij ongevraagd worden gebeld en dat verkopers aan het begin van het gesprek niet duidelijk zijn over wie ze zijn en waarvoor ze bellen. Vaak worden consumenten onder valse voorwendselen gebeld. Bijvoorbeeld ‘om de energienota door te nemen’ of om te ‘om een tariefverhoging te voorkomen’.

Geen telefonische verkoop, wél goede service

De toezichthouder geeft aan zelfs meldingen te krijgen over verkopers van energiecontracten die zich voordoen als medewerkers van de ACM. De ACM verkoopt géén energiecontracten en belt daarvoor dus ook niet met consumenten. Ongevraagd gebeld door Gaslicht.com? Ook wij doen absuluut niet aan telefonische verkoop of verkoop aan de deur. We bieden uitsluitend onafhankelijke vergelijkingen aan via onze eigen website en app. En we zijn zes dagen per week bereikbaar als u ons nodig heeft.

Een energiecontract is een ingewikkeld product. Daarom heeft de ACM al vaker gepleit voor een verbod op telefonische verkoop van energiecontracten. De ervaring leert dat energiecontracten die via de telefoon worden verkocht eigenlijk nooit het beste aanbod zijn voor de consument. Zo heeft de ACM de afgelopen maanden meerdere keren gewaarschuwd voor de hoge tarieven van de ‘Hollandse Energie Maatschappij’ (HEM). Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie blijkt dat de vaste contracten die HEM via telefonische verkoop aanbiedt 25% duurder zijn dan de gemiddelde prijs van andere leveranciers.

Verkooptelefoontjes: hoe zit het precies?

In een video geeft de ACM uitleg welke regels u beschermen bij telefonische werving. En wat je als consument kunt doen om deze telefoontjes te stoppen. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 15 maart 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (3)

Geplaatst door: Jelle Boef ()

Klacht over wurgcontract provider Prikenergie en Yebbo. De behandeling is zwaar gebruikersonvriendelijk met energieprijzen boven 425e. Absoluut onbehoorlijk.

Geplaatst door: Jan met de pet ()

Ze doen zich ook voor als andere energie leveranciers https://www.ad.nl/binnenland/weer-torenhoge-boete-voor-misleiding-bij-verkoop-energiecontract-u-bent-al-klant-bij-ons~a7bad12c/ boeven praktijken, aanpakken die lui

Geplaatst door: H. vd Waaij ()

Koop nooit via telefoon, aan de deur, op straat , beurzen; maar alleen als je zelf iets zoekt.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.