De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

CBS: energierekening gemiddeld 100 euro lager

door Jeanet Woldring

Bij gelijkblijvend verbruik zal de energierekening van een huishouden gemiddeld zo'n 100 euro lager uitvallen dan een jaar geleden. Dat becijferde het CBS op basis van de nieuwe energietarieven. Vooral elektriciteit werd goedkoper, de belasting op gas is juist gestegen. Daardoor valt de gasrekening, ondanks de fors gedaalde kale gasprijs, 2 euro hóger uit dan vorig jaar.

Energierekening bij standaard verbruik

Bij een standaard verbruik van 3340 kWh stroom en 1525 m³ gas komt de jaarlijkse rekening met de tarieven van juli 2016 uit op 1672 euro, meldt het CBS. Een huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh en 1800 m³ betaalt gemiddeld 1888 euro. Dit zijn de gemiddelde jaarkosten van de 3 grootste energieleveranciers Eneco, Essent en Nuon gebaseerd op een standaard contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven.

CBS energierekening 3340kWh-1425 m3-juli2015-2016.jpg

Vooral lagere prijs voor elektriciteit

In juli zijn nieuwe energietarieven bekend geworden. Op grond van bovengenoemd standaard verbruik werd de levering van elektriciteit 31 euro goedkoper. Door een flinke verlaging van de energiebelasting in januari van dit jaar betalen huishoudens gemiddeld ook 67 euro minder aan belasting op elektriciteit. Voor gas is de belasting juist gestegen. Energiebelasting stijgt exorbitant, schreven we eind december vorig jaar.

CBS berekent de energieprijs aan de hand van een standaard verbruik, dat is gebaseerd op het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van alle Nederlandse huishoudens. Deze berekeningsmethode wordt gehanteerd omdat de belasting deels afhankelijk is van de verbruikte hoeveelheden. Dat maakt het lastig om een totaalprijs per kWh of kubieke meter vast te stellen, stelt het CBS.

CBS prijscomponenten-energierekening2016-2016.jpg

Belasting op gas omhoog, leveringstarieven omlaag

De prijs voor gas is vergeleken met vorig jaar nauwelijks veranderd, maar de prijzen voor de componenten waaruit de rekening is samengesteld zijn wel gewijzigd. Net als bij elektriciteit wordt naast de belasting zowel betaald voor de levering als voor transport. De energiebelasting op gas is per januari 2016 sterk verhoogd. Daar staat tegenover dat gas wordt geleverd tegen een flink lagere prijs. Ook het transport is iets goedkoper geworden. Per saldo komt het standaardverbruik van een huishouden voor gas 2 euro per jaar duurder uit. 

Gasrekening: 53 procent belasting

De totale energierekening voor een huishouden bestond op basis van de tarieven van juli 2016 voor 44 procent uit belasting. Een jaar eerder was dit nog 40 procent. Door de verhoging van de energiebelasting op gas in januari 2016 is het aandeel belasting op gas gestegen van 44 naar 53 procent. Dat betekent dat 53 cent van elke euro linea recta naar de schatkist gaat. Het aandeel belasting in de totaalprijs voor elektriciteit daalde van 33 naar 26 procent. 

Energiebelasting in procenten.jpg

Energieprijzen in 10 jaar tijd iets gestegen

Volgens de berekeningen van het CBS zijn de prijzen voor energie in 10 jaar tijd gemiddeld 2,4 procent gestegen. De gasprijs nam toe met 18 procent, evenveel als de algemene prijsstijging in deze periode. Elektriciteit werd 19 procent goedkoper.

Begin 2008 ontstond er een flink verschil in de prijsontwikkeling van gas en elektriciteit. De uiteindelijke gasprijs steeg doordat een korting die op de belasting gegeven werd, na een wetswijziging in zijn geheel overgedragen werd naar elektriciteit. Halverwege 2009 daalde de prijs van gas fors doordat de olieprijs lager werd.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 10 augustus 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie