Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energiebelasting gas stijgt exorbitant

door Jeanet Woldring 28 reacties Leestijd: 2 minuten

Zoals verwacht heeft de Eerste Kamer gisteravond ingestemd met het Belastingplan 2016. Dat betekent een belastingverlaging van in totaal 5 miljard euro. Voor de meeste huishoudens gaat die verlaging op energiegebied niet op. De fors verhoogde energiebelasting voor gas zorgt ervoor dat de gemiddelde energierekening met 132 euro stijgt.

Energiebelasting gas stijgt ruim 7 cent

Nu het Belastingplan akkoord is, zullen per 1 januari 2016 andere energiebelastingtarieven gelden. Voor stroom betalen we niet langer 14,47 cent per kilowattuur, maar 12,18 cent. Voor gas betalen we dit jaar nog 23,12 cent per kuub, vanaf 1 januari wordt dat maar liefst 30,45 cent. Die laatste stijging is exorbitant hoog in vergelijking tot voorgaande jaren. Het betekent dat de gemiddelde gasrekening 132 euro omhoog gaat.

Verwarring

Er bestond nogal wat verwarring over de belastingplannen. Leveranciers hielden in de tussentijd allemaal andere energiebelastingtarieven aan voor 2016. Zonder enige media aandacht zijn de oorspronkelijke plannen aangepast. De wijziging is echter enorm. In het Belastingplan dat op Prinsjesdag werd gepresenteerd werd nog gesproken over een stijging in de energiebelasting voor stroom van 0,5%, dat is een daling van 15,8% geworden. De energiebelasting voor gas zou met 4,9% stijgen, maar dat is 31,7% geworden, zo blijkt uit het definitieve Belastingplan.

Nog groter deel van energierekening belasting

Door deze veranderingen bestaat de energierekening volgend jaar voor een nog groter deel uit belastingen.  Kijken we naar de huidige koploper van de 'TOP 5 goedkoopste energiepakketten' en nemen we daarin de verwachte netbeheerkosten mee, dan heeft een gemiddelde consument op meer dan de helft van de nota geen invloed. Bekijk de verdeling van de kostenposten op de energierekening.

Hoewel de leveringstarieven steeds verder dalen, merken we daar in de portemonnee maar weinig van. Voor het goedkoopste energiecontract op basis van 3500 kWh en 1800 kuub betalen we nu nog 1516 euro, door de veranderingen wordt dat per 1 januari 1564 euro.*

*Update 4-1-2016: het goedkoopste energiecontract via Gaslicht.com kost 1614 euro. Een standaardcontract kost nu gemiddeld 1970 euro per jaar.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (28)

Geplaatst door: Jan Cullens werkzaam voor Clean Energy Systems Nederkand ()

Wat nu te doen?
Tja we kunnen blijven praten hoe erg het allemaal is wat de onbetrouwbare politici doen maar, dit is eigenlijk wat we altijd doen, de geschiedenis blijft zich elk jaar herhalen.
Laten we naar de feiten kijken;
• Als je energie verbruikt zul je hiervoor moeten betalen of zelf op moeten wekken.
• De geschiedenis leert ons dat de prijs van energie(incl. belasting) “ gemiddeld” nooit goedkoper zal worden.
• Als je investeert in eigen energieopwekking met de zon of de wind, weet je zeker dat je te allen tijde goedkoper uit zal zijn dan als je niets doet.
• Als je niets doet blijf je hooked aan je energienota en de grillen van politici.
• Houd rekening ermee dat er ook wereldinvloeden zijn op de prijs van energielevering
• Verwarmen uit de zon en de wind brengt een veel hoger rendement op uw investering dan uw relatief lage elektraverbruik.
• De kosten van GAS leveringen zullen, los van belastingen, zeker harder stijgen dan de elektrakosten

Neem het heft in eigen handen en stap ook over op het verwarmen met de nieuwste infrarood verwarmingstechnieken en de PV- zonnestroomboilers. Er is een hele leuke regeling voor het Energiebespaarfonds. Deze lage rente regeling maakt het mogelijk om een zeer grote stap te zetten naar (volledig) onafhankelijkheid van energie. Met de regeling bespaart u ook direct op uw huidige energierekening.

Geplaatst door: Joop ()

Het is toch niet normaal meer zoals de politiek met ons als land genoten omgaan. De politiek, zijn wel onze volks vertegenwoordigers, maar de meesten zitten er voor zich zelf en niet voor ons. Het lijkt er steeds meer op dat de grootste criminelen niet in de gevangenis zitten maar in Den Haag.
wij moeten alles maar slikken, belasting verlaging in 2016, ondertussen pakken ze het van een andere kant dubbel weer terug. Wat is de volgende vieze streek die ze ons flikken.

Geplaatst door: veromtrusteouderen ()

het milieu wordt door die heffing er niet beter op! men kan niet met minder energie of men moet in de kou gaan zitten.

buiten dat horen en lezen we.dat veel mensen een hout of pellet kachel gaan aanschaffen! dit is nog meer milieu vervuilend dan met gas. dus de doelstelling van de overheid ivm co2 wordt bij lange na niet gehaald! sterker dit word nog meer,omdat elektrisch rijden niet wordt gestimuleerd door de hoge aanschaf prijs elektrische auto's. zonnepanelen wordt ook een probleem zoals eerder aangegeven. houdt u oude draaischijf meter! ga niet over tot de zg slimme meter! dit is al lang bedacht ivm de saldering. die u straks van de wal in de sloot brengt! waarvan akte.

Geplaatst door: Holke J.M Flapper ()

Dit bewijst eens te meer dat we onafhankelijke deskundigen nodig hebben die ons correct informeren.Op grond daarvan zal er dan concreet verzet moeten komen. Maar bent u lid van een politieke partij en doet u daar uw mond open of laat u het over u heen komen?
De keus is aan u, stop met klagen en ga handelen.

Geplaatst door: Jitso Keizer ()

Bovenmodaal gaat er met de belastingverlaging flink op vooruit. Men houdt daar geld over (niet betalend naar draagkracht) om aan de staat te lenen wegens nu grotere staatsschuld en vangt daarop rente. Mensen met AOW krijgen maar een paar tientjes meer en als de gasprijs zoveel hoger wordt gaan zij er op achteruit. Energie moet duurder worden, want dat scheelt gesleep door grote handelaren over de Aardbol en stimuleert regionale ondernemers (meer werkgelegenheid), maar wijziging van de belasingen kan beter dan het kabinet doet. Bij afschaffing met terugwerkende kracht van de aftrek pensioenpremie, die welgestelden begunstigt, vloeien er honderden miljarden in de Schatkist, verdwijnt de staatsschuld en kan de gelijkelijk verdelende AOW met honderden euros per maand omhoog. Daar op tegen zijn veelverdieners, zoals de leden van het NL parlement.

Geplaatst door: Chris van Steenbergen ()

Mensen, jullie stemmen allemaal weer op hetzelfde schuitje in de 2de kamer. Zelf allemaal voor gekozen. Ook na de nieuwe verkiezingen, terwijl zij Nederland hadden bedrogen, na een referendum waar 65% nee zei tegen de EU, is er toch bedrog gepleegd. En ja, iedereen stemde voor de bedriegers. Dus hou op met jammeren allemaal. Ik heb het geprobeerd om met een nieuwe politieke partij te komen, maar niemand die helpt, alleen maar 'boe'-roepers en internet-tikkers met een eigen mening. Maar puntje bij paaltje blijft het elk jaar weer slikken voor de burgers. Succes ermee, Nederland is gedoemd om te mislukken en om een derde wereldland te gaan worden met enorme armoede.

Geplaatst door: Andries de Jong ()

Het is echt schandalig en zeer achterbaks dat dit niet meer in de openbaarheid is gekomen. Ik hoop dat de 2e kamer hier nog op terugkomt, maar dat is ijdele hoop denk ik.
Het enige wat er nu moet gebeuren is dat de media dit groots blijven volgen, zodat (vooral de PvdA met het sociale gezicht) harde klappen zal krijgen, maar ook de VVD die tegen verdere belasting verhoging is. De gemeentelijke belastingen gaan ook al een stuk verder omhoog omdat het rijk veel kosten bij de gemeenten over de schutting hebben gegooid.
Ik kan het wel betalen, maar ik heb familie en vrienden die daar veel meer moeite mee zullen hebben.

Geplaatst door: louis ()

Beste lasnora,

De link die jij geeft betreft het voorlopige belastingplan, op https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2015/12/23/belangrijkste-wijzigingen-in-de-belastingen-met-ingang-van-2016 staat de definitieve verhoging van de belasting op gas, deze is er snel en stilletjes doorheen gejast. D66 heeft deze vehoging gepushed, anders ging men niet met het belastingplan akkord. Het rare is, dat de politieke partijen deze maatregel onder de noemer 'vergroening' doorvoeren, maar vergeten dat mensen die juist vergroend hebben met zonnepanelen benadeeld worden. Wel de heffing betalen over het gasverbruik, maar de korting op stroom niet ontvangen omdat men zelf stroom opwekt.

Geplaatst door: jantje 54 ()

Werkelijk krankzinnig dat je als burger jarenlang bespaart en nauwelijks opslag kan krijgen. Vervolgens wordt er schaamteloos van je gestolen door een overheid die zelf niet in staat is goed met geld om te gaan. Daarnaast neemt men de prikkel weg zuiniger met energie om te gaan. Die is op zichzelf goedkoop en daarvan wordt de invloed op je rekening alleen maar minder.

Geplaatst door: Roger ()

Ieder land krijgt de regering die het verdient. De meesten in Nederland zijn laf en blijven stemmen op de graaiende zakkenvullers en leugenaars van de partijen die aan de macht zijn en aan de macht blijven. Eigen schuld. Als je daadwerkelijk iets anders wil, dan zul je anders moeten stemmen. Alleen dat durven er niet veel en daarom blijft Nederland opgescheept zitten met lui die meer ophebben met bankiers en de eu dan met de Nederlandse bevolking.

Geplaatst door: Kees ()

Voor niet al te veel geld plaats je een houtkachel.
Er zijn er zelfs met warmte wisselaar zodat aanpassen in je c.v. installatie mogelijk is.
Enne, kuub hout is er al voor zo'n €60,-
Met onze winters kun je dan best uit met een 4 kuub.
Geen vastrecht meer etc.
En het is nog gezellige warmte ook....
De benzine/diesel plus de boodschappen doen we al bij de buren.
Dus ze kunnen van mij aan het ... ***.
Het moet bij ons ook uit de lengte of de breedte, beide gaat helaas niet....

Geplaatst door: Arjan ()

Ik weet het nu zeker, we gaan een houtkachel kopen, dan maar milieuvervuilend bezig zijn, maar het scheelt een hoop geld.

Geplaatst door: hans ()

Ik had beter een gierput kunnen bouwen voor opwekking van biogas in plaats van mijn zonnepanelen.

Geplaatst door: Michiel ()

Het in ongelooflijk dat we niets kunnen doen aan het jaarlijks verhogen van belastingen (energie, ozb, wegenbelasting, etc.) We hebben het maar te accepteren. Voordeel van bv lagere olieprijzen, lagere woz waarde is er niet. Het wordt zo geregeld dat we elk jaar maar meer betalen.

Geplaatst door: Ray ()

Met ongeloof en vebijstering nam ik het bericht waar dat de energiebelasting met 32 % omhoog gaat! Hoe kan dit zomaar mogelijk zijn? Dit is express stil gehouden tot laatste moment voor media en bevolking om stappen te ondernemen om het te smoren.

Geplaatst door: verontruste ouderen ()

minister henk kamp is bezig ivm minder gasopbrengst groningen om de salderings termijn van 2020 naar voren te halen! dit wordt stil gezwegen. maar wij hebben ingang in de 2ekamer! via onze partij 50+
er wordt al vanuit gegaan dat het 2017 zal worden! diegenen met 1 enkele ouderwetse draaimeter zijn het beste af! daar is geen saldering mogelijk. moeten ze bewijzen!! dat je teruglevert!!

Geplaatst door: verontruste ouderen ()

hier hebben wij in 2014 al voor gewaarschuwd! even tussendoor. meermalen waarschuwen wij dat indien men overstapt het tijdstip belangrijk is om niet de afrekening te betalen als men net na de winter overstapt! .

vwb onze waarschuwing,.dit zat er aan te komen. groningen levert minder op. en links of rechtsom wordt men gepakt door dit kabinet.
we hebben nog geluk dat de inflatie laag is en de olie prijs anders waren de prijzen door het dak gegaan. ook de zg a label woningen is in veel gevallen een wassen neus! door allerlie bouw en milieu voorschriften is de capaciteit van de radiatoren met 66% verminderd dus om warm te krijgen in een winter!! komen de problemen. omdat er veelal geen modulerende kamerthermostaat is toegepast! immers dan zouden de radiatoren met 227 % groter moeten worden. omdat dan op laagketel water temp wordt gestookt .in een winter zit men in de kou! letterlijk en figuurlijk! hoge stookkosten en nog niet warm!

voor de rest zullen gemeenten provincies waterschappen ons wel krijgen. die 800 euro lasten verlichting bent u al kwijt in 2016. let maar op. het CPB REKENT BOVENSTAAND NIET MEE IN DE KOOPKRACHT PLAATJES!!! laat u niets wijs maken door dit kabinet is alleen voor de rijken!! waarvan akte.

Geplaatst door: lasnora ()

milieuheffing 2015 voor aardgas = 0.1911 exclusief btw. Er komt een verhoging 4.49% plus inflatiecorrectie van 0.64% = 0.20064 exclusief btw.0.20064 * 21% = 0.0422.
Milieuheffing 2016 zier er als volgt uit 0.20064+ 0.0422 = 0.2431. En dat is wat anders wat jullie bekend maken met en stijging 32% dat klopt niet. Zie informatieblad https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/brochures/2015/09/15/informatieblad-milieubelastingen-belastingplan-2016/informatieblad-milieubelastingen.pdf Prettige jaarwisseling

Opmerking van de redactie op 31-12-2015
Waar u naar linkt zijn de tarieven die op Prinsjesdag werden voorgesteld. Die tarieven zijn in alle onderhandelingen echter behoorlijk gewijzigd.

De energiebelasting voor stroom was 14,47 ct. per kWh in 2015 en wordt per 1 januari 12,18 ct. per kWh (in het plan stond 14,54 ct). De energiebelasting voor gas was 23,12 ct. per kWh en is 30,45 ct. per kWh geworden (in het plan stond 24,28 ct.). Dat is nog exclusief de opslag duurzame energie.

Hier vindt u de definitieve tarieven:
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-financien/documenten/circulaires/2015/12/23/belangrijkste-wijzigingen-belastingen-2016
Geplaatst door: francisco ()

Een belasting verhoging van 32 procent! Dit is ronduit asociaal. Deze mensen zijn niet meer geloofwaardig!
Wat gaan we hier aan doen?

Geplaatst door: Katootje ()

Ja hoor, na Parijs kan het grote graaien beginnen. Straks de Wegenbelasting even flink omhoog krikken en de gemeentes volgen wel. Even kijken, wat hebben we nog meer .....

Geplaatst door: michel ()

Ja natuurlijk gaat de belasting weer omhoog, maar hoe lang gaat dat nog door
Een huishouden is steeds meer vaste lasten kwijt door dit kabinet. Eigen volk eerst (laten betalen). Het belasting paradijs op aarde maar niet voor de Nederlander!!!

Geplaatst door: martien ()

had niet anders verwacht . het geld wat ze ons geven met de belasting in 2016 halen ze dubbel en dwars terug.

Geplaatst door: B van Duin ()

De overheid snapt het zeker wel, het is rupsje nooit genoeg!

Geplaatst door: Bart ()

Daar is het die uilskuikens in die regering juist om te doen. Lekker royaal doen met zogenaamde lastenverlichting en dan weer eens lekker in een andere pot de belasting verhogen.En wacht maar op de gemeentelijke belastingen, daar worden we nog eens gepakt.
Het gaat er gewoon om dat de burger alle troep van deze regering moet betalen.

Geplaatst door: najef ()

Geld dit ook als je een contract heb voor x jaar met vaste kosten?

Opmerking van de redactie op 31-12-2015
Aanpassingen vanuit de overheid worden aan iedereen doorgevoerd, ongeacht contract of leverancier. Dus ook als u een lopend contract heeft voor bepaalde tijd gelden de nieuwe heffingen.
Geplaatst door: patrick ()

Nu we allen druk zijn met zonnepanelen te plaatsen pakken ze ons via een andere kant gewoon weer keihard terug. Wat nou milieu....

Geplaatst door: Cb ()

Dit is de reinste volks verlakerij, hoe belazer ik onze bevolking.
Ongehoord en absurde, grootste gedeelte is belasting, haal dat weg bij die ministers en anderen volksvertegenwoordigers die met een premie op stappen, weg premie, ook gemeenteraadsleden die vervroegd opstappen. Geen opstap premie meer geven

Geplaatst door: Louis ()

Deze nieuwe maatregel is extra wrang voor mensen met zonnepalen. Zij betalen straks wel de extra belasting op gas, maar de korting op electriciteit is nutteloos omdat men zelf de energie opwekt. Kortom, het is een boete op vergroening en duurzaamheid. De overheid snapt er werkelijk helemaal niets van !!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.