Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

De beste energieleverancier 2015

door Jeanet Woldring 4 reacties Leestijd: 5 minuten

Greenchoice is door Gaslicht.com opnieuw uitgeroepen tot beste energieleverancier. Het Rotterdamse energiebedrijf troeft Qurrent en Nuon af en ontvangt voor het vierde jaar op rij de Gaslicht.com Award. Die wordt uitgereikt aan de leverancier die een jaar lang de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Prijs/kwaliteit score

De award voor beste energieleverancier 2015 is uitgereikt op basis van de over vorig jaar maandelijks bijgehouden prijs/kwaliteit verhouding van energieleveranciers. Op de onafhankelijke vergelijkingssites Gaslicht.com. worden de resultaten hiervan getoond in de vorm van een zogeheten prijs/kwaliteitscore*. Maandelijks beoordeelt Gaslicht.com energiebedrijven op een aantal aspecten, waaronder prijs en betrouwbaarheid. De bevindingen zijn niet alleen afkomstig van geverifieerde reviews van overstappers via onze energievergelijkers, maar ook van het jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek waarin overstappers 7 maanden na hun aanmelding gevraagd wordt naar hun ervaring. Daarnaast heeft Gaslicht.com eigen criteria opgesteld waaraan een leverancier wordt getoetst. 

Greenchoice beste energieleverancier 2015

Energieleverancier Greenchoice eindigde net als de voorgaande drie jaren weer bovenaan met een gemiddelde beoordeling van 8,2. Niet alleen op onze vergelijkingssites, maar ook in diverse andere representatieve landelijke onderzoeken komt deze leverancier zeer goed naar voren. Greenchoice wordt vooral gewaardeerd om de scherpe (teruglever)tarieven, de kwaliteit en bereikbaarheid van de klantenservice en duurzaamheid. 

Award 2015-uitreiking Greenchoice.jpg

Evert den Boer, CEO Greenchoice: “Wij zijn enorm blij met deze steevast hoge waardering van onze klanten. De traditie van ‘beste leverancier’ zetten we graag voort. Wij leveren als enige al bijna 15 jaar uitsluitend 100% groene stroom en bosgecompenseerd gas aan inmiddels bijna 400.000 klanten. Daarmee zijn we de allergrootste écht groene energieleverancier. Ook dit jaar groeit onze productie van Nederlandse stroom flink. En steeds meer van onze klanten kiezen ervoor om zelf energie op te wekken of hun huizen te isoleren en energie te besparen. Wij helpen ze met plezier om ‘baas over hun eigen energie’ te zijn."

In de top 3 bezet nieuwkomer Qurrent met een score van 7,9 een fraaie tweede plaats. In een reactie laat de groene energieleverancier weten: "We zijn heel blij met deze waardering van Glaslicht.com en zijn er trots op dat we dit als ‘nieuwkomer’  in de energiemarkt nu al hebben neergezet. De 2e plaats is voor ons een extra motivatie om volgend jaar voor de 1ste plaats te gaan!"    

De derde plaats gaat dit jaar naar Nuon, die met een score van 7,6 wederom in de top 3 staat. Nuon: "Met deze award voor derde plaats ‘beste energieleveranciers van Nederland’ zijn we erg blij. Op de beoordeling met een 7,6 door de overstappers via Gaslicht.com en Energiewereld.nl zijn we ontzettend trots. Dat we goed scoren op onderwerpen als prijs, dienstverlening, klantenservice en duurzaamheid bevestigt waar wij als Nuon voor staan: bij ons zijn klanten in goede handen." 

Overstapproces hoogste waardering

Uit het klanttevredenheidsonderzoek onder bijna 7000 ondervraagden over 2015 blijkt dat overstappers hun nieuwe energieleverancier gemiddeld met een 7,7 waarderen. Consumenten zijn bijzonder tevreden over hun nieuwe energieleverancier. Vooral het overstapproces wordt hoog gewaardeerd. De grootste elf energieleveranciers scoren gemiddeld een 9,4 op dit onderdeel. 

Opnieuw een recordaantal overstappers 

Overstappen van energieleverancier wint nog altijd aan populariteit. Vorig jaar koos 15,1 procent van de Nederlandse consumenten en bedrijven voor een andere aanbieder. Gaslicht.com zag het aantal overstappers zelfs met ruim 31 procent stijgen. Een deel daarvan zijn zonnepaneelbezitters, die dankbaar gebruikmaken van de mogelijkheid om de opbrengst van zonnepanelen mee te nemen in onze energievergelijker. Een gratis dienst, die wij als eerste vergelijkingssite aanbieden sinds 2015.

Consument prijsbewuster

Opvallend is dat consumenten steeds meer gaan vergelijken. Overstappen is dan ook zeer lucratief. Een gemiddeld huishouden kan op dit moment tot 400 euro besparen door te kiezen voor een energiecontract via Gaslicht.com. Het is daarbij van belang dat overstappers kunnen vertrouwen op een onafhankelijke vergelijkingssite waarbij het verlengen van een energiecontract vaak gunstiger is dan via de eigen maatschappij. Een onderscheiding met een zilveren keurmerk van eKomi toont aan dat overstappers het volste vertrouwen hebben in onze sites. Ben Woldring: “Via onze Energievergelijker krijgt u de leveranciersbeoordeling te zien. Voor Gaslicht.com zélf vindt u de gemiddelde beoordeling van ruim 5800 overstappers van de afgelopen 12 maanden op de homepage.”

Eindscore onderzoek Beste Energieleverancier 2015

Eindscore onderzoek Beste energieleverancier 2015.jpg

NB: Leveranciers die op één van de onderdelen niet onderzocht zijn of waar te weinig respons op is ontvangen worden niet meegenomen in de eindscore onderzoek Beste Energieleverancier 2015.

*Toelichting op de prijs/kwaliteitscore 
De totale score is opgebouwd uit de volgende drie onderdelen:

- Beoordelingen van overstappers 
Overstappers via Gaslicht.com of Energiewereld.nl ontvangen enkele maanden na hun overstap een mailing waarin naar de ervaringen gevraagd wordt. Op basis hiervan wordt een rapportcijfer vastgesteld die terug te vinden is onder ‘geverifieerde beoordelingen’.

- Gaslicht.com criteria
Aan de hand van richtlijnen van de Autoriteit Consument & Markt zijn door Gaslicht.com een zestal criteria opgesteld. Deze betreffen: prijsstelling, facturering, het overstapproces, online dienstverlening, klantenservice, contractvoorwaarden en duurzaamheid. 

- Klanttevredenheidsonderzoek 
Zeven maanden na hun overstap vragen wij hoe tevreden consumenten zijn over hun nieuwe energieleverancier. De vragen hebben betrekking op: prijsstelling, facturering, overstapproces, online dienstverlening, klantenservice, klachtenafhandeling en duurzaamheid.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 9 maart 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: Ine ()

In december via gaslicht overgestapt naar Nuon,
Nuon zegt direct je huidige kontrakt op , maar wil daarna de kosten NIET reour betalen.
Zeer slechte service van Nuon.

Opmerking van de redactie op 04-04-2016
Leveranciers hanteren een switchtermijn, binnen die termijn wachten zij op een einddatum van het huidige contract. Op het moment dat uw contract afloopt binnen de switchtermijn wordt het huidige contract afgewacht. Loopt het huidige contract verder in de toekomst af, dan nemen zij u per direct over en wordt het huidige contract voortijdig opgezegd. Wij kijken graag voor u na of de boete terecht is of niet. U kunt uw gegevens doorsturen naar info@gaslicht.com. Wij horen graag van u.
Geplaatst door: Ben ()

Ik snap niet helemaal waarom Qurrent als 2de is geplaatst. Alles wat Greenchoise als Award heeft, heb ik ook bij Qurrent. Daarnaast krijg ik bij Qurrent ook nog de mogelijkheid om een gedeelte van een windmolen te kopen, wat ik bij Greenchoise helemaal mis. Dus voor mij: Qurrent op plaats 1

Geplaatst door: K. Dirken ()

Het is voor mij onbegrijpelijk dat Greenchoice uitgeroepen is tot beste energieleverancier. Mijn eindafrekening was een drama. Op geen enkele wijze waren de contractueel afgesproken tarieven voor zowel gas als elektra terug te vinden. Teruglevering eveneens niet. Daarna kreeg ik nog een correctienota die ik helemaal niet kon plaatsen. Kortom totaal gemystificeerd, onduidelijk en derhalve onacceptabel. Daar ik hier geen energie !!! meer aan wilde besteden heb ik het boek Greenchoice voor altijd gesloten. (het was namelijk niet de eerste keer) Wat een drama met deze club. Kennelijk niet in staat om een fatsoenlijk automatiseringsprogramma te organiseren. Ik ben er voor altijd klaar mee.!!!

Opmerking van de redactie op 04-04-2016
Vervelend te lezen dat uw jaarafrekening zo onduidelijk was. Jaarafrekeningen blijven vaak ingewikkeld, helemaal als u ook zelf opwekt. Wij roepen consumenten daarom ook op de jaarafrekening aan ons door te sturen. Dan kunnen wij de jaarafrekening voor u nalopen. Mocht u dat willen kunt u uw rekening doorsturen naar info@gaslicht.com.
Geplaatst door: G.Aalderink ()

Ik ben zo,n klant van Essent, die op de media markt ben omgepraat met een korting van €175 op een i.pad.Zou het liefst terug willen naar greenchoise,waar ik voorheen bij zat.Wat zijn mijn mogelijkheden en wat zijn hiervan de consequenties.
Vr.gr. G.Aalderink

Opmerking van de redactie op 17-03-2016
Wat een vervelende situatie. De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis hebben beide voorbeeldbrieven opgesteld die u kunt gebruiken om alsnog het contract te ontbinden. Vervolgens kunt u via Gaslicht.com overstappen naar de voor uw situatie beste energieleverancier. Houdt u er rekening mee dat Greenchoice u pas weer als nieuwe klant ziet als u minimaal 12 maanden bent weggeweest. Indien advies gewenst is, horen wij het graag van u.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.