Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

easyEnergy -van easyJet- wil energiemarkt opschudden

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 4 minuten

easyEnergy_groot (002).jpg

Luchtvaartbedrijf easyJet wil in Nederland de energiemarkt openbreken door per dag verschillende energieprijzen aan te bieden. Onder de naam easyEnergy krijgen consumenten groene stroom en gas tegen actuele inkoopprijzen, zonder winstopslag. Gebruikers moeten over een slimme meter beschikken en krijgen de prijzen dagelijks per mail toegestuurd.

Groene stroom en gas tegen handelsprijzen

Het Algemeen Dagblad had vandaag de primeur met het nieuws en schrijft dat easyEnergy net als de vliegmaatschappij de markt wil opschudden met lage prijzen en eerlijke doch sobere diensten. Volgens ceo en co-initiatiefnemer Maarten Roelfs is de huidige energiemarkt totaal intransparant. ,,Aanbieders lokken klanten met allerlei welkomstpremies en bonussen, waardoor energie goedkoop lijkt. Maar na een jaar ga je honderden euro's extra betalen, tenzij je blijft wisselen." 

Kosteloos overstappen

Het contract is ieder moment kosteloos opzegbaar en kent geen opzegvergoedingen. De prijsvechter verdient zijn geld door per aansluiting maandelijks 5 euro in rekening te brengen. Klanten betalen dus maximaal 120 euro per jaar aan vaste leveringskosten voor gas en stroom (vastrecht). Daarnaast uiteraard de verplichte kosten zoals belasting en netbeheerkosten en de daadwerkelijke verbruikskosten van stroom en/of gas. 

Slimme-meter_betrouwbaar.jpgSnelle opmars snelle meter

Het nieuwe businessmodel is mogelijk door de snelle opmars van de slimme meter die al in drie miljoen Nederlandse huishoudens hangt. Dankzij de slimme meter kan iemands verbruik op uurbasis uitgelezen worden. Volgens easyEnergy biedt dat grote voordelen. ,,Stroomprijzen verschillen per uur, gasprijzen per dag. Met deze wetenschap kunnen mensen ervoor kiezen een was te draaien op het moment dat stroom het goedkoopst is of de thermostaat hoger te zetten als gas goedkoop is." 

De website vermeldt: 'De prijzen voor gas worden om 6 uur bepaald voor die dag tot 6 uur de ochtend erna. Heb je een slimme meter, dan kun je van deze prijsschommelingen profiteren. Dat doe je door energie te verbruiken op goedkope uren of dagen. Of, als je stroom teruglevert, op de dure uren je stroom terug te leveren.

easyEnergy-stroomprijs 28-3-2017.jpgeasyEnergy-gasprijs-28-3-2017.jpg
Klik op afbeelding voor vergroting

Geen zekerheid, wel sterke merknaam

Door het gebruiken van fluctuerende prijzen valt het voor consumenten wel een stuk lastiger in te schatten hoeveel ze per jaar kwijt zijn, meent Ben Woldring van Gaslicht.com. 'Veel mensen vinden die zekerheid juist fijn, dus dat kan een probleem zijn.  Ander nadeel is dat het gasverbruik in de winter hoger ligt. Dat levert dan een beduidend hogere nota op dan in de zomer. Uiteindelijk is vooral bepalend hoe goedkoop easyEnergy onder de streep zal zijn. Voordeel is hun sterke merknaam, die mensen associëren met lage prijzen. Met een andere naam zou ik ze beduidend minder kans geven.' Dat komt ook nu de Nederlandse energiemarkt met vijftig aanbieders al zeer concurrerend is.

easyJet-oprichter Sir Stelios Haji-Ioannou is in ieder geval zeer enthousiast en ziet in easyEnergy een nieuw gat in de markt. "Dankzij de uitrol van de slimme meter krijgt de consument weer macht over de energierekening. In deze sector gaan we de strijd aan met de big boys, zoals we in het verleden hebben gedaan in andere sectoren." 

Goedkoper

Volgens easyEnergy zijn consumenten wel degelijk goedkoper uit, zeker de grote meerderheid die niet jaarlijks overstapt naar een andere energieleverancier. 'Op onze site geven we een duidelijke indicatie van de jaarkosten,' belooft Roelfs in het AD. Op het tarievenblad (pdf) staan ook twee voorbeeldberekeningen voor het leveringstarief gas en stroom.

Klantenservice

easyEnergy zit met een kantoor in Den Haag, daarna volgen andere Europese landen. Het Verenigd Koninkrijk staat in ieder geval op de lijst. Volgens Emerce blijkt Maarten Roelfs al sinds juni aan het concept te hebben gewerkt. Hij is eigenaar van NXT Capital en komt onder meer uit de brandstofindustrie. Mede-initiatiefnemer Raymond van Eck, voorheen o.a. werkzaam bij Nuon, brengt de energiekennis in.

De klantenservice van easyEnergy is het liefst via moderne communicatiemogelijkheden als Chat, WhatsApp en e-mail bereikbaar. Het telefoonnummer staat een beetje verstopt op de website bij 'over ons'. Op Gaslicht.com is de prijsvechter zeer binnenkort te vergelijken.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 22 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Power Trader ()

In 1e instantie denk je.... gaaf zo een nieuwe speler met een nieuw product voor de consumenten markt! Maar wie zich echt in de materie verdiept en dit toepast op haar / zijn persoonlijke situatie komt bedrogen uit. Zoals ik.

Ik heb een luchtwarmtepomp, 18 PV panelen, 2 zonnecollectoren en een buffervat van 300 Liter. Ik heb geen gasaansluiting en ben dus volledig afhankelijk van electriciteit. In de winter trek ik gemiddeld zo'n 25 Kwh per dag van het net en vanaf maart/april tot en met half september lever ik terug aan het net. Mijn jaarverbruik komt uit op 2800 kWh. In de wintermaanden is de APX Day Ahead structureel hoger dan in de zomer. Logisch... in de winter is er veel meer verbruik (dus hogere prijzen) en in de zomer ligt dit veel lager. Door zonne-energie zijn de APX uren in de zomermaanden tussen 11 en 19 uur ook nog eens relatief laag. In de winter trek ik stroom van het net tegen een hogere prijs en in de zomer lever ik terug tegen een lagere prijs. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om nu de conclusie te trekken dat dit voor mij niet gaat werken. Nu trek en lever ik stroom tegen hetzelfde tarief!

Een handelaar in electriciteit

Opmerking van de redactie op 21-04-2017
Het is altijd mogelijk dat op basis van persoonlijke situaties de ene aanbieding aantrekkelijker is dan de ander.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.