Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Een nieuw energiecontract? Dit kunt u het beste doen!

door Sanne Bins 12 reacties Leestijd: 3 minuten

Huishoudens kiezen massaal voor de zekerheid van een vast contract voor één jaar. Toch vinden consumenten de keuze niet altijd zo eenvoudig en blijven veel huishoudens nog in variabele tarieven hangen. Maar hoe verstandig is dat met het aflopen van het prijsplafond? Wat doet u? We nemen u graag mee in de mogelijkheden. 

Het prijsplafond verdwijnt op 1 januari. Naar verwachting stijgt de energiebelasting op gas en gaan ook de netbeheerkosten opnieuw omhoog. Voor een gemiddeld gezin valt de energierekening volgend jaar 144 euro hoger uit. Dat is nog los van de geplande verhogingen van de variabele tarieven per 1 januari. Daarom is het verstandig om uw energiecontract goed na te lopen en eventueel over te stappen om uw kosten zo laag mogelijk te houden. Maar wat is in uw situatie nou de beste optie? 

  • U heeft een contract met variabele tarieven  

Zonder zonnepanelen 

Op dit moment zijn vaste contracten goedkoper dan variabele contracten. Ook is de kans groot dat de variabele tarieven stijgen. Dat is vaak zo in de winter. En dat terwijl 70% van uw gasverbruik plaatsvindt in dit jaargetijde. Mochten uw tarieven flink stijgen, dan bent u volgend jaar niet meer beschermd door het prijsplafond. Dat stopt per 1 januari. Reden genoeg dus om uw tarieven nu vast te zetten.  

Mét zonnepanelen 

Heeft u zonnepanelen dan kan het ook gunstig zijn om over te stappen. Toch raden we u aan om voor de overstap na te gaan wat u sinds de laatste afrekening heeft verbruikt en opgewekt. Heeft u meer opgewekt dan verbruikt? Dan kan het verstandiger zijn over te stappen op het moment dat u meer verbruikt heeft dan opgewekt of te wachten tot circa een week of 6 voor de jaarafrekening. Zo maakt u optimaal gebruik van de mogelijkheid tot salderen. 

  • U heeft een contract met vaste tarieven afgesloten vóór 1 juni 

Zonder zonnepanelen 

We krijgen bij de klantenservice van Gaslicht.com steeds vaker de vraag of het loont om een vast contract open te breken dat vóór 1 juni is afgesloten. Voor een contract dat voor die datum is afgesloten geldt namelijk nog de oude opzegvergoeding. Dat wil zeggen 100 euro opzegboete voor een contract voor één jaar met stroom en gas (50 euro per product). Mocht u uw tarieven op een relatief duur moment hebben vastgezet, dan kan het gunstig zijn om over te stappen. De energieprijzen zijn namelijk weer flink gedaald, waardoor het voordelig kan zijn om ondanks de opzegvergoeding over te stappen.  

Mét zonnepanelen 

Als u zonnepanelen op uw dak heeft dan is dit over het algemeen niet raadzaam. U bent dan voornamelijk de zomermaanden klant geweest waardoor u vermoedelijk nog niet optimaal gebruikt heeft kunnen maken van het salderen. Dan moet de besparing wel enorm zijn, wil dat in uw situatie voordelig uitpakken om een contract tussentijds te verbreken. Eventueel kan het nog een optie zijn om alleen voor gas over te stappen als de gasprijs van het lopende contract erg hoog is. 

  • U heeft een contract met vaste tarieven afgesloten na 1 juni 

In dit geval is uw opzegvergoeding gelijk aan het verlies dat de energieleverancier maakt omdat u uw contract niet uitdient. Het heeft dan weinig zin om over te stappen. Wij raden aan om circa een week of 6 voor het aflopen van uw contract in uw agenda te zetten, en dan weer te vergelijken. 

Heeft u hulp nodig om na te gaan wat in uw situatie het meest verstandig is? Wij kijken uiteraard graag met u mee!  

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 15 december 2023

Sanne Bins
Sanne Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (12)

Geplaatst door: A. J. Th. Smits ()

Ik lever nog al wat meer kw terug dan wat wij zelf nodig hebben, +/_ 50.000 kw., zit er verschil per energie leverancier voor wat betreft de terug lever vergoeding?

Opmerking van de redactie op 23-01-2024
Bedankt voor uw reactie.

Wat het voordeligst voor u is, hangt dan onder andere af van de terugleververgoeding, maar ook van andere kosten en dus ook uw verbruik. Daarom zou ik adviseren om een vergelijking te maken op onze website met uw adres- en verbruiksgegevens. We wegen hier alle kosten, maar ook teruglevering in mee. Zo heeft u het beste beeld welk pakket voor u het voordeligst is.

Als we hier nog verder bij kunnen helpen, laat het dan vooral even weten. We helpen namelijk graag!

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: R.J.van Zanten ()

Ik heb nu gas en stroom van Kikker en ikwil graag van U vernemen of ik daar goed zit of beter kan
verhuizen naar een andere leverancier.
Ik volg uw programa,s en adviezen steeds en doe daarom een beroep op uw bedrijf.
Groet en alvast bedankt,
R.J.van Zanten te Borger

Opmerking van de redactie op 11-01-2024
Beste meneer/mevrouw Van Zanten,

Bedankt voor uw reactie.

We kijken graag met u mee om te zien wat voor u de beste keuze zou zijn. Ik zou u daarom willen vragen contact met ons op te nemen via 0342-411 350 (werkdagen van 09:00-20:00 uur en zaterdag van 09:00-17:00 uur) of via info@gaslicht.com. Dan helpen we u graag verder.

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: JanKo ()

Mijn 3 jarige contract bij Essent loopt eind Januari 2024 af. Ik hen zonnepanelen dus opnieuw bij Essent doe ik niet want hun aanbod voor max 1 jaar is te duur. Ik zie nog niet echt de tariefdalingen terug bij de verschillende aanbieders. Zou het kunnen zijn dat deze dalingen, gezien hun inkoop, per 1 januari a.s. opeens worden doorgevoerd? Of moet ik juist dit jaar nog een nieuw contract ergens aangaan en bij wie kan dat dan het beste?

Opmerking van de redactie op 20-12-2023
De meeste leveranciers passen regelmatig hun tarieven aan, dus de veranderingen zijn relatief snel zichtbaar in het aanbod van leveranciers. Of de tarieven de komende tijd nog verder zakken of juist weer ophoog zullen gaan dat is helaas niet te voorspellen. Over het algemeen is het met zonnepanelen wel aan te raden zoveel mogelijk rond de jaarafrekening over te stappen om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheid te salderen.
Geplaatst door: Kees ()

Hallo ik heb op 3juni een vast contract afgesloten voor 1 jaar. Gelden dan nog de oude opzeg termijnbedragen van 50 euro per contract?

Opmerking van de redactie op 20-12-2023
Vanaf 1 juni gelden de nieuwe regels voor de opzegvergoedingen. Het gaat om het moment van aanvragen. Dus als u de overstap na 1 juni heeft aangevraagd dan gelden voor u de nieuwe regels. Dan zal het naar alle waarschijnlijkheid niet gunstig zijn het contract tussentijds op te zeggen en kunt u beter wachten met een nieuwe overstap tot circa 4 tot 6 weken voor het aflopen van het contract.
Geplaatst door: Ton Sevriens ()

Ik dacht begrepen te hebben bij de aankondiging van het prijsplafond dat de energieleveranciers bij de start van het prijsplafond op 1 Januari 2023 en bij het aflopen van het prijsplafond per 1 Januari 2024 gaan salderen en dat je vanaf 1 Januari 2024 tot je eindafrekening dus niets meer hebt om te salderen omdat je overschot in 2023 dus tegen de terugleververgoeding zal worden verrekend. Klopt dit dan niet gezien de Uw antwoorden op vorige reakties

Opmerking van de redactie op 19-12-2023
Gelukkig werkt het zo niet. Er is veel verwarring over geweest. Er wordt eerst gesaldeerd over de gehele contractperiode. Dan wordt er vervolgens gekeken wat er aan verbruik over is in de 'prijsplafond periode' en of u nog recht heeft op prijsplafond korting.
Geplaatst door: M Fokkema ()

Hallo wij hadden het geluk dat wij 2wk voor de enorme prijs stijging een 3jarig vast contract hadden afgesloten. Bij Pure energie
Dat loopt september 2024 af.
Wat is een verstandige keuze, zelf denk ik in juni een nieuw contract af te sluiten.
Met de hartelijke groeten, Minne Fokkema
900m3 gas/Jr
1000kwh/Jr teruglevering

Opmerking van de redactie op 18-12-2023
Dat hangt van de hoogte van de tarieven en de vaste leveringskosten af. Maar aangezien u aangeeft dat u nog tarieven heeft van voor de energiecrisis, verwacht ik ook dat het gunstiger zal zijn het contract af te maken. Circa 4 tot 6 weken voor het aflopen van het contract raden wij u aan te vergelijken en opnieuw over te stappen.
Geplaatst door: Marijke de Jong ()

Beste Sanne,
Ik heb een jaarcontract bij Oxxio. De bevestigingsbrief is van 18 mei 2023. De startdatum van de levering is 10 juni 2023, zodat mijn contract eindigt op 9 juni 2024. Welke opzegvergoeding geldt dan voor mij?

Opmerking van de redactie op 18-12-2023
Het gaat om het moment van aanvragen. U geeft aan dat dit voor juni 2023 was, dus dan geldt voor u nog de oude opzegvergoeding. Voor een contract met een looptijd tot 1,5 jaar is de hoogte dan 50 euro voor stroom en 50 euro voor gas.
Geplaatst door: Nick ()

Ons contract (vast, zonder zonnepanelen) loopt in april af. Volgende krijgen we de sleutel van onze koopwoning met 12 zonnepanelen.

Is het verstandig nu al een nieuw contract af te sluiten? Ik neem aan dat als de belastingen verhoogt worden per januari het weinig uitmaakt wanneer je contract is afgesloten?

Opmerking van de redactie op 18-12-2023
Het is afhankelijk van wanneer u daadwerkelijk gaat verhuizen wat nu verstandig is om te doen. U heeft waarschijnlijk tijdelijk energie nodig op zowel het nieuwe als het oude adres. Met zonnepanelen is het veelal het meest gunstige om heel jaar ergens klant te zijn omdat u dan optimaal kunt salderen. Ik raad u aan even contact te zoeken met uw huidige leverancier om de opties door te spreken. Indien u daarna nog twijfelt kunt u ook altijd even contact opnemen met onze klantenservice, wij denken graag mee! Wat betreft de belastingen maakt het inderdaad niet uit wanneer u het contract afsluit, die kosten worden op ieder contract doorgevoerd.
Geplaatst door: Jan met de pet ()

Waarom zou je een vast contract afsluiten, juist nu de gasprijs zo hard daalt? Dan betaal je toch juist de komende tijd teveel.....

Opmerking van de redactie op 18-12-2023
Dat is ervan uitgaande dat de prijs nog verder gaat zakken. Dat is jammer genoeg niet te voorspellen. Ons advies is vooral uw eigen gevoel daarin te volgen. Wat wij echter zien is dat veel huishoudens nog in een variabel tarief (modelcontract) hangen, en die tarieven gaan per 1 januari omhoog. Dan is het een stuk gunstiger om in de wintermaanden het tarief vast te zetten. Maar het blijft altijd een gok omdat de markt niet te voorspellen is.
Geplaatst door: Jan met de pet ()

De gasprijs is in één maand tijd met 25 procent gedaald. Op 11 december bedroeg de afsluitkoers 36,1 euro per megawattuur, wat neerkomt op 35,2 cent per kuub.

Een maand geleden was de gasprijs nog 47,9 euro per megawattuur. Dit betekent dat de prijs per kuub gas nu 11,5 cent lager ligt dan een maand geleden. Deze daling van de gasprijs is opmerkelijk en gunstig voor huishoudens, vooral omdat deze daling plaatsvindt in de winterperiode.

Geplaatst door: Henk Brontsema ()

Hallo Sanne, de afgelopen 10 jaar zijn wij ieder jaar gewisseld van energie leverancier en dat was financieel gezien aantrekkelijk. Echter de laatste 2 jaar hebben we een dynamisch contract en wat ik jammer vind is dat Gaslicht.com deze niet in de vergelijkingssite mee neemt want het bevalt financieel gezien ontzettend goed. Mijn vraag is dus wat is hiervan de reden?

Opmerking van de redactie op 18-12-2023
Komend jaar zullen ook dynamische contracten via Gaslicht.com te vergelijken zijn. De reden dat dit tot dusver nog niet kon is omdat we vinden dat het een product is dat extra zorgvuldig vergeleken moet worden. Het is een product dat bovendien meer toelichting nodig heeft omdat het niet zomaar voor ieder huishouden geschikt is.
Geplaatst door: Ellen Schouten ()

Ik denk erover mijn contract voor een jaar vast te zetten. Mijn maandbedrag is met 230 euro dan best hoog. Ik krijg ongeveer 1000 euro terug van de 16 zonnepanelen die we sinds mei hebben. Is het slim mijn maandbedrag te verlagen of verder te kijken. We zitten bij Vandebron.
Dank alvast!

Opmerking van de redactie op 18-12-2023
Op het moment dat u nu besluit over te stappen (dan ga ik er vanuit dat u de laatste jaarafrekening ook in mei heeft ontvangen) terwijl u meer heeft opgewekt dan u heeft verbruikt, dan verliest u de mogelijkheid te salderen. Voor u kan het daarom verstandiger zijn te wachten tot maart/april met de overstap of op het moment dat u vrijwel net zoveel heeft verbruikt als opgewekt. Als uw termijnbedrag nog niet is aangepast op de nieuwe situatie dan raad ik u aan in overleg met de leverancier het bedrag bij te stellen. Zij kunnen u goed helpen met het maken van een juiste inschatting.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.