De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energieleveranciers moeten ook herkomst van grijze stroom vermelden

door Jeanet Woldring

Eemshaven.jpgEnergieleveranciers moeten ook van grijze stroom vertellen hoe die is opgewekt. Dat wil de Tweede Kamer. Nu geldt die verplichting nog alleen voor groene stroom. Dat gebeurt jaarlijks via het stroometiket.

Herkomst onduidelijk

Het voorstel kwam van ChristenUnie en D66. De Tweede Kamer nam de motie* aan tegen de zin van minister Wiebes. Die wees erop dat stroom vaak wordt ingevoerd en dat dan vaak onduidelijk is waar die vandaan komt. Bovendien wil hij de instantie die de herkomst van elektriciteit controleert meer tijd geven om zich voor te bereiden op extra werk. Kortom, Wiebes heeft twijfels over de uitvoerbaarheid van volledige transparantie op het stroometiket.

Waar komt aardgas en biogas vandaan?

De Kamer wil ook dat duidelijker wordt waar aardgas en biogas vandaan komt. Het kabinet is gevraagd te onderzoeken of en hoe dat zou kunnen.

Openheid netbeheerders

Verder besloot de Kamer dat netbeheerders voortaan bekend moeten maken hoe ze hun geld besteden. Nu zou een netbeheerder zijn geld nog onopgemerkt kunnen besteden aan zaken die niet nodig zijn om het netwerk in stand te houden. Dat zou de beheerder vervolgens ongestraft kunnen doorberekenen aan de gebruiker.

*Amendement 30-1-2018

Bron: ANP

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie