Genomineerd voor 2021!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Het stroometiket en de oorsprong van geleverde elektriciteit

Sinds 2005 zijn energieleveranciers verplicht u jaarlijks te informeren over de samenstelling van de elektriciteit die zij in het voorafgaande kalenderjaar hebben geleverd. Dit doen zij aan de hand van een stroometiket. Hierop moeten ook de milieugevolgen worden vermeld. Wat houdt zo'n stroometiket in?

Hoe duurzaam is uw energieleverancier?

Op het stroometiket meldt uw energieleverancier het aandeel (percentage) van elke energiebron die hij heeft gebruikt voor de stroomlevering en de milieugevolgen van de elektriciteitsproductie met die energiebronnen. U krijgt uw stroometiket ieder jaar rond 1 mei op of bij de jaarafrekening. Het stroometiket kunt u gebruiken om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken op het gebied van duurzaamheid. Met het stroometiket kunt u ook controleren of het energiebedrijf u echt groene stroom levert. Vanaf 2020 moeten leveranciers naast de groene stroom ook de bronnen van grijze stroom onderbouwen met certificaten. Op het stroometiket leest u dan dus waar al het stroom vandaan komt.

Stroometiket per product, per bedrijf en per concern

Energieleveranciers moeten meerdere stroometiketten maken, zowel per stroomproduct als op bedrijfsniveau. En als de energieleverancier onderdeel uitmaakt van eestroometiket-greenchoice-2019.PNGn groep moet er ook een stroometiket voor het gehele moederconcern worden verstrekt.

Land van herkomst

Sinds 2015 moeten energieleveranciers ook het land van herkomst noemen waar de geleverde stroom is ingekocht. De overheid vindt dat het voor de consument helder moet zijn wat hij koopt. Daarom heeft de minister aan de energieleveranciers verzocht het stroometiket verder uit te breiden met informatie over de herkomst van energie, gespecificeerd naar binnen- en buitenland. 

Uit het stroometiket 2016 van Greenchoice blijkt bijvoorbeeld dat nog maar 20% uit het buitenland komt en in 2018 levert deze leverancier aan alle consumenten 100% groene energie uit Nederland. Een aantal zakelijke klanten krijgt dan nog wel groene stroom uit het buitenland. Dat aandeel is ongeveer 10% van het totaal en wordt afgebouwd. In 2020 willen ze ook deze klanten van Nederlandse groene stroom voorzien.

Wat vermeldt het stroometiket?

Op het stroometiket wordt aangegeven welk percentage van de geleverde elektriciteit is opgewekt uit kolen, aardgas, nuclaire energie en de hernieuwbare energiebronnen wind, zonne-energie, waterkracht, biomassa en overige hernieuwbare energiebronnen. Ook het percentage geleverde elektriciteit waarvoor de opwekkingsbron onbekend is moet worden vermeld, uitgesplitst naar geïmporteerde en overige elektriciteit. Op ieder stroometiket moeten ook de milieugevolgen, in termen van uitstoot van koolstofdioxide en van radioactief afval, worden vermeld.

Het stroometiket

U kunt het vergelijken met een etiket op een pot pindakaas. Alleen staat er dan niet 75% pinda's en 25% suikers en vet, maar bijvoorbeeld 40% gas, 20% kolen, 10% kernenergie en 30% duurzame energie. De energieleveranciers plakken dus eigenlijk een etiketje op hun product.

Alle leveranciers moeten dit op dezelfde wijze aangeven waardoor u een goede vergelijking kunt maken tussen de aanbieders. Door de stroometiketten te vergelijken kunt u nu dus ook een keuze maken uit de meest groene energieleverancier. Een leverancier die weinig CO2-uitstoot en geen kernafval produceert. Overigens is het zo dat aan de elektriciteit die u gebruikt niet te merken is op welke wijze deze is opgewekt. Groene elektriciteit is dus ‘gewone’ elektriciteit, maar wordt op een andere manier opgewekt en krijgt daardoor het label groen.

Vanaf 2020 moeten leveranciers naast de groene stroom ook de bronnen van grijze stroom onderbouwen met certificaten. Grijze stroom is stroom die opgewekt is uit fossiele bronnen zoals steenkool en gas.

stroometiket-vattenfall-2019.png

Wat kan ik met het stroometiket?

Met het stroometiket kunt u de samenstelling van uw stroom goed vergelijken met de stroom van andere energiebedrijven. Heeft u bijvoorbeeld groene stroom? Dan kunt u controleren hoe milieuvriendelijk de stroom nu precies is. En of groene stroom van een andere energieleverancier misschien beter is voor het milieu. U vindt het stroometiket van het product in de detailinformatie van de energievergelijker door op 'pakketvoorwaarden' te klikken. Het stroometiket op bedrijfsniveau vindt u bij de leveranciersgegevens.

Hoe weet ik dat het stroometiket klopt?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert de stroometiketten elk voorjaar op de volgende punten:

  • heeft het energiebedrijf de stroometiketten op tijd verstuurd?
  • ziet het stroometiket er volgens de regels uit?
  • kloppen de percentages die het energiebedrijf op het stroometiket heeft gezet?

Energieleveranciers kunnen alleen met de Garantie van Oorsprong (GvO) aantonen dat de geleverde stroom groen is geweest. Zo’n Garantie van Oorsprong wordt uitgegeven door de overheidsinstantie Certiq. ACM controleert of de energieleverancier bij alle groene stroom die geleverd is, de juiste soort en hoeveelheid Garanties van Oorsprong gebruikt.

De meeste energieleveranciers hebben tijdig - voor 1 mei 2020 - hun stroometiket voor het jaar 2019 op hun website geplaatst en het merendeel van die stroometiketten voldoet aan de wettelijke eisen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft leveranciers die nog niet voldeden, opgedragen alsnog het stroometiket op hun website te plaatsen of aan te passen. Dat is inmiddels gebeurd, zo bericht de toezichthouder.

Op Gaslicht.com kunt u energie vergelijken van alle leveranciers op onder andere de soorten groene stroom die ze aanbieden, zoals waterkracht, biomassa, windkracht en zon.

Geactualiseerd: 21-08-2020


Direct naar:


Gepubliceerd: vrijdag 20 januari 2012
Geactualiseerd: vrijdag 21 augustus 2020
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie