De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Het stroometiket en de oorsprong van geleverde elektriciteit

Sinds 2005 zijn energieleveranciers verplicht u te informeren over de samenstelling van de elektriciteit die zij in het voorafgaande kalenderjaar hebben geleverd. Dit doen zij aan de hand van een stroometiket. Hierop moeten ook de milieugevolgen worden vermeld. Zodoende kunt u zien hoe duurzaam uw energieleverancier is.

Hoe duurzaam is uw energieleverancier?

Op het stroometiket meldt uw energieleverancier het aandeel (percentage) van elke energiebron die hij heeft gebruikt voor de stroomlevering en de milieugevolgen van de elektriciteitsproductie met die energiebronnen. U krijgt uw stroometiket ieder jaar na 1 mei. U krijgt het op of bij de jaarafrekening. Het stroometiket kunt u gebruiken om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken op het gebied van duurzaamheid. Met het stroometiket kunt u ook controleren of het energiebedrijf u echt groene stroom levert.

Stroometiket per product, per bedrijf en per concern

Energieleveranciers moeten meerdere stroometiketten maken, zowel per stroomproduct als op bedrijfsniveau. En als de energieleverancier onderdeel uitmaakt van een groep moet er ook een stroometiket voor het gehele moederconcern worden verstrekt.

Land van herkomst

Sinds 2015 moeten energieleveranciers ook het land van herkomst noemen waar de geleverde stroom is ingekocht. De overheid vindt dat het voor de consument helder moet zijn wat hij koopt. Daarom heeft de minister aan de energieleveranciers verzocht het stroometiket verder uit te breiden met informatie over de herkomst van energie, gespecificeerd naar binnen- en buitenland. Op het stroometiket van Greenchoice is bijvoorbeeld te zien dat in 2014 40% groene stroom is opgewekt in Nederland en de rest in een ander Europees land.

Stroometiket_Greenchoice_2016.jpgUit het stroometiket 2015 van Greenchoice blijkt dat nog maar 30% uit het buitenland komt en in 2016 nog slechts 20%. De energieleverancier streeft ernaar om in 2020 alle stroom in eigen land op te wekken.

Wat vermeldt het stroometiket?

Op het stroometiket wordt aangegeven welk percentage van de geleverde elektriciteit is opgewekt uit kolen, aardgas, nuclaire energie en de hernieuwbare energiebronnen wind, zonne-energie, waterkracht, biomassa en overige hernieuwbare energiebronnen. Ook het percentage geleverde elektriciteit waarvoor de opwekkingsbron onbekend is moet worden vermeld, uitgesplitst naar geïmporteerde en overige elektriciteit. Op ieder stroometiket moeten ook de milieugevolgen, in termen van uitstoot van koolstofdioxide en van radioactief afval, worden vermeld.

Het stroometiket

U kunt het vergelijken met een etiket op een pot pindakaas. Alleen staat er dan niet 75% pinda's en 25% suikers en vet, maar bijvoorbeeld 40% gas, 20% kolen, 10% kernenergie en 30% duurzame energie. De energieleveranciers plakken dus eigenlijk een etiketje op hun product.

Alle leveranciers moeten dit op dezelfde wijze aangeven waardoor u een goede vergelijking kunt maken tussen de aanbieders.

Door de stroometiketten te vergelijken kunt u nu dus ook een keuze maken uit de meest groene energieleverancier. Een leverancier die weinig CO2-uitstoot en geen kernafval produceert. 

Overigens is het zo dat aan de elektriciteit die u gebruikt niet te merken is op welke wijze deze is opgewekt. Groene elektriciteit is dus ‘gewone’ elektriciteit, maar wordt op een andere manier opgewekt en krijgt daardoor het label groen.

Wat kan ik met het stroometiket?

Met het stroometiket kunt u de samenstelling van uw stroom goed vergelijken met de stroom van andere energiebedrijven. Heeft u bijvoorbeeld groene stroom? Dan kunt u controleren hoe milieuvriendelijk de stroom nu precies is. En of groene stroom van een andere energieleverancier misschien beter is voor het milieu. U vindt het stroometiket van het product in de detailinformatie van de energievergelijker door op pakketdetails te klikken. Het stroometiket op bedrijfsniveau vindt u bij de leveranciersgegevens.

Hoe weet ik dat het stroometiket klopt?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert de stroometiketten elk voorjaar op de volgende punten:

  • heeft het energiebedrijf de stroometiketten op tijd verstuurd?
  • ziet het stroometiket er volgens de regels uit?
  • kloppen de percentages die het energiebedrijf op het stroometiket heeft gezet?

Als u groene stroom afneemt, kunt u op het stroometiket precies zien welk percentage van uw stroom groen is, welk percentage grijs en welk percentage onbekend. 

Energieleveranciers kunnen alleen met de Garantie van Oorsprong aantonen dat de geleverde stroom groen is geweest. Zo’n Garantie van Oorsprong wordt uitgegeven door de overheidsinstantie Certiq. ACM controleert of de energieleverancier bij alle groene stroom die geleverd is, de juiste soort en hoeveelheid Garanties van Oorsprong gebruikt.

Op Gaslicht.com kunt u energie vergelijken van alle leveranciers op onder andere de soorten groene stroom die ze aanbieden, zoals waterkracht, biomassa, windkracht en zon.

Geactualiseerd: 31-05-2017