De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energieleveranciers moeten vanaf 2020 herkomst alle stroom aantonen

door Jeanet Woldring

Alle energieleveranciers hebben hun stroometiket nu op orde. Een beperkt aantal leveranciers moest de informatie over de oorsprong van hun groene stroom aanpassen. Dat is inmiddels gebeurd volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM). 

Op hun stroometiket moeten leveranciers alle bronnen van de geleverde stroom vermelden. De ACM doet jaarlijks onderzoek naar claims over groene elektriciteit van energieleveranciers. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat zij daadwerkelijk groene energie geleverd krijgen als zij daarvoor hebben gekozen. 

Groene stroom

Volgens de toezichthouder neemt inmiddels meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens groene stroom af. Energieleveranciers moeten informatie geven over de bronnen van de groene stroom die zij hebben geleverd. Deze informatie staat in het stroometiket, dat de leveranciers ieder jaar voor 1 mei moeten publiceren. Het deel groene energie moeten de leveranciers onderbouwen met ‘garanties van oorsprong’ van CertiQ, de organisatie die groene energie certificeert.

Nederlandse stroom

De ACM heeft ook een controle uitgevoerd bij leveranciers die zeggen volledig of voor een groot deel groene stroom uit Nederland te leveren. Steeds meer consumenten willen dit soort Nederlandse stroom en steeds meer leveranciers geven aan deze stroom te leveren. De ACM concludeert dat de informatie van leveranciers over de in 2019 geleverde stroom van Nederlandse windmolens, biomassa en zonnepanelen in de meeste gevallen klopt. Een beperkt aantal leveranciers moest de informatie over de oorsprong van hun groene stroom aanpassen. Dat is inmiddels gebeurd.

Grijze stroom

Vanaf 2020 moeten leveranciers naast de groene stroom ook de bronnen van grijze stroom onderbouwen met certificaten. Grijze stroom is stroom die opgewekt is uit fossiele bronnen zoals steenkool en gas. De ACM gaat dan ook het grijze deel van het stroometiket controleren.

Lees meer over het stroometiket

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie