De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieleveranciers helder over herkomst stroom

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Alle energieleveranciers hebben hun stroometiket nu op orde. Een beperkt aantal leveranciers moest de informatie over de oorsprong van hun groene stroom aanpassen. Dat is inmiddels gebeurd volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM). 

Op hun stroometiket moeten leveranciers alle bronnen van de geleverde stroom vermelden. De ACM doet jaarlijks onderzoek naar claims over groene elektriciteit van energieleveranciers. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat zij daadwerkelijk groene energie geleverd krijgen als zij daarvoor hebben gekozen. 

Groene stroom

Volgens de toezichthouder neemt inmiddels meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens groene stroom af. Energieleveranciers moeten informatie geven over de bronnen van de groene stroom die zij hebben geleverd. Deze informatie staat in het stroometiket, dat de leveranciers ieder jaar voor 1 mei moeten publiceren. Het deel groene energie moeten de leveranciers onderbouwen met ‘garanties van oorsprong’ van CertiQ, de organisatie die groene energie certificeert.

Nederlandse stroom

De ACM heeft ook een controle uitgevoerd bij leveranciers die zeggen volledig of voor een groot deel groene stroom uit Nederland te leveren. Steeds meer consumenten willen dit soort Nederlandse stroom en steeds meer leveranciers geven aan deze stroom te leveren. De ACM concludeert dat de informatie van leveranciers over de in 2019 geleverde stroom van Nederlandse windmolens, biomassa en zonnepanelen in de meeste gevallen klopt. Een beperkt aantal leveranciers moest de informatie over de oorsprong van hun groene stroom aanpassen. Dat is inmiddels gebeurd.

Grijze stroom

Vanaf 2020 moeten leveranciers naast de groene stroom ook de bronnen van grijze stroom onderbouwen met certificaten. Grijze stroom is stroom die opgewekt is uit fossiele bronnen zoals steenkool en gas. De ACM gaat dan ook het grijze deel van het stroometiket controleren.

Lees meer over het stroometiket

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 21 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie