Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Prijzen 2019 wat betekent dit voor uw rekening

20 reacties Leestijd: 3 minuten

De energierekening stijgt in 2019 gemiddeld zeker 160 euro. Dat komt door forse belastingverhogingen en stijgende netbeheerskosten. Daarnaast worden gas en licht zélf waarschijnlijk ook duurder. Daarom is zuinig omgaan met energie steeds belangrijker. Gelukkig scheelt overstappen honderden euro’s. Nieuwe klanten worden rijkelijk beloond: overstappen levert momenteel een besparing op tot 310 euro.

Update woensdag 5 december: vanochtend publiceerde het AD over 'Energierekening wordt volgend jaar 360 euro duurder'
 

belasting-en-netbeheerkosten-energierekening-2019.png

Energierekening stijgt fors 

We gaan gemiddeld zeker 160 euro meer betalen voor energiebelasting en netbeheer. Hier komen de kosten van het verbruik nog overheen. Dat wil zeggen de variabele en vaste leveringskosten van gas en stroom. We hebben geen invloed op de overheidsheffingen en netbeheerkosten. Daarom wordt zuinig omgaan met energie en overstappen naar het juiste energiecontract steeds belangrijker om de energierekening betaalbaar te houden.

Leveringstarieven nog niet officieel bekendgemaakt

Traditiegetrouw maken energieleveranciers de prijzen van variabele tarieven voor 1 januari pas op het allerlaatste moment bekend. Op moment van schrijven heeft nog geen één energiebedrijf klanten laten weten of de energieprijzen zullen stijgen of dalen. Veel is afhankelijk wat de prijzen doen op de spot- en termijnmarkt. Daar was begin november een sterke daling zichtbaar. De belangrijkste oorzaken: de relatief lage temperaturen, de dalende olieprijs en een correctie op de CO₂-prijs. Of energieleveranciers dit doorberekenen is nog maar de vraag. Wij verwachten dat de prijzen zullen stijgen, met name gas. We houden u op de hoogte!

Overheidsheffingen 153 euro omhoog

Het kabinet wil graag verduurzamen. Per 1 januari 2019 verhoogt de overheid de belasting op aardgas en verlaagt de belasting op stroom. Daarmee wordt dat wat vervuilender is zwaarder belast. Tegelijkertijd gaat de 'vermindering energiebelasting' (dat wat je terugkrijgt van de overheid) in 2019 flink omlaag en de opslag duurzame energie behoorlijk omhoog. Per saldo gaat een gemiddeld huishouden er volgend jaar 153 euro op achteruit.

energiebelasting2019.png

Klik op infographic voor een vergroting

Netbeheerkosten 7 euro omhoog

Onlangs heeft de Autoriteit Consument & Markt de maximumtarieven voor de netbeheerkosten voor 2019 bekendgemaakt. Volgens de toezichthouder betaalt een huishouden volgend jaar gemiddeld 1,50 euro meer voor de transport van gas en stroom. Dat is minder dan de huidige inflatie. In onze berekening komen wij op een verhoging van 7 euro, inclusief de meterhuur. Kijken we naar de drie grootste netbeheerders, dan moet Liander wat zakken in prijs en mogen Enexis en Stedin iets omhoog met de netbeheerkosten. De transport- en aansluittarieven maken gemiddeld 1/5e deel uit van de energierekening en bedragen gemiddeld zo'n 360 euro per huishouden per jaar. 

Overstappen scheelt honderden euro’s

Al met al valt de energienota van een doorsnee huishouden van drie personen volgend jaar zeker 160 euro hoger uit. Ongeveer 60 procent van de energierekening bestaat straks uit netbeheerkosten, belastingen en btw. Daar hebben we geen invloed op. Toch scheelt overstappen honderden euro’s. Nieuwe klanten worden rijkelijk beloond door energieleveranciers. Overstappen van een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven -of een contract voor bepaalde tijd dat afloopt- levert momenteel een besparing op van gemiddeld 310 euro. Benieuwd wat u kunt besparen? Naar de energievergelijker

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 21 april 2021

Reacties (20)

Geplaatst door: Em ()

Heb een contract in aug. 2018 afgesloten voor 1 jaar vast bij Delta.
Mag Delta de prijs na januari gas verhogen.

Opmerking van de redactie op 06-05-2019
De overheidsheffingen worden niet vast gezet in het contract. De overheid bepaalt dit namelijk. Per 1 januari zijn de overheidsheffingen voor gas er gestegen. Energieleveranciers moeten dit dan ook doorberekenen naar de klant.

In een contract met vaste tarieven zet u het kale leveringstarief, vaste leveringskosten en een eventuele premie vast.

Mochten er onduidelijkheden zijn, neem gerust contact met ons op.
Geplaatst door: Toni ()

WTF?!

In september vorig jaar een eenjarig contract bij Essent afgesloten omdat we gingen verhuizen.
Op basis van hun schattingen kwamen we uit op een tarief van 78,-
Voor de zekerheid wat extra opzij gezet aangezien het een hoekhuis betreft, het huis wat groter is dan een standaard 2 gezinswoning.
We hebben dan wel weer geinvesteerd in zonnepanelen.

Wat wordt het tarief nu: 174,- pm !!!! Dat is dus meer dan 100% steiging.
Dus of hun advies klopt van geen kant of wij stoken permanent met open deuren.
Dat laatste is natuurlijk onzin. Wij werken allebei fulltime om dit soort bullshit te kunnen bekostigen.

Heb ze nog niet gebeld want ja aan het werk he en 30min in de wacht is ook niet handig.
Benieuwd of ik ze laakbaar kan stellen wegens onjuist verschaffen van info, zal wel niet
Daarom hier maar ff ranten.

Als iemand een klachtensite weet ondertussen oid ik hoor het graag.

T

Geplaatst door: Gijs Voeten ()

Beste, afgelopen december ben ik overgestapt van energieleverancier. Het contract is vanaf 28 december 2018 ingegaan. Het betreft een variabel contract (Tarieven waren sterk voordeliger dan een vast contract) Per 1 januari zijn de tarieven sterk verhoogd. (met 20% op gas (€0,14 per m3) ) Nou heeft de energieleverancier wel aangegeven dat de tarieven per 1 januari KUNNEN wijzigen, hierbij ben ik van mening dat er informatie achterwege is gehouden die invloed zou hebben gemaakt op mijn keuze tussen een variabel of een vast contract. Ook bij het maken van mijn klacht geeft de leverancier aan dat ze WEL hebben aangegeven dat de tarieven wijzigen. Dit klopt niet aangezien ik i de correspondentie zie dat ik pas 10 januari 2019 ben ingelicht. Nou vraag ik mij af wat ik kan en mag doen:

- Kan ik via een juridische weg de oude afgesproken tarieven laten gelden?
- Kan ik met terugwerkende kracht het contract veranderen in een vast contract met de tarieven van 14 december 2018?

Het levert uiteindelijk misschien enkele tientjes tot een paar honderd euro op. Maar ik ben het als consument zijnde beu om mij genaaid te voelen door de grote jongens in Nederland (autoverzekeringen/telecom abonnementen/energieleveranciers)

Opmerking van de redactie op 20-02-2019
* Helaas kunt u uw oude afgesproken tarieven niet laten gelden.
* Aangezien de bedenktijd voorbij is (14 dagen) kunt u uw contract niet meer veranderen.

Energieleveranciers moeten klanten tijdig op de hoogte stellen van prijswijzigingen. Het begrip 'tijdig' is in de wet echter niet nader omschreven. Dit in tegenstelling tot de telecommarkt waar aanbieders een maand van te voren klanten moeten wijzen op prijsaanpassingen.

Wij adviseren u na afloop van dit contract een jaarcontract te kiezen met vaste tarieven. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met ons.
Geplaatst door: Mario ()

Ik baal van deze prijsverhoging.

Ik heb zonnepanelen/warmtepomp en maak meer stroom dan ik verbruik, terwijl ik geen gas gebruik.

En tóch gaat mijn rekening omhoog. Zogenaamd om de vervuiler meer te laten betalen....

Maar mijn prijsverhoging is alleen maar nodig om de grote bedrijdsmatige vervuilers buiten schot te houden. Het is dus niet dat de vervuiler betaalt (want dan betaalde ik niets) maar de BURGER betaalt.

Geplaatst door: Gerda ()

Beste Sanne,
Ik ben het niet eens dat overstappen je heel veel geld bespaart. Ik heb dat 2 jaar geleden gedaan en naar Essent. Heb toen een driejarig contract genomen vanwege zeer voordelige aanbieding (zoals ze dat voordoen). Nu ga ik verhuizen en moet ik een boete betalen want nieuwe woning heeft al ander contract. Dit betekent dat ik én het beloofde voordeel achteraf niet krijg en nog een keer € 50 boete per product dus voor gas en electra nu dus € 100 boete betalen. Ik vind dit ronduit schandalig maar niemand doet hier wat aan. Ik zou het goed vinden dat mensen hierop worden gewezen! Er wordt er maar één beter van en dat zijn de energiemaatschappijen. De jongens en meisjes die hiervoor werken verdienen niet voor niets veel geld omdat ze anderen moeten oplichten. Schandelig dus en hoop dat er steeds meer jongeren zijn die zich hiervoor niet willen lenen!

Opmerking van de redactie op 07-02-2019
Bedankt voor uw reactie. Een voorwaarden voor de premie is dat het gehele contract uitgediend wordt. Dit wordt ook in de voorwaarden vermeldt.

Bij een verhuizing raden wij aan om het contract mee te nemen. Op deze manier kunt u het contract alsnog uitdienen.

U geeft aan dat dit helaas niet kon. Omdat er tussentijds is opgezegd, vervalt helaas de premie en mogen zij een boete in rekening brengen. Wij vinden dit erg vervelend. Neem gerust de volgende keer contact met ons op, dan adviseren wij graag wat u het beste kunt doen.
Geplaatst door: Hans ()

Mijn gasleverancier adviseert mij mijn maandbedrag op te hogen met 46 €, dat zou betekenen dat de totale stijging van de mijn energiekosten in 2019 € 550 zou bedragen, dat gaat wel ver boven de ramingen van deze site uit. Hoe zit dat?

Opmerking van de redactie op 06-02-2019
Dat is inderdaad wel een erg grote verhoging. Wellicht kijken zij dan alleen naar het verbruik van voorgaande maand. Het gasverbruik is nu natuurlijk hoger omdat het kouder is. Wij raden aan om even contact op te nemen met de energieleverancier voor een uitleg.
Geplaatst door: ed ()

Objectief zijn is voor gaslicht.com subjectief . Je moet je eigen be-rekening er op nahouden en goed nadenken .Wat betekend het dat Gaslicht.com berichten en reacties verwijdert die aanzetten tot het zelf nadenken over de huidige stijging van energiekosten zoals deze geregeld is door onze overheid ? Een dictatuur zoals we slechts eenmaal eerder in onze geschiedenis hebben meegemaakt . Ga hier in verweer tegen het huidige politieke beleid en je zult het bezuren .. Dat is mijn ervaring .

Opmerking van de redactie op 04-02-2019
Bedankt voor uw reactie. De eerste reactie heeft u onder een ander nieuwsbericht van ons geplaatst. Dat is de reden dat u uw reactie niet terug vindt onder dit nieuwsbericht. De eerste reactie hebben wij dus niet verwijderd en staat er nog netjes.

Wij hebben u hier ook per mail van op de hoogte gebracht.
Geplaatst door: H Janssen ()

Als je 2500 m3 gas verstookt, ben je bij Essent ongeveer 450 euro duurder uit dan in 2018.
Dit is exclusief wijzigingen in de gas prijs.

Opmerking van de redactie op 15-01-2019
Dat is inderdaad een groot verschil. Wellicht is het voordeliger om over te stappen. Neem gerust contact met ons op, dan kunnen wij u adviseren wat het voordeligst voor u is.
Geplaatst door: Roe Berends ()

Volgens mijn energieleverancier stijgen de belastingen op gas met €0,07 per m3. Is dit correct?

Opmerking van de redactie op 03-01-2019
Dit klopt inderdaad. De overheidsheffingen voor gas gaan in totaal van €0,3491 naar €0,4181 per m3. Mochten er nog vragen zijn, neem gerust contact met ons op.
Geplaatst door: j.hesseling ()

Ben deze week via u overgestapt van energieleverancier. Wanneer ontvang ik de beloofde
kortings voucher ter waarde van 20 euro ? Met vriendelijke groet J. Hesseling Zwolle.

Opmerking van de redactie op 08-12-2018
Hartelijk dank dat u via Gaslicht.com bent overgestapt van energieleverancier. Zoals u in de actievoorwaarden hebt kunnen lezen, ontvangt u de waardebon uiterlijk twee weken na het verlopen van uw bedenktijd (=14 dagen).
Geplaatst door: Abdelkader ()

Wat een stel aasgieren hier in de reacties. Vergeet niet dat u nog nooit 1 cent aan gaslicht.com betaald geeft, maar zij jullie juist geld besparen! Dus praat niet over trouw klantschap daarvoor moet u bij de leveranciers zijn. Maar oh oh oh als er een keer iets gratis wordt weggegeven zijn we er als de kippen bij. Hollanders bah!

Geplaatst door: Willem ten Camp ()

Al vele jaren stap ik via Gaslicht.com over naar een nieuwe energieleverancier. Ook onlangs nog in november.
Ik zie uw cadeaubon dan ook gaarne tegemoet.
Ik denk wel dat ik daarop eeuwig kan wachten, maar misschien dat mijn kleinkinderen mijn cadeaubon zullen ontvangen. Alvast bedankt.

Geplaatst door: Angelique ()

Ik sluit me aan bij voorgaande reacties. Enkele weken geleden hebben we via gaslicht.com weer geregeld dat we per 1 januari overstappen naar een andere leverancier. Dat doen we al jaren 'als trouwe klant' via gaslicht.com en dan komt er nu met een aanbieding voor cadeaubon voor als we nu zouden overstappen. Een cadeau is wat mij betreft helemaal niet nodig, maar als je het dan toch doet, denk dan ook aan je trouwe klanten.

Opmerking van de redactie op 05-12-2018
Bedankt voor uw reactie. Wilt u een mail sturen naar info@gaslicht.com per uw postcode en huisnummer? Wij kunnen namelijk op dit mailadres geen aanmelding vinden. Wij kijken dan na of u ook de voucher van ABOUT YOU ontvangt.
Geplaatst door: J. Geenacker ()

Gefeliciteerd,
De afgelopen jaren telkens via jullie site probleemloos overgestapt, recent in oktober ook weer.
Jammer dat de mensen waar jullie je bestaansrecht aan ontlenen buiten de boot vallen.. Mijn nieuwe overstap zal namelijk waarschijnlijk weer in oktober 2019 zijn.. Dus te laat om in aanmerking te komen voor een cadeau. Waarom hebben jullie geen bonnen gestuurd naar de trouwe overstappers? Gemiste kans.

Geplaatst door: W.N Kalkman ()

Hoi Sanne,
Gefeliciteerd, met het 15 jarig bestaan Gas Licht, bedankt voor uw heldere uitleg, via deze mail.
Betreft: Overheidsheffingen. Dit jaar heb ik geïnvesteerd in duurzame energie, maar we blijven gewoon opslag betalen duurzame energie.
( geld dus voor iedereen ). We hebben nieuwe meters gekregen, 7 euro er bij. We betalen ze uiteindelijk zelf. Ais ik een optelsom energie belasting 2019
maak, zie ik dat er 30 euro minder belasting betaald wordt aan stroom. Rest dus 153 euro verhoging staatskas. Dan nog de levering- tarieven, die moeten we nog maar afwachten?
About you !! Gas licht.com bestaat 15 jaar, 20 Euro cadeau voucher voor u ! Maar vergeet niet de kleine lettertjes te lezen. (alleen als u overstapt naar gaslicht.com). Ik dacht voorheen dat dit een transparante website was ? U weet waarschijnlijk niet dat ik 3 maanden terug ben overgestapt, naar uw onafhankelijke energie vergelijker . Het blijkt ook al, uit boven staande reacties dat niet iedereen dit prettig vind! (dit is dus ook een feit, en objectief)
M.V.G.
Wim.Geplaatst door: Jannie ter Maat ()

Dat is een felicitatie waard. Ik ben en ik blijf jullie trouw.

Geplaatst door: Marij Hochstenbach ()

Gefeliciteerd met jullie jubileum ben onlangs door het faillisement van energieflex bij innova energie terecht gekomen overgestapt vias gaslicht.com
per 13 november contract gekregen bij Nuon vanaf 13 december is nuon onze energieleverancier.
Vind dat ik ook recht heb op de cadeaubon.
MVG, M.G.J.Hochstenbach

Geplaatst door: M.l.ververs ()

Met bovenstaande reactie ben ik het zeker eens. Ik verander al jaren van gas en energie via gas.licht .com
Heb ook al andere mensen hierop gewezen, die het nu ook doen.
Jammer dat jullie dan alleen een cadeautje geven aan mensen die zich nu aanmelden.
Dus niet bedankt

Geplaatst door: J.T.Eisen ()

Nou gefeliciteerd met het 15 jarige bestaan, jammer dat alleen nieuwe klanten hiervoor in aanmerking komen en bestaande klanten bij jullie niet profiteren van enerlei actie of aanbieding, een gemiste kans zeker voor degene die meerdere malen zijn overgestapt zijn via jullie site! wat overigens prima geregeld werd. Het aanbod om over te stappen via diverse vergelijking site is legio dus probeer wat te doen aan klanten binding wat zeer belangrijk is heden ten dagen.
M.VR.GR

Opmerking van de redactie op 05-12-2018
Energieleveranciers bieden voordeligere pakketten aan voor nieuwe klanten dan voor bestaande klanten. Dit is ook de reden dat wij aanraden om elk jaar over te stappen. Zo kunt u elk jaar gebruik maken van het voordeligste aanbod. Heeft u vragen over het overstappen? Neem gerust contact met ons op.
Geplaatst door: Hans Gosselink ()

Gefeliciteerd met jullie 15 jarig jubileum
Ik ben onlangs via Gaslicht.com👌
overgestapt naar Nuon 👍

Opmerking van de redactie op 05-12-2018
Dank u wel. Goed om te horen dat u onlangs bent overgestapt!
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.