De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug
Nù bij uw overstap:
€ 20 voucher voor

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energieprijzen 2019: wat betekent dat voor uw energierekening?

door Sanne de Jong - Bins 11 reacties

De energierekening stijgt in 2019 gemiddeld zeker 160 euro. Dat komt door forse belastingverhogingen en stijgende netbeheerskosten. Daarnaast worden gas en licht zélf waarschijnlijk ook duurder. Daarom is zuinig omgaan met energie steeds belangrijker. Gelukkig scheelt overstappen honderden euro’s. Nieuwe klanten worden rijkelijk beloond: overstappen levert momenteel een besparing op tot 310 euro.

Update woensdag 5 december: vanochtend publiceerde het AD over 'Energierekening wordt volgend jaar 360 euro duurder'
 

belasting-en-netbeheerkosten-energierekening-2019.png

Energierekening stijgt fors 

We gaan gemiddeld zeker 160 euro meer betalen voor energiebelasting en netbeheer. Hier komen de kosten van het verbruik nog overheen. Dat wil zeggen de variabele en vaste leveringskosten van gas en stroom. We hebben geen invloed op de overheidsheffingen en netbeheerkosten. Daarom wordt zuinig omgaan met energie en overstappen naar het juiste energiecontract steeds belangrijker om de energierekening betaalbaar te houden.

Leveringstarieven nog niet officieel bekendgemaakt

Traditiegetrouw maken energieleveranciers de prijzen van variabele tarieven voor 1 januari pas op het allerlaatste moment bekend. Op moment van schrijven heeft nog geen één energiebedrijf klanten laten weten of de energieprijzen zullen stijgen of dalen. Veel is afhankelijk wat de prijzen doen op de spot- en termijnmarkt. Daar was begin november een sterke daling zichtbaar. De belangrijkste oorzaken: de relatief lage temperaturen, de dalende olieprijs en een correctie op de CO₂-prijs. Of energieleveranciers dit doorberekenen is nog maar de vraag. Wij verwachten dat de prijzen zullen stijgen, met name gas. We houden u op de hoogte!

Overheidsheffingen 153 euro omhoog

Het kabinet wil graag verduurzamen. Per 1 januari 2019 verhoogt de overheid de belasting op aardgas en verlaagt de belasting op stroom. Daarmee wordt dat wat vervuilender is zwaarder belast. Tegelijkertijd gaat de 'vermindering energiebelasting' (dat wat je terugkrijgt van de overheid) in 2019 flink omlaag en de opslag duurzame energie behoorlijk omhoog. Per saldo gaat een gemiddeld huishouden er volgend jaar 153 euro op achteruit.

energiebelasting2019.png

Klik op infographic voor een vergroting

Netbeheerkosten 7 euro omhoog

Onlangs heeft de Autoriteit Consument & Markt de maximumtarieven voor de netbeheerkosten voor 2019 bekendgemaakt. Volgens de toezichthouder betaalt een huishouden volgend jaar gemiddeld 1,50 euro meer voor de transport van gas en stroom. Dat is minder dan de huidige inflatie. In onze berekening komen wij op een verhoging van 7 euro, inclusief de meterhuur. Kijken we naar de drie grootste netbeheerders, dan moet Liander wat zakken in prijs en mogen Enexis en Stedin iets omhoog met de netbeheerkosten. De transport- en aansluittarieven maken gemiddeld 1/5e deel uit van de energierekening en bedragen gemiddeld zo'n 360 euro per huishouden per jaar. 

Overstappen scheelt honderden euro’s

Al met al valt de energienota van een doorsnee huishouden van drie personen volgend jaar zeker 160 euro hoger uit. Ongeveer 60 procent van de energierekening bestaat straks uit netbeheerkosten, belastingen en btw. Daar hebben we geen invloed op. Toch scheelt overstappen honderden euro’s. Nieuwe klanten worden rijkelijk beloond door energieleveranciers. Overstappen van een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven -of een contract voor bepaalde tijd dat afloopt- levert momenteel een besparing op van gemiddeld 310 euro. Benieuwd wat u kunt besparen? Naar de energievergelijker

Deel dit artikel op:

Sanne de Jong - Bins

Manager operations assistent
Sanne de Jong - Bins
Ik ben Sanne, sinds 2011 werkzaam voor Gaslicht.com. In Voorthuizen, waar Gaslicht.com gevestigd is, verzorg ik de communicatie en stuur ik het klantenserviceteam aan. Samen met alle medewerkers probeer ik te laten zien hoe gemakkelijk overstappen is. Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel te besparen valt op de energierekening. De enthousiaste reacties en reviews van overstappers, daar doen we het voor!

Reacties (11)

Geplaatst door: j.hesseling ()

Ben deze week via u overgestapt van energieleverancier. Wanneer ontvang ik de beloofde
kortings voucher ter waarde van 20 euro ? Met vriendelijke groet J. Hesseling Zwolle.

Opmerking van de redactie op 08-12-2018
Hartelijk dank dat u via Gaslicht.com bent overgestapt van energieleverancier. Zoals u in de actievoorwaarden hebt kunnen lezen, ontvangt u de waardebon uiterlijk twee weken na het verlopen van uw bedenktijd (=14 dagen).
Geplaatst door: Abdelkader ()

Wat een stel aasgieren hier in de reacties. Vergeet niet dat u nog nooit 1 cent aan gaslicht.com betaald geeft, maar zij jullie juist geld besparen! Dus praat niet over trouw klantschap daarvoor moet u bij de leveranciers zijn. Maar oh oh oh als er een keer iets gratis wordt weggegeven zijn we er als de kippen bij. Hollanders bah!

Geplaatst door: Willem ten Camp ()

Al vele jaren stap ik via Gaslicht.com over naar een nieuwe energieleverancier. Ook onlangs nog in november.
Ik zie uw cadeaubon dan ook gaarne tegemoet.
Ik denk wel dat ik daarop eeuwig kan wachten, maar misschien dat mijn kleinkinderen mijn cadeaubon zullen ontvangen. Alvast bedankt.

Geplaatst door: Angelique ()

Ik sluit me aan bij voorgaande reacties. Enkele weken geleden hebben we via gaslicht.com weer geregeld dat we per 1 januari overstappen naar een andere leverancier. Dat doen we al jaren 'als trouwe klant' via gaslicht.com en dan komt er nu met een aanbieding voor cadeaubon voor als we nu zouden overstappen. Een cadeau is wat mij betreft helemaal niet nodig, maar als je het dan toch doet, denk dan ook aan je trouwe klanten.

Opmerking van de redactie op 05-12-2018
Bedankt voor uw reactie. Wilt u een mail sturen naar info@gaslicht.com per uw postcode en huisnummer? Wij kunnen namelijk op dit mailadres geen aanmelding vinden. Wij kijken dan na of u ook de voucher van ABOUT YOU ontvangt.
Geplaatst door: J. Geenacker ()

Gefeliciteerd,
De afgelopen jaren telkens via jullie site probleemloos overgestapt, recent in oktober ook weer.
Jammer dat de mensen waar jullie je bestaansrecht aan ontlenen buiten de boot vallen.. Mijn nieuwe overstap zal namelijk waarschijnlijk weer in oktober 2019 zijn.. Dus te laat om in aanmerking te komen voor een cadeau. Waarom hebben jullie geen bonnen gestuurd naar de trouwe overstappers? Gemiste kans.

Geplaatst door: W.N Kalkman ()

Hoi Sanne,
Gefeliciteerd, met het 15 jarig bestaan Gas Licht, bedankt voor uw heldere uitleg, via deze mail.
Betreft: Overheidsheffingen. Dit jaar heb ik geïnvesteerd in duurzame energie, maar we blijven gewoon opslag betalen duurzame energie.
( geld dus voor iedereen ). We hebben nieuwe meters gekregen, 7 euro er bij. We betalen ze uiteindelijk zelf. Ais ik een optelsom energie belasting 2019
maak, zie ik dat er 30 euro minder belasting betaald wordt aan stroom. Rest dus 153 euro verhoging staatskas. Dan nog de levering- tarieven, die moeten we nog maar afwachten?
About you !! Gas licht.com bestaat 15 jaar, 20 Euro cadeau voucher voor u ! Maar vergeet niet de kleine lettertjes te lezen. (alleen als u overstapt naar gaslicht.com). Ik dacht voorheen dat dit een transparante website was ? U weet waarschijnlijk niet dat ik 3 maanden terug ben overgestapt, naar uw onafhankelijke energie vergelijker . Het blijkt ook al, uit boven staande reacties dat niet iedereen dit prettig vind! (dit is dus ook een feit, en objectief)
M.V.G.
Wim.Geplaatst door: Jannie ter Maat ()

Dat is een felicitatie waard. Ik ben en ik blijf jullie trouw.

Geplaatst door: Marij Hochstenbach ()

Gefeliciteerd met jullie jubileum ben onlangs door het faillisement van energieflex bij innova energie terecht gekomen overgestapt vias gaslicht.com
per 13 november contract gekregen bij Nuon vanaf 13 december is nuon onze energieleverancier.
Vind dat ik ook recht heb op de cadeaubon.
MVG, M.G.J.Hochstenbach

Geplaatst door: M.l.ververs ()

Met bovenstaande reactie ben ik het zeker eens. Ik verander al jaren van gas en energie via gas.licht .com
Heb ook al andere mensen hierop gewezen, die het nu ook doen.
Jammer dat jullie dan alleen een cadeautje geven aan mensen die zich nu aanmelden.
Dus niet bedankt

Geplaatst door: J.T.Eisen ()

Nou gefeliciteerd met het 15 jarige bestaan, jammer dat alleen nieuwe klanten hiervoor in aanmerking komen en bestaande klanten bij jullie niet profiteren van enerlei actie of aanbieding, een gemiste kans zeker voor degene die meerdere malen zijn overgestapt zijn via jullie site! wat overigens prima geregeld werd. Het aanbod om over te stappen via diverse vergelijking site is legio dus probeer wat te doen aan klanten binding wat zeer belangrijk is heden ten dagen.
M.VR.GR

Opmerking van de redactie op 05-12-2018
Energieleveranciers bieden voordeligere pakketten aan voor nieuwe klanten dan voor bestaande klanten. Dit is ook de reden dat wij aanraden om elk jaar over te stappen. Zo kunt u elk jaar gebruik maken van het voordeligste aanbod. Heeft u vragen over het overstappen? Neem gerust contact met ons op.
Geplaatst door: Hans Gosselink ()

Gefeliciteerd met jullie 15 jarig jubileum
Ik ben onlangs via Gaslicht.com👌
overgestapt naar Nuon 👍

Opmerking van de redactie op 05-12-2018
Dank u wel. Goed om te horen dat u onlangs bent overgestapt!

Reageren

Navigatie