De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energierekening blijft begrijpelijk na afbouw salderingsregeling

door Maartje Sebek 1 reactie

De energienota blijft voor zonnepaneelbezitters ook na het aanpassen van de salderingsregeling begrijpelijk. Dat bevestigt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Verschillende fracties van de Tweede Kamer stelden de minister vragen over de nieuwe salderingsregeling. 

zelf-energie-opwekken-0.png

Afbouw salderingsregeling

Minister Wiebes heeft op 30 maart de details van de nieuwe salderingsregeling bekendgemaakt. Met ingang van 2023 mogen eigenaren van zonnepanelen nog maar een gedeelte van de stroom die wordt teruggeleverd in mindering brengen op de stroom die wordt verbruikt. Dit deel gaat vervolgens elk jaar omlaag. Tussen 2023 en 2031 daalt het percentage jaarlijks met 9%. Vanaf 2031 mag u niet meer salderen.

Energierekening blijft begrijpelijk

Energie-Nederland stelt dat de afbouwvariant van de salderingsregeling leidt tot een complexe energierekening. Minister Wiebes zegt dat dit niet het geval is. “De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de begrijpelijkheid van de factuur en ik heb daarover met hen contact gehad” schrijft Wiebes. “De ACM geeft aan dat zij niet verwacht dat de afbouw van de salderingsregeling ervoor zorgt dat de energierekening onbegrijpelijk wordt”.

Verandering voor energieleveranciers

De wijziging in de salderingsregeling zorgt ervoor dat er meer van energieleveranciers wordt gevraagd. Wiebes geeft aan dat de energieleverancier een extra toelichting moet geven op de saldering op de factuur. Ook zal de informatie over salderen op de website van ConsuWijzer en ACM moeten worden aangepast. Deze aanpassingen zorgen voor extra administratieve lasten, bevestigt de minister. Hij geeft aan dat het kabinet een zorgvuldige afweging heeft gemaakt. Bij deze optie zijn de administratieve kosten voor energieleveranciers acceptabel. Daarnaast is het best werkbaar voor de belastingdienst.

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reacties (1)

Geplaatst door: F.J. de Rooij ()

Geachte mevrouw Sebek,

Stel, dat ik in het jaar 2023 923 kWh stroom (daltarief) zal terugleveren, 906 kWh stroom (daltarief) zal verbruiken, 784 kWh stroom (normaal tarief) zal verbruiken en 2159 kWh (normaaltarief) zal terugleveren.
Hoe zal mijn energierekening er dan uitzien en hoe zal mijn energierekening er vanaf het jaar 2031 uitzien?
Graag zie ik uw antwoord met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

F.J. de Rooij

Opmerking van de redactie op 25-05-2020
Beste meneer De Rooij,

Het is erg lastig om te zeggen hoe uw energierekening er precies uitziet. Wat wel zeker is, is dat u in 2023 nog 91% van de stroom die u heeft teruggeleverd in mindering mag brengen op de stroom die u heeft verbruikt. In 2031 mag dit echter niet meer. Dit verschil zult u dan ook merken in de hoogte van uw energierekening.

Uiteraard zal dit ook afhankelijk zijn van het energiecontract wat u op de moment heeft.

Met vriendelijke groet,
Marlies

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie