De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energierekening gemiddeld 185 euro gestegen

De energierekening is gemiddeld met 185 euro gestegen, wanneer u nog nooit bent overgestapt. Dat betekent dat u ongeveer 15 euro per maand meer betaalt voor gas en stroom. Deze stijging is hoger dan aanvankelijk werd verwacht.

Totale jaarkosten
De leveringstarieven, de netwerkkosten en energiebelasting zijn gezamenlijk met gemiddeld 185 euro gestegen ten opzichte van 1 januari 2011. Dit is op basis van de nieuwe standaard variabele tarieven van de grote drie, namelijk Nuon, Eneco en Essent. Deze stijging is 185 euro voor klanten met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh stroom en 1800 m³ gas.
 
Stijging groter dan verwacht
De stijging is hoger dan we verwachtten: de eerste prognose bestond uit een stijging van ongeveer 115 tot 130 euro per jaar. Nu alle tarieven voor het komende half jaar bekend zijn, blijkt de stijging bij de drie grootste leveranciers nog groter.

Doordat de tarieven van de variabele onbepaalde tijd contracten fors gestegen zijn, is het voordeel bij overstappen nog groter geworden: de actiepakketten liggen bijna 400 euro lager per jaar bij gemiddeld verbruik.

Circa een kwart energiebelasting
De energierekening is gestegen, maar dit is niet geheel te wijten aan de leveringstarieven. Wist u bijvoorbeeld dat ongeveer een kwart van uw energierekening bestaat uit energieheffing, beter bekend als energiebelasting. U krijgt hier een deel van terug van de overheid, omdat zij vindt dat het meest noodzakelijke verbruik onbelast moet zijn. Deze zogeheten heffingskorting is dit jaar € 379,16 per aansluiting, ongeacht uw verbruik.
 
Wilt u graag een lagere energierekening? Maak dan een vergelijking via de energievergelijker om te zien bij welke energieleverancier u kunt besparen. Niet alleen nieuwkomers hebben acties, ook de oude energiebedrijven als Essent en Nuon bieden welkomstpremies en gunstige actietarieven!

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 19 januari 2012
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie