De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Gaslicht.com data onderzoek naar energieprijzen

door Maartje Sebek 5 reacties Leestijd: 3 minuten

Gaslicht.com houdt de energieprijzen nauwkeurig in de gaten. Onze conclusie? U bespaart het meest door elk jaar over te stappen op een 1-jarig energiecontract met vaste tarieven. Lees hier de resultaten van ons onderzoek naar energieprijzen door de jaren heen.

Eén meting is geen meting

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat de prijs veruit de belangrijkste reden is om over te stappen. Dat snappen wij maar al te goed, want met overstappen valt een hoop te besparen. De fluctuatie van energieprijzen is dan ook enorm interessant. Daarom hebben we de gegevens van de afgelopen jaren op een rijtje gezet. Gegevens van één jaar zegt immers nog niet zo veel. Want één meting is geen meting. 

Energieprijzen door de jaren heen

Uit ons energieprijzen onderzoek van december 2018 bleek dat de prijzen voor gas en stroom de afgelopen jaren steeds meer zijn gedaald. Ook met 2019 erbij is er nog steeds een dalende trend tussen 2013 en 2019. Kijken we alleen naar de energieprijzen van 2018 en 2019 dan zien we een enorme stijging van de variabele tarieven bij de ‘Grote 3’ (Essent, Eneco en Vattenfall). Voor de vaste tarieven was de stijging beperkt.

ontwikkelinggemiddeldeenergieprijzen-1.png

En voor de volledigheid, we hebben dus onderzocht wat de vaste energieprijzen doen ten opzichte van de gemiddelde prijs van de standaard variabele tarieven van Essent, Eneco en Vattenfall. We hebben de variabele tarieven van ‘de grote 3’ genomen omdat zij het merendeel van de Nederlandse bevolking voorzien van energie.

Energieprijzen vastzetten is de beste keuze

Ondanks het duidelijke verschil tussen variabele en vaste tarieven heerst er nog vaak onduidelijkheid. Met welke optie u krijgt u de beste energieprijzen? Is dit een contract met variabele tarieven? Of toch een contract met vaste energietarieven? Zoals hierboven te zien is in figuur 1 zijn vaste tarieven de beste keuze.

Energiecontract voor 1 of 3 jaar? 

Nu we weten dat vaste tarieven de beste optie is, volgt automatisch de volgende vraag: Voor welke periode zet ik mijn tarieven vast?

De onderstaande grafieken laten de besparing van een gemiddeld huishouden zien op de leveringskosten. Dit is de prijs voor gas en stroom zonder energiebelasting en netbeheerkosten. 

grafiekgemiddeldebesparing-2.png

Met een 1-jarig vast contract bespaarde u de afgelopen vijf jaar gemiddeld 138 euro per jaar ten opzichte van de gemiddelde prijs van een standaard contract met variabele tarieven. Voor een driejarig contract is dit een besparing van 98 euro. Dit houdt in dat een 1-jarig vast contract 41 euro per jaar goedkoper is dan een contract van 3 jaar.

tabelenergierekeningbesparing-1.png

Welkomstpremie

De besparing van een 1-jarig contract ten opzichte van een 3-jarig contract lijkt misschien niet zoveel, maar dit betreft alleen de besparing op energietarieven. Als u jaarlijks overstapt ontvangt u ook jaarlijks een welkomstpremie. Op dit moment is de hoogste welkomstpremie in de Top 5 goedkoopste energiepakketten 281 euro en de laagste 175 euro (peildatum 27-11-19). Tel dat eens bovenop de jaarlijkse besparing op de tarieven en u komt uit op meer dan  300 euro!

Blijf besparen, stap over

Om te blijven besparen kunt u het best elk jaar overstappen op een 1-jarig contract met vaste tarieven. Niet alleen maakt u dan gebruik van de voordeligste energieprijzen, ook ontvangt u jaarlijks een flinke welkomstkorting! Extra veel besparen dus!

Doe hier de vergelijking en zie hoeveel u kunt besparen:

Energievergelijker

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 2 juli 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (5)

Geplaatst door: Frans ()

Ik hou al een tijdje de gas prijs in de gaten, en wat ik zie is een stijging van de gasprijs. In 2013 betaalde je 40 cent per M3 in 2019 72 cent per m3.

Waarom zie ik dat niet terug in de gemiddelde energie prijs?

Geplaatst door: Anne ()

Een welkomstpremie is niet alleszeggend. Ik bekijk ook ieder jaar de energieprijzen. Nu hebben we een jaarcontract afgesloten waarbij de prijzen van de energie lager zijn dan die bij hetzelfde bedrijf met welkomstpremie. Als ik dan bereken naar ons verbruik, ben ik zonder de premie van €185,- goedkoper uit.

Geplaatst door: Hans ()

Bedankt voor de info.
Ik heb in 2019 ook een jaarcontract afgesloten met een bonuspremie van 180 euro, maar de uitkering hiervan is pas na 1 jaar bij deze leverancier. Wanneer kan ik t beste aangeven dat ik wil overstappen zonder dat ik deze bonuspremie misloop?
-Nadat ik de bonuspremie heb ontvangen
- tijdens de loopperiode bij een ander leverancier een contract aangaan met ingangsdatum 1 maand na t jaarcontract van de oude leverancier

Alvast bedankt voor de reactie

Opmerking van de redactie op 06-12-2019
Beste meneer Hans,

Vanaf 8 weken voor de einddatum kunt u al een overstap aanmelden. Alle energieleveranciers houden dan netjes rekening met de einddatum. Op die manier wordt u na de einddatum overgenomen zodat u het recht behoudt op de welkomstpremie.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij dat graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: J.H.M. Peters ()

Mijn contract loopt tot 1 april. Heeft het zin mij nu al bij een andere leverancier aan te melden voor na 1 april?

Opmerking van de redactie op 05-12-2019
Beste meneer Peters,

Enkele energieleveranciers houden nu al rekening met de einddatum. Via de volgende link kunt u de einddatum invullen en zien bij wie u al kunt aanmelden: https://www.gaslicht.com/overstappen/het-juiste-overstapmoment
Heeft u hulp nodig bij het overstappen? Bel gerust naar 0342 411 350 of per mail naar info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Ellis ()

Zou het niet beter zijn om óók het gemiddelde van de 3 grote leveranciers maar dan met vaste tarieven erbij te tonen.
Nu heb ik echt het gevoel appels met peren te vergelijken, want ik neem nooit variabele tarieven, zeker niet met kortere contracten.

Opmerking van de redactie op 05-12-2019
Beste mevrouw Ellis,

Helaas is dit niet mogelijk omdat er verschillende pakketten met vaste tarieven zijn. Omdat er ook nog veel mensen in het variabele tarief zitten, gebruiken wij deze tarieven voor de besparing. Als u exact wilt weten wat u kunt besparen, kunt u het verlengaanbod van uw huidige leverancier naast de vergelijker leggen.

Heeft u hulp nodig bij het vergelijken? Neem gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie