De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Gaslicht.com: recordaantal overstappers van energie in 2019

door Maartje Sebek 1 reactie Leestijd: 4 minuten

Een recordaantal huishoudens is vorig jaar overgestapt van energieleverancier. We zien een toename van bijna 20 procent ten opzichte van 2018. Het grootste deel van de overstappers koos hierbij voor groene energie. Dat blijkt uit een analyse van Gaslicht.com.

Eén derde van alle overstappen in 2019 vond in november en december plaats. “Al jaren zien we de meeste overstappers tegen het eind van het jaar,” zegt Ben Woldring. Het lijkt erop dat mensen dit het liefst zo laat mogelijk in het jaar doen, omdat ze tegelijkertijd voor zowel zorg als energie willen overstappen. Daarnaast zien we een groei in het aantal overstappers dat nog niet eerder in actie is gekomen. “Steeds meer Nederlanders zien in dat met jaarlijks overstappen een flinke besparing te behalen valt.”

Gemiddelde besparing van € 325 

De belangrijkste reden om over te stappen blijft de besparing die het kan opleveren. Vooral huishoudens die nog niet eerder in actie zijn gekomen konden het afgelopen jaar genieten van een flinke besparing. In 2019 bedroeg het gemiddelde bespaarde bedrag per huishouden  € 325. Wij meten dit aan de hand van het gekozen contract ten opzichte van de gemiddelde kosten van een variabel contract voor onbepaalde tijd. Dit levert de beste vergelijking op omdat dit het contract is waarin mensen terugvallen op het moment dat een contract voor bepaalde tijd afloopt. Ook mensen die nog nooit zijn overgestapt hebben zo'n contract met onnodig hoge tarieven.

Duurzame trend

Naast prijs zien we dat duurzame stroom ook een belangrijke reden is geworden om over te stappen van energieleverancier. Van alle contracten ging het in ruim 83 procent van de gevallen om groene stroom. Hiervan koos bijna 24 procent voor groene stroom uit Nederland.

grafiekenergiesoort.png

In slechts twee jaar tijd is het aandeel grijze energie met zo'n 42 procent afgenomen: van 28,6 procent in 2017, naar 16,9 procent in 2019. Of mensen echt bewuster voor groene stroom kiezen kunnen we niet bevestigen, omdat energieleveranciers steeds minder grijze stroom aanbieden. Wel merken onze energie-experts een groei in de vraag naar duurzame energiepakketten en andere gerelateerde energieproducten zoals zonnepanelen en warmtepompen. Opvallend is dat de stijging van groene stroom uit Nederland nog niet doorzet. Waardoor dit komt is niet met zekerheid te zeggen. We vermoeden dat de over het algemene hogere prijs daar mede invloed op heeft.

Energievergelijken met zonnepanelen

De duurzame trend is tevens te zien in het aantal huishoudens met zonnepanelen. Zonnepanelen worden steeds gewilder. In 2015 hebben we als eerste energievergelijker het energievergelijken met zonnepanelen geïntroduceerd. In vier jaar tijd is er al meer dan een verdubbeling van het aantal zonnepaneelbezitters te zien.

grafiekterugleveringzonnepanelen1.png

1-jarig contract met vaste tarieven

Overstappen hebben huishoudens het afgelopen jaar dus massaal gedaan, want inmiddels is het bekend dat daardoor flink wat geld kan worden bespaard. Door jaarlijks over te stappen op een 1-jarig energiecontract bespaart men het meest. Dit bleek ook al uit ons data onderzoek naar energieprijzen van december 2019. Het lijkt erop dat deze boodschap ook bij onze overstappers duidelijk wordt. In 99% van de gevallen kiezen overstappers dan ook voor een contract met vaste tarieven. Hiervan kiest 96,8% voor een 1-jarig contract. Ongeveer 3% zet de tarieven nog voor 3 jaar vast en slechts 0,2% van de overstappers kiest een contract van twee, vier of vijf jaar.

Contracten voor stroom en gas het populairst

We zien dat het gros van de overstappers op Gaslicht.com kiest voor een contract met stroom en gas. Wel is er een lichte toename in het aantal contracten met alleen stroom. Echter is dit over 2019 nog geen 5%. In 2017 was de verhouding nog 97% om 3%.

Naar verwachting zal dit in de toekomst wel een vlucht nemen gezien de plannen vanuit de overheid. Het lijkt erop dat consumenten nu nog in afwachting zijn van eventuele subsidiemaatregelen vanuit Den Haag. Ook heerst de onjuiste gedachte dat overstappen voor alleen een stroomcontract nagenoeg geen voordeel biedt. 

“Bij alle types contracten betalen mensen voor het ‘slaperstarief’ toch onnodig te veel. En vergis je niet, ook op een stroomcontract kan een gemiddeld huishouden met 3500 kWh verbruik momenteel ruim 95 euro besparen. En bij gasloos wonen, ligt het stroomverbruik vaak hoger en daarmee de besparing dus ook", aldus Ben Woldring. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 22 januari 2020

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (1)

Geplaatst door: Ben ()

Ik stap ieder jaar over van energieleverancier. Mede dankzij jullie overzichtelijke site is dat een fluitje van een cent, waarvoor dank!
Nou verbaasd het mij iedere keer weer, dat bij het krijgen van het nieuwe maandbedrag, zij mijn zonnepanelen niet hebben mee berekend en het maandbedrag dus veel te hoog is. Nadat ik ze gebeld heb krijg ik altijd te horen dat ze kijken naar het historisch verbruik. Maar dit gebeurt nu al 4 jaar achter elkaar. Ik vraag me dan af hoeveel jaar ze terug kijken, of staan in de historische gegevens mijn teruglevering niet geregistreerd?

Opmerking van de redactie op 23-03-2020
Beste meneer Ben,

Bedankt voor uw reactie. Goed dat u dit vraagt. Energieleveranciers kijken naar het historisch verbruik van de afgelopen 3 tot 5 jaar. Helaas krijgen zij hierbij niet de teruglevering door. Dit is de reden dat zij elke keer weer het termijnbedrag baseren op alleen het verbruik.

Wij merken ook dat het termijnbedrag vaker te hoog wordt ingeschat doordat de teruglevering hierin niet is meegenomen. Daarom zijn wij ook in overleg hoe we dit kunnen voorkomen. Uiteraard kunt u altijd bij de energieleverancier het termijnbedrag naar beneden zetten.

Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie