Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Geld terug van energieleverancier door zachte winter

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten

'Miljoenen Nederlanders krijgen geld terug van energiebedrijf', kopte de Telegraaf. Door het extreem zachte weer is er afgelopen winter aanzienlijk minder gas verbruikt. In veel gevallen leidt dit tot teruggave op de jaarafrekening. Dat geldt met name voor mensen die in het najaar hun energierekening ontvangen, zo'n 4 miljoen huishoudens. Geldt dit ook voor u? Let dan op dat uw voorschot of termijnbedrag niet te veel omlaag gaat. Hoe zit het ook alweer met het voorschot en de energierekening?

Zachte winter

Oorzaak van de meevaller op de energierekening is de extreem zachte winter. Het was dit jaar een stuk minder koud dan in 2013. Er werd toen een record aan aardgas verstookt. Daardoor is de hoogte van het voorschot dat iedere maand wordt betaald, voor veel huishoudens begin dit jaar omhoog gegaan. Tot nu toe is maar liefst 22 procent minder gas verstookt, waardoor de totale energiekosten laag uitvallen.

Dubbel voordeel met zonnepanelen

Eigenaren van zonnepanelen profiteren dubbel, schrijft de Telegraaf. Omdat ook de zon veel scheen, heeft de gemiddelde klant met zonnepanelen volgens Essent nog eens 48 euro extra voordeel. In totaal verdiende de gemiddelde zonnepanelengebruiker 310 euro, een vijfde meer dan in de eerste zes maanden van 2013.

Hoe wordt het voorschot bepaald?

Energieleveranciers bepalen uw voorschotbedrag op basis van uw jaarverbruik in voorgaande jaren én de verwachte prijzen. Uw voorschot wordt in principe altijd zó vastgesteld, dat u op uw jaarafrekening zo min mogelijk hoeft bij te betalen. Hoeveel elektriciteit en gas u exact verbruikt in een jaar, kan echter pas naderhand vastgesteld worden. Uw energiebedrijf kan daarom pas aan het eind van het jaar berekenen hoeveel energie u heeft gebruikt en hoeveel dat kost. En hoeveel u moet bijbetalen of terugkrijgt.

Voorkom bijbetalen

Als u geld terugkrijgt, komt dit meestal doordat u minder energie heeft verbruikt dan waar uw leverancier van uit is gegaan. Uw voorschotbedrag wordt dan vaak naar beneden bijgesteld. Nu is weinig betalen uiteraard prettig, maar minder prettig is het als we een strenge winter krijgen. De kans is dan groot dat u op uw eerstvolgende jaarafrekening fors moet bijbetalen. Ook als u energieslurpende apparaten heeft aangeschaft, is het verstandig uw voorschot niet te veel te (laten) verlagen. Bijbetalen is immers een stuk minder leuk!

Verlaag voorschotbedrag niet te veel

Wilt u aan het eind van het contractjaar niet voor verrassingen komen te staan? Verlaag dan uw maandelijkse voorschotbedrag niet te veel ten opzichte van het jaar ervoor. Bedenk wel dat u uiteindelijk gewoon de energie betaalt die u gebruikt. Dus als uw voorschot te laag is dan moet u bij de jaarafrekening meer bijbetalen. Bij een te hoog voorschot krijgt u later geld terug.

Lees meer over het wijzigen van het voorschot of termijnbedrag

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 28 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Bouke Buitenkamp ()

Is dit geschreven door energiebedrijf of door een onafhankelijke prijsvergelijker? Energiebedrijven stellen juist stelselmatig de voorschotten te hoog vast. Het is een vorm van - gratis - financiering voor die bedrijven. Er wordt immers geen rente vergoed over het te veel betaalde bedrag. Die 200 euro die u elk jaar terugkrijgt, had ook op de spaarrekening kunnen staan. Dan had het ten minste nog íets opgeleverd.

Waarom lenen wij, als burgers met een kleine portemonnee, steevast geld uit aan de energiereuzen? En dit onder het mom van een vermeend voordeeltje voor ons: 'dan hoeft u niet bij te betalen'. Het is een voordeel voor de energiereuzen. Grove schatting: 7 miljoen huishoudens x 200 euro per huishouden = 1.4 miljard euro dat we permanent aan die reuzen uitlenen. Tegen 0% rente, dus gratis en voor niets.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie