De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

'Geld toe bij laag energieverbruik'

door Jeanet Woldring 2 reacties

Laag stroomverbruik.jpgEnergiebesparing loont. Huishoudens die weinig energie verbruiken kunnen bij veel leveranciers geld toe krijgen. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden donderdag. Gaslicht.com werd ingeschakeld voor achtergrondinformatie.

Geld terug bij weinig energieverbruik

'Het is iets dat weinig mensen weten: wie jaarlijks minder dan ongeveer 350 kubieke meter (m³) gas of 700 kilowattuur (kwh) elektriciteit verbruikt hoeft daarvoor bij veel energiemaatschappijen geen cent te betalen. De eindafrekening kan zelfs resulteren in een winst die kan oplopen tot 100 euro per jaar', stelt de journalist, die uit eigen ervaring spreekt als eigenaar van een zomerhuisje. Volgens Gaslicht.com kan er alleen geld terug ontvangen worden bij een laag stroomverbruik. 

Energiebelasting

Percentage Energiebelasting-gas-stroom-2016.jpgIn Nederland wordt sinds jaar en dag belasting geheven op energie. Met energiebelasting wil de overheid stimuleren dat iedereen zo slim en duurzaam mogelijk met energie omgaat. De prijs voor 1 kwh elektriciteit bestaat zelfs voor 62 procent uit energiebelasting en per kubieke meter gas voor meer dan 35 procent, schrijft de krant. De percentages zijn niet correct, want volgens recente cijfers van het CBS gaat er van elke euro op de gasrekening 53 cent naar de schatkist en van de stroomnota 26 cent (red.).

De energienota van een gemiddeld huishouden bedraagt 1888 euro. Daarvan bestaat 970 euro uit energiebelasting. Ter tegemoetkoming krijgt elk huishouden vermindering energiebelasting, tot vorig jaar ‘heffingskorting’ geheten. Dit bedrag is voor alle aansluitingen gelijk en bedraagt 376,08 euro per jaar. De vermindering wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld en geldt alleen voor onroerende zaken met verblijfsfunctie zoals een huis of kantoor (red.).

Ook mensen met een laag energieverbruik krijgen dit volledige bedrag terug. Hierdoor kan het gebeuren dat ze geld overhouden aan hun energiegebruik. 

Voordeel

DVHN vervolgt: 'De regeling is vooral interessant voor consumenten die alleen elektriciteit afnemen en daarnaast bijvoorbeeld stadsverwarming hebben, zegt Sanne de Jong, woordvoerder van energievergelijker Gaslicht.com. ,,Het is met name lonend voor mensen die vaak op reis zijn of de winters elders doorbrengen.’’

Maar ook kleine huishoudens die wel vaak thuis zijn, kunnen er in toenemende mate voordeel bij hebben. Gemiddeld verbruikt een eenpersoonshuishouden 2000 kwh elektriciteit per jaar. Door zuinige led-lampen en andere duurzame apparaten kan die doorsnee hoeveelheid behoorlijk worden verminderd.

Bij de goedkoopste energieleverancier kan gratis 820 kwh per jaar worden afgenomen, blijkt op de site Gaslicht.com. ,,Kleine huishoudens die zuinig zijn in hun energieverbruik kunnen zo ook optimaal profiteren van de vermindering energiebelasting’’, beaamt De Jong.

Zonnepanelen

Wie door energiebesparing niet het gewenste resultaat bereikt kan altijd nog zonnepanelen op het dak installeren. Vanwege het duurzame karakter is zonne-energie helemaal gevrijwaard van energiebelasting. De Jong. ,,Wie zonne-energie opwekt en netto meer teruglevert heeft zowel recht op een terugleververgoeding als op vermindering energiebelasting.’’

Deze salderingsregeling voor zonne-energie is in elk geval nog geldig tot en met 2020. Het is onduidelijk of salderen daarna mogelijk blijft. 

Bron: DVHN

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 19 augustus 2016
Geactualiseerd: dinsdag 5 maart 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: Harald ()

Gaat het wel goed als je meer terugleveren dan verbruikt aan energie? Zijn de systemen van de energiemaatregelen hier wel goed op ingesteld? Ik heb ook wel eens gelezen dat je dan ondanks dat je meer teruglevert een verbruik van 1 kub door moet geven, anders begrijpen de systemen het niet. En als de energiemaatschappijen weigert te corrigeren, waar moet je dan zijn?

Opmerking van de redactie op 03-08-2017
Als uw leveringsadres bestemd is om te wonen, werken of een andere verblijfsfunctie heeft, dan heeft u recht op de vermindering energiebelasting. Ook als u zonnepanelen heeft en deze meer terugleveren dan dat u zelf verbruikt. Wij merken dat dat in het laatste geval bij sommige leveranciers niet automatisch goed gaat. En dat hier een handmatige correctie voor nodig is. U kunt hiervoor contact opnemen met de leverancier. Mocht u er met de leverancier niet uitkomen, dan kunt u ook contact met ons opnemen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 0342-411350.
Geplaatst door: Fam. Jellema ()

Bij het laatste nieuws op jullie site staat, dat de consument met een laag energie verbruik, geld toe kunnen krijgen. Regelen/bemiddelen jullie dit of moet je je energiebedrijf zelf benaderen? Energiebedrijven zullen er vast alles aan doen om dit niet terug te betalen.Dan wordt het waarschijnlijk een touwtrekkerij...

Opmerking van de redactie op 22-08-2016
U hoeft zelf geen actie te ondernemen om geld terug te krijgen. Bij een laag verbruik kunnen de verbruikskosten lager zijn dan de vermindering energiebelasting. Hierdoor kan het voorkomen dat u geld terug krijgt. Indien dit het geval is wordt dit automatisch door de leverancier verrekenend bij het opmaken van de jaarafrekening. Indien u twijfels heeft over de juistheid van uw jaarafrekening mag u deze ter controle naar onze servicedesk toesturen. Wij kijken deze dan graag voor u na. Indien gewenst kunt u een e-mail, met een korte toelichting, sturen naar info@gaslicht.com
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie