De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Gemakkelijk besparen op energiekosten

door Maartje Sebek Leestijd: 3 minuten

Als consument kunt u zelf ook bijdragen aan het terugdringen van het energiegebruik en uitstoot. Met gemak kunnen huishoudens het stroomgebruik met gemiddeld 10 procent omlaag brengen. Simpelweg door wasgoed weer ouderwets aan de waslijn of droogrek te hangen. Dit blijkt uit onderzoek van energie-expert Martien Visser.

De waslijn gebruiken in plaats van de wasdroger is maar één van de vele voorbeelden die ervoor zorgen dat u uw energieverbruik terugdringt. Met een paar handige tips zorgt u eenvoudig voor een dalende energierekening. Wij hebben de tips op een rijtje gezet.

1. Verwarm selectief

Zodra het kouder wordt, springt thuis vaker de verwarming aan. Onvermijdelijk natuurlijk, maar door slim te stoken kunt u er wel voor zorgen dat u minder gas verbruikt. Besparen op gas kan al vrij eenvoudig door de thermostaat een graadje lager te zetten dan u gewend bent. En verwarm alleen ruimtes die u gebruikt. Dus thuis lekkere warme kleren aan in de winter.

2. Douche korter

Bijna 80 procent van het warmwater stroomt uit de douchekop, dit blijkt uit cijfers van Milieu Centraal. Hierop besparen kan eenvoudig door korter te douchen of een waterbesparende douchekop te gebruiken. Maximaal vijf minuten douchen bespaart volgens Milieu Centraal ruim 15.000 liter warm water, ofwel zo’n 70 euro per jaar.

3. Kies voor inductie

Koken gaat in de meeste huishoudens nog op gas. Als uw fornuis aan vervanging toe is, kies dan voor een inductiekookplaat. Goedkoop is dat niet en het stroomverbruik neemt toe. Maar inductiekookplaten verhitten efficiënter en zijn daardoor een stuk energiezuiniger dan gasfornuizen.

4. Trek de stekker eruit

Een gemiddeld huishouden telt al snel meer dan honderd elektrische apparaten. Zeker als ze wat ouder zijn, slurpen die stroom. Ook op stand-by gebruiken sommige apparaten en gadgets energie. Dit sluipverbruik is eenvoudig te voorkomen door de stekker uit het stopcontact te trekken. Door het gebruik van smartplugs, slimme stekkers, is het zelfs mogelijk om tijdschema’s in te stellen voor het aan- en uitzetten van apparaten.

5. Doe het licht uit

Laat lampen niet onnodig aan en vervang gloeilampen door ledverlichting. Ledlampen verbruiken 90 procent minder stroom dan traditionele gloeilampen en zijn 85 procent zuiniger dan halogeenlampen. Bovendien gaan ze 15.000 branduren mee. De gemiddelde gloeilamp heeft een levensduur van 1000 uur. De aanschafprijs van ledlampen kan daardoor snel terugverdiend worden.

6. Isoleer en ventileer uw huis

In een slecht geïsoleerd huis gaat veel van de warmte verloren, waardoor harder moet worden gestookt en de energierekening oploopt. Radiatorfolie en tochttrips zijn relatief goedkope oplossingen. Dak-, vloer- en muur-isolatie zijn effectief maar wel een stuk duurder. Huiseigenaren en VvE’s die energiebesparende maatregelen nemen, kunnen hiervoor subsidie krijgen van de rijksoverheid. Houdt bij het isoleren van uw huis ook rekening met het ventileren. Door ventilatie wordt de lucht ververst en dit zorgt voor een gezond binnenklimaat.

7. Stap over

Bijna de helft van de Nederlanders heeft een contract voor onbepaalde tijd, blijkt uit de Energiemonitor 2020 van de Autoriteit Consument & Markt. Het loont de moeite om elk jaar van aanbieder te wisselen. Een gemiddeld gezin dat 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas verbruikt, bespaart op dit moment met overstappen € 322.

En tot slot, laat u niet telefonisch of aan de deur verleiden door energieverkopers met een vlotte babbel. U krijgt dan zelden het scherpste aanbod.

Zie ook: Hoge energiekosten? Nog meer handige tips om te besparen

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 20 juli 2022

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie