De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Energie besparen? Bekijk onze handige tips

Gas, licht en warmte zijn een eerste levensbehoefte. Dat wil zeggen dat we eigenlijk niet meer zonder kunnen. De energiekosten kunnen helaas wel erg oplopen. Uiteraard is dit afhankelijk van uw energieverbruik en energiecontract. In 2022 betaalt een gemiddeld huishouden op jaarbasis bijna € 6500 voor energie. Dat is maar liefst ruim € 4000 meer dan een jaar geleden. Wie vergelijkt en overstapt via de Gaslicht.com energievergelijker kan aanzienlijk besparen. Met onderstaande bespaartips kan uw energierekening nog meer omlaag! We moeten nu minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen klimaatverandering tegengaan. Daarom gaan we nú meer en sneller energie besparen. Hierdoor bespaart u niet alleen honderden euro’s per jaar op uw energiekosten, maar draagt ook een steentje bij aan een beter milieu.

Energie besparen

Minder energiebelasting betalen?

Blijft u in 2022 net zoveel energie verbruiken als in 2021? Dan gaat u meer betalen door de belastingverhoging op gas en minder door de belastingverlaging op stroom. Als u minder energie gaat verbruiken, betaalt u natuurlijk wel minder belasting. Alle Nederlanders krijgen van de overheid korting op energie. Dit krijgen we omdat gas en elektriciteit nodig zijn om te leven, oftewel een eerste levensbehoefte. Vanaf januari 2022 krijgen we gelukkig aanzienlijk meer korting dan een jaar eerder, waardoor het belastingdeel van de energierekening van een gemiddeld huishouden circa 478 euro daalt.

Hoe kan ik minder stroom gebruiken?

Het elektriciteitsverbruik is voornamelijk afhankelijk van de grootte van het huishouden. Verder is de aanwezigheid van elektrische apparaten van invloed. En natuurlijk de mate van energiezuinigheid en de frequentie waarmee gebruik wordt gemaakt van deze apparaten.

 • Was op 30 of 40 graden in plaats van op 60 graden;
 • Zet apparaten helemaal uit; laat de stekkers niet in het stopcontact zitten als u deze niet gebruikt;
 • Wanneer er iets uit de vriezer ontdooid moet worden, zet dit dan in de koelkast;
 • Vervang gloeilampen voor ledlampen;
 • Droog was aan de lijn. Gebruikt u toch een droger?
  Doe dan verschillende wassen achter elkaar. Zorg dat de droger niet afkoelt tussendoor; 
 • Gebruik een ventilator in plaats van airco. Bekijk de richtlijnen van RIVM over ventileren
 • Houd de zonwering overdag omlaag, op die manier hoeft de ventilator of airco minder aan.

Als u een nieuw elektrisch huishoudelijk apparaat koopt, kijk dan ook naar het bijbehorende energielabel. Het energielabel geeft aan hoe zuinig een apparaat is. Apparaten met energielabel A+++ zijn het zuinigst, en met energielabel G het minst zuinig. Energielabel A en B zijn vaak duurder, maar u verdient in het algemeen geld terug omdat ze voordeliger zijn in gebruik.

Hoe kan ik minder gas verbruiken?

De verschillen tussen het gasverbruik van huishoudens zijn groot. Ongeveer 1 van de 5 huishoudens gebruikt minder dan 1000 m³; 1 van de 6 huishoudens gebruikt meer dan 2400 m³. Daar zijn meerdere redenen voor. Appartementen zijn vaak klein en ingesloten door de buren, waardoor het gasverbruik laag is. Bij grote, vrijstaande huizen is het gasverbruik gemiddeld hoog. De hoogte van uw gasverbruik is ook afhankelijk van de isolatiewaarde van uw woning, de weersomstandigheden en uw comfortbehoefte. Energie besparen

 • Zet de thermostaat op maximaal 19 graden: besparing 120 m³ per graad lager
 • Zet thermoststaat 's nachts op 15 graden, bij vloerverwarming op 17 of 18 graden; 
 • Verwarm alleen de ruimtes waar u bent;
 • Niet thuis? Zet de thermostaat op 15 graden;
 • Schaf een douchekop aan die water bespaart;
 • Probeer korter en kouder te douchen: maximaal 5 minuten;
 • Investeer in vloerisolatie of of HR++ glas.

Bekijk wat u kunt besparen op energie

Veel huishoudens verlagen hun energierekening door hun woning te isoleren, een zuinige verwarmingsinstallatie aan te schaffen, of zonnepanelen op het dak te leggen. Kijk op Verbeterjehuis voor een overzicht van de kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen in uw huis. 

Verhoogde subsidie voor woningisolatie en (hybride) warmtepomp per 3-1-2022

Vanaf 3 januari 2022 kunnen woningbezitters gebruikmaken van een verhoogde subsidie voor goede isolatie van hun woning en een (hybride) warmtepomp. Daarmee krijgt u als huiseigenaar geen 20 maar ongeveer 30 procent van de kosten terug. Woningisolatie is daarmee nu nog voordeliger, zeker gezien de hoge gasprijzen. Milieu Centraal heeft berekend dat voor een hoekwoning het isoleren van spouwmuur en vloer samen zo’n 3900 euro kost. Laat u dit uitvoeren in 2022 dan krijgt u hiervoor 1300 euro subsidie, dus feitelijk betaalt u 2600 euro. Bij een lage gasprijs, als u nog een doorlopend contract heeft, is de besparing ruim 800 euro en de terugverdientijd 3 jaar. Bij een hoge gasprijs, waar veel mensen in 2022 mee te maken krijgen, is dat korter. U kunt de subsidie aanvragen op de website van RVO.

In de campagne van Rijksoverheid Zet ook de knop om staan nog meer tips hoe u met kleine of grote investeringen uw huis direct energiezuiniger kunt maken.

Stap elk jaar over

Door jaarlijks te vergelijken enover te stappen via Gaslicht.com kunt u ook flink besparen. Controleer de einddatum van uw huidige energiecontract en stap 6 tot 8 weken voor die einddatum over. Met behulp van onze energievergelijker vindt u het voordeligste pakket voor uw persoonlijke situatie. Vul altijd uw eigen verbruik in bij het vergelijken van energiepakketten. Deze gegevens vindt u op uw jaarafrekening. En staar u niet blind op de hoogste korting; kijk naar het totaalpakket en of dat op basis van uw postcode en verbruik voordelig is. 

Nog een laatste tip: Laat u niet telefonisch of aan de deur verleiden door energieverkopers met een vlotte babbel. U krijgt dan zelden het scherpste aanbod.

Geactualiseerd: donderdag 4 augustus 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie