Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Greenpeace: Eneco opnieuw schoonste energiebedrijf

1 reactie Leestijd: 2 minuten

Eneco is opnieuw het schoonste energiebedrijf van Nederland. Eon scoort opnieuw het slechtst. Aldus Greenpeace op basis van onderzoek door Somo. In opdracht van de milieuclub werd het beleid van de grootste Nederlandse energiebedrijven met productiecapaciteit onderzocht. 

Graadmeter 2009
Op basis van de uitkomsten heeft Greenpeace de Graadmeter voor energiebedrijven samengesteld. Dit is de tweede keer dat Greenpeace deze uitbrengt. Vorig jaar was er nogal kritiek op het onderzoek: Graadmeter voor energiebedrijven klopt voor geen meter

De ranglijst laat zien dat energiebedrijven volop blijven investeren in kolencentrales en kernenergie. Na de overnamegolf op de Nederlandse energiemarkt staat er nog maar één energieproducent in het groen. 

Kolencentrales en kernenergie
Net als vorig jaar scoort Eneco* het best. Essent, dat vorig jaar nog positief uit de Graadmeter kwam, is door de overname van RWE in het rood terecht gekomen. Door de plannen voor een gigantische nieuwe kerncentrale gaat het Zeeuwse Delta het hardst achteruit. 

Het energiebedrijf eindigt daarmee net onder de Duitse kolenstroomgigant E.ON, die net als vorig jaar als meest vervuilende energiebedrijf de ranglijst aanvoert.

De plannen voor de bouw van de bouw van de tweede kerncentrale zullen zeer waarschijnlijk niet worden gewijzigd. "Delta vindt het jammer dat Greenpeace CO2-reductie niet langer als speerpunt heeft. Op weg naar een duurzame toekomst is de enige weg kernenergie", aldus een reactie in het persbericht. 

'Zon is de toekomst'
Voor Delta is duidelijk dat de energiebron van de toekomst de zon is. Het Zeeuwse bedrijf wil, samen met een partner, een zonne-energiebedrijf in de markt zetten dat tot de top van Europa behoort.

* Bij Eneco kunt u kiezen tussen Ecostroom, windstroom en gewone (grijze) stroom. Ecostroom wordt opgewekt met wind, water en biomassa. Bij de opwekking van Ecostroom ontstaat er geen uitstoot van CO2 of radioactief afval. De gewone stroom van Eneco is naar eigen zeggen de schoonste van Nederland, omdat die wordt opgewekt met efficiënte gasgestookte centrales. Bij 'productinformatie' op onze vergelijkingssite vindt u het stroometiket  met een overzicht van de bronnen die Eneco gebruikt en de bijbehorende milieuconsequenties.  

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Reacties (1)

Geplaatst door: Erik van Erne, stichting Milieunet ()

Die kritiek op het onderzoek is er nog steeds. Waarom worden de echt 100% groene energieleveranciers niet meegenomen in dit onderzoek?Nu lijkt het alsof Eneco de beste keus is, maar dat is beslist niet zo. Even het stroometiket van Eneco bekijken en u weet het ook.Ook de CO2-emissies en de hoeveelheid radiactief afval bij Eneco zeggen genoeg: groen met een heel erg groot zwart randje en een gevaarlijk rood gebied.


Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.