De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug
Nù bij uw overstap:
€ 20 cadeaukaart voor

Terug naar het nieuwsoverzicht

Huidige salderingsregeling verlengd tot 2021

door Jeanet Woldring 2 reacties

Zonnepanelen2015.PNGDe salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen wordt vrijwel zeker met een jaar verlengd, tot 2021. Minister Wiebes krijgt de nieuwe regeling niet op tijd rond. Dit betekent dat consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting tot 2021 kunnen salderen.

Nieuwe regeling: terugleversubsidie 

In juni kondigde Wiebes de opvolger aan voor de salderingsregeling voor zelf opgewekte zonne-energie. Dat zou een terugleversubsidie moeten worden met een verlaging van de energiebelasting. Maar die regeling blijkt nu zo ingewikkeld te worden, dat deze niet op tijd klaar is. Daardoor blijft de salderingsregeling nog een jaar langer bestaan.

Wat houdt de terugleversubsidie in?

De terugleversubsidie is een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet is teruggeleverd. De opgewekte stroom zelf verbruiken blijft aantrekkelijk, omdat huishoudens en bedrijven hierover ook na 2020 geen energiebelasting en geen Opslag Duurzame Energie (ODE) betalen. In 2020 (of 2021) vervangt de regeling de huidige salderingsregeling, waarbij jaarlijks van tevoren een subsidieplafond wordt vastgesteld. Voor mensen die al zonnepanelen hebben, komt er een soepele overgangsregeling.

Er komt één loket bij RVO.nl waar huishoudens en bedrijven de terugleversubsidie kunnen aanvragen. Hoe de hoeveelheid teruggeleverde stroom gemeten wordt moet nog bekeken worden. Naar verluidt gaat de slimme meter een belangrijke rol spelen bij het uitvoeren van de nieuwe regeling.

Slimme meter?

De salderingsregeling is vastgelegd in de Elektriciteitswet (art. 31C). Alle stroommeters voldoen nu aan deze wet. Als de salderingsregeling wordt opgevolgd door een terugleversubsidie, zal ook de Elektriciteitswet wijzigen. Volgens Enexis is de consequentie hiervan dat de analoge draaischijfmeter dan niet meer aan de nieuwe wet voldoet en verplicht moet worden vervangen. Er wordt dan een digitale versie geplaatst, die de teruglevering apart kan registreren. Op deze manier ontvangt iedereen dezelfde vergoeding.

Lees meer over salderen en terugleveren

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (2)

Geplaatst door: Frits ()

Wij zijn voornemens om zonnepanelen te plaatsen. Komt minister Wiebes voor of na de verkiezingen met een nieuwe salderingsregeling?.
Wij gaan geen zonnepanelen plaatsen als er weer een bureaucratische regeling gaat komen.


Geplaatst door: Agneta ()

Wanneer weten we zeker dat de salderingsregeling tot 2021 wordt verlengd!?

Opmerking van de redactie op 19-10-2018
Helaas durven wij dit nog niet te zeggen. Zodra wij meer weten, vermelden wij dit ook op onze website.

Reageren

Navigatie