De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Huidige salderingsregeling verlengd tot 2021

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 2 minuten

Zonnepanelen2015.PNGDe salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen wordt vrijwel zeker met een jaar verlengd, tot 2021. Minister Wiebes krijgt de nieuwe regeling niet op tijd rond. Dit betekent dat consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting tot 2021 kunnen salderen.

Nieuwe regeling: terugleversubsidie 

In juni kondigde Wiebes de opvolger aan voor de salderingsregeling voor zelf opgewekte zonne-energie. Dat zou een terugleversubsidie moeten worden met een verlaging van de energiebelasting. Maar die regeling blijkt nu zo ingewikkeld te worden, dat deze niet op tijd klaar is. Daardoor blijft de salderingsregeling nog een jaar langer bestaan.

Wat houdt de terugleversubsidie in?

De terugleversubsidie is een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet is teruggeleverd. De opgewekte stroom zelf verbruiken blijft aantrekkelijk, omdat huishoudens en bedrijven hierover ook na 2020 geen energiebelasting en geen Opslag Duurzame Energie (ODE) betalen. In 2020 (of 2021) vervangt de regeling de huidige salderingsregeling, waarbij jaarlijks van tevoren een subsidieplafond wordt vastgesteld. Voor mensen die al zonnepanelen hebben, komt er een soepele overgangsregeling.

Er komt één loket bij RVO.nl waar huishoudens en bedrijven de terugleversubsidie kunnen aanvragen. Hoe de hoeveelheid teruggeleverde stroom gemeten wordt moet nog bekeken worden. Naar verluidt gaat de slimme meter een belangrijke rol spelen bij het uitvoeren van de nieuwe regeling.

Slimme meter?

De salderingsregeling is vastgelegd in de Elektriciteitswet (art. 31C). Alle stroommeters voldoen nu aan deze wet. Als de salderingsregeling wordt opgevolgd door een terugleversubsidie, zal ook de Elektriciteitswet wijzigen. Volgens Enexis is de consequentie hiervan dat de analoge draaischijfmeter dan niet meer aan de nieuwe wet voldoet en verplicht moet worden vervangen. Er wordt dan een digitale versie geplaatst, die de teruglevering apart kan registreren. Op deze manier ontvangt iedereen dezelfde vergoeding.

Lees meer over salderen en terugleveren

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 24 september 2018

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: Frits ()

Wij zijn voornemens om zonnepanelen te plaatsen. Komt minister Wiebes voor of na de verkiezingen met een nieuwe salderingsregeling?.
Wij gaan geen zonnepanelen plaatsen als er weer een bureaucratische regeling gaat komen.


Geplaatst door: Agneta ()

Wanneer weten we zeker dat de salderingsregeling tot 2021 wordt verlengd!?

Opmerking van de redactie op 19-10-2018
Helaas durven wij dit nog niet te zeggen. Zodra wij meer weten, vermelden wij dit ook op onze website.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie