De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Huishoudens krijgen zo'n 400 euro compensatie voor hoge energierekening

door Sanne de Jong - Bins 7 reacties

Het kabinet neemt maatregelen om de stijging van de energierekening te verminderen. Het gaat om een extra belastingkorting op de energierekening én daar bovenop een verlaging van het belastingtarief op stroom in 2022. Het gaat om gemiddeld* zo'n 400 euro per huishouden. Ook wordt 150 miljoen euro extra uitgetrokken voor het isoleren van huizen.

In totaal trekt het demissionaire kabinet 3,2 miljard euro uit: 2,7 miljard euro compensatie voor huishoudens en 500 miljoen euro voor bedrijven. Door de explosief stijgende gasprijzen dreigt de energierekening voor huishoudens en bedrijven extreem op te lopen. Een gemiddeld huishouden zonder vast energiecontract moet volgend jaar mogelijk 900 euro meer betalen.

Vermindering energiebelasting

Het kabinet gaat onder meer de belasting op energie verlagen. Zo krijgt elk huishouden een extra belastingvermindering (heffingskorting) van 230 euro. Dit bedrag is voor iedereen hetzelfde. Het komt bovenop het bedrag dat huishoudens aan heffingskorting krijgen. Dat is op Prinsjesdag voor 2022 vastgesteld op  559,77 euro. In totaal krijgen huishoudens volgend jaar dus 790 euro terug (230 + 559,77).

Belastingverlaging op stroom

Daarnaast wordt de belasting voor stroom verlaagd. Het belastingtarief op elektriciteit (eerste schijf) gaat omlaag met 8,4 cent inclusief btw. Hoeveel dit oplevert, hangt af van het verbruik. Volgens de overheid zal een huishouden met een gemiddeld verbruik* van 2384 kWh op jaarbasis  170 euro minder kwijt zijn.

Gaslicht.com rekent met een gemiddeld stroomverbruik van 3500 kWh per jaar. Voor hen zal het nog meer schelen. Zodra de exacte belastingtarieven bekendgemaakt worden, zullen wij ze verwerken in onze energiebelastingtool 2022. Via deze tool kunt u eenvoudig berekenen hoeveel belasting u per maand gaat betalen. 

Tijdelijke maatregel per 1 januari 2022

Het gaat om maatregelen voor een jaar. Het is de bedoeling dat ze op 1 januari 2022 ingaan. Het kabinet heeft alleen directe invloed op het belastingdeel van de energierekening. De sterke stijging van de energierekening, vanwege de oplopende prijzen op de energiemarkt, kan slechts voor een deel door de overheid worden beperkt.

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius (EZK): “Het kabinet neemt de problematiek met de oplopende energierekening zeer serieus. We verlagen daarom tijdelijk de energiebelasting om de stijging van de energierekening op korte termijn te beperken. Op de iets langere termijn is het belangrijk dat we minder blootgesteld worden aan prijsschommelingen op de energiemarkt. Betere isolatie van woningen is daarvoor noodzakelijk. Daarom stelt het kabinet ook 150 miljoen euro beschikbaar om kwetsbare huishoudens te helpen bij het isoleren van hun woning. Minder energie gebruiken verlaagt namelijk direct de energierekening van deze mensen.”

Geen belastingverlaging op gas, geen verlaging btw

Er is dus niet gekozen voor het verlagen van het belastingtarief voor gas of  voor het verlagen van de btw. De compensatie komt nu bij iedereen terecht, ook bij mensen die het niet nodig hebben. Dit pakket aan maatregelen is gekozen omdat het 'goed en snel uitvoerbaar 'moest zijn. 

* Het Planbureau voor de Leefomgeving schat voor 2022 een gemiddeld verbruik op 1170 m3 gas en ruim 2384 kWh elektriciteit.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zaterdag 16 oktober 2021

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (7)

Geplaatst door: jan jenniskens ()

waneer kan ik toeslag 400 euro verwachten

Opmerking van de redactie op 30-11-2021
Beste meneer Jenniskens,

Bedankt voor uw reactie. De vermindering energiebelasting zal volgend jaar verhoogd worden, dit wordt altijd op de jaarafrekening naar rato verrekend. Ook de energiebelasting op stroom gaat omlaag en ook dit wordt netjes volgend jaar verrekend op de energierekening.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Marco de Groot ()

Beste
Ik ben in 2020 via jullie van Eneco naar Vattenfall gegaan. Ik had Vattenfall net aan de lijn omdat zij een mail gestuurd hadden ivm termijnbedrag. (blijft tot nu gelijk met wat ik al betaal). Maar goed, zij gingen uitleggen wat die 400€ korting inhoud. Ik zat met mijn oren te klapperen omdat als je zuinig bent en weinig verbruikt je eigenlijk minder als 400€ compensatie krijgt. Nu ik jullie verhaal lees klopt dat met wat Vattenfall vertelde. Maar het is toch van de zotte dat grootverbruikers (lees rijken) eigenlijk meer profiteren als kleinbehuisden/kleinverbruikers.
Erg merkwaardig dit hele verhaal. Je zou verwachten dat er een bedrag van 400€ verrekend wordt met je termijnbedrag/jaarrekening. Lijkt mij een stuk eerlijker.
Mvg Marco de Groot

Geplaatst door: Ria en Rinus ()

Ik zat bij Welkom Energie krijg ik dan ook dat belasting voordeel en die extra korting.

Opmerking van de redactie op 22-11-2021
Beste Ria en Rinus,

Bedankt voor uw reactie. Dit zal voor iedereen gelden, ongeacht contract!

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: hgc van der laan ()

wanneer wordt de 400 euro uitbetaald

Opmerking van de redactie op 12-11-2021
Beste meneer/mevrouw Van der Laan,

Bedankt voor uw reactie. Als het plan wat de overheid nu bekend heeft gemaakt, doorgaat dan zullen wij dit terug zien in de vermindering energiebelasting en in de belasting voor stroom.

De overheid wilt de korting vermindering energiebelasting met ruim 200 euro verhogen. De energiebelasting op stroom willen zij verlagen waardoor huishoudens gemiddeld zo'n 400 compensatie krijgen.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.
Geplaatst door: Bernard ()

Graag wil ik even reageren op Willem Flutsch. Volgens mij horen consumentenprijzen altijd inclusief btw vermeld te worden. Dat is wettelijk verplicht, zie https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/verkoop-aan-consumenten/verkopen-aan-consumenten/prijzen-vermelden/prijzen-vermelden. Zou wellicht handig(er) zijn als de Belastingdienst de tarieven ook inclusief btw communiceert.

Geplaatst door: Willem Flutsch ()

Goed artikel, echter zou het handig zijn om of alle bedragen hier genoemd, exclusief btw te vermelden daar de tabellen bij de belastingdienst ex btw bedragen laat zien!

MvrGr.,
WillemF

Opmerking van de redactie op 22-10-2021
Dank voor uw compliment. Wij noemen bewust alle bedragen inclusief btw omdat het consumentenprijzen betreft. Deze behoren wettelijk gezien inclusief btw vermeld te worden. Ook op uw energierekening staan de belastingtarieven en de energieprijzen inclusief btw.

In onze belastingtool zijn de aangepaste belastingtarieven van het kabinetsbesluit op 15 oktober 2021 inmiddels meegenomen. Vul uw energieverbruik in en de tool rekent uit hoeveel energiebelasting u in 2022 gaat betalen. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Geplaatst door: CMG de ridder ()

beste Sanne de jong mijn naam is cor de ridder en huur al vanaf 2010 een hoekwoning 2e etage van woon stichting roschdale in Zaandam!
ik woon alleen en betaal me al die jaren al gek aan gas & Electra! maar isoleren hebben ze nooit van gehoord bij mijn woningbouw vereniging! ik durf de kachel ook niet meer aan te doen en doe zelf alles om zeer zuinig te zijn met energie en water maar resultaat is 0,00. ik hou mijn hart vast voor wat gaat komen. vriendelijke groet CMG de ridder!

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie