Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Huishoudens krijgen zo'n 400 euro compensatie voor hoge energierekening

38 reacties Leestijd: 3 minuten

Het kabinet neemt maatregelen om de stijging van de energierekening te verminderen. Het gaat om een extra belastingkorting op de energierekening én daar bovenop een verlaging van het belastingtarief op stroom in 2022. Het gaat om gemiddeld* zo'n 400 euro per huishouden. Ook wordt 150 miljoen euro extra uitgetrokken voor het isoleren van huizen.

In totaal trekt het demissionaire kabinet 3,2 miljard euro uit: 2,7 miljard euro compensatie voor huishoudens en 500 miljoen euro voor bedrijven. Door de explosief stijgende gasprijzen dreigt de energierekening voor huishoudens en bedrijven extreem op te lopen. Een gemiddeld huishouden zonder vast energiecontract moet volgend jaar mogelijk 900 euro meer betalen.

Vermindering energiebelasting

Het kabinet gaat onder meer de belasting op energie verlagen. Zo krijgt elk huishouden een extra belastingvermindering (heffingskorting) van 230 euro. Dit bedrag is voor iedereen hetzelfde. Het komt bovenop het bedrag dat huishoudens aan heffingskorting krijgen. Dat is op Prinsjesdag voor 2022 vastgesteld op  559,77 euro. In totaal krijgen huishoudens volgend jaar dus 790 euro terug (230 + 559,77).

Belastingverlaging op stroom

Daarnaast wordt de belasting voor stroom verlaagd. Het belastingtarief op elektriciteit (eerste schijf) gaat omlaag met 8,4 cent inclusief btw. Hoeveel dit oplevert, hangt af van het verbruik. Volgens de overheid zal een huishouden met een gemiddeld verbruik* van 2384 kWh op jaarbasis  170 euro minder kwijt zijn.

Gaslicht.com rekent met een gemiddeld stroomverbruik van 3500 kWh per jaar. Voor hen zal het nog meer schelen. Zodra de exacte belastingtarieven bekendgemaakt worden, zullen wij ze verwerken in onze energiebelastingtool 2022. Via deze tool kunt u eenvoudig berekenen hoeveel belasting u per maand gaat betalen. 

Tijdelijke maatregel per 1 januari 2022

Het gaat om maatregelen voor een jaar. Het is de bedoeling dat ze op 1 januari 2022 ingaan. Het kabinet heeft alleen directe invloed op het belastingdeel van de energierekening. De sterke stijging van de energierekening, vanwege de oplopende prijzen op de energiemarkt, kan slechts voor een deel door de overheid worden beperkt.

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius (EZK): “Het kabinet neemt de problematiek met de oplopende energierekening zeer serieus. We verlagen daarom tijdelijk de energiebelasting om de stijging van de energierekening op korte termijn te beperken. Op de iets langere termijn is het belangrijk dat we minder blootgesteld worden aan prijsschommelingen op de energiemarkt. Betere isolatie van woningen is daarvoor noodzakelijk. Daarom stelt het kabinet ook 150 miljoen euro beschikbaar om kwetsbare huishoudens te helpen bij het isoleren van hun woning. Minder energie gebruiken verlaagt namelijk direct de energierekening van deze mensen.”

Geen belastingverlaging op gas, geen verlaging btw

Er is dus niet gekozen voor het verlagen van het belastingtarief voor gas of  voor het verlagen van de btw. De compensatie komt nu bij iedereen terecht, ook bij mensen die het niet nodig hebben. Dit pakket aan maatregelen is gekozen omdat het 'goed en snel uitvoerbaar 'moest zijn. 

* Het Planbureau voor de Leefomgeving schat voor 2022 een gemiddeld verbruik op 1170 m3 gas en ruim 2384 kWh elektriciteit.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 28 februari 2022

Reacties (38)

Geplaatst door: Cor Janssen ()

Hallo Marlies.

Wij zijn toch Nederlanders. Ik betaal in Nederland belasting.
De Duitser wordt gecompenseerd via de inkomsten belasting en goedkoop openbaar vervoer.

Opmerking van de redactie op 16-08-2022
Beste meneer Janssen,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie, zoals de vermindering energiebelasting en de lagere belasting per kWh geldt alleen voor energiecontracten in Nederland. Als u in Duitsland woont, heeft u hier helaas geen recht op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Cor Janssen ()

Wij zijn gehuwd en wonen al 16 jaar in Duitsland. Ik ontvang een AOW tje en een pensioentje. Mijn echtgenote heeft nog geen inkomen.
Wie gaat mij compenseren en hoe ?
Bedankt alvast.

Opmerking van de redactie op 16-08-2022
Beste meneer Janssen,

Bedankt voor uw reactie. U geeft aan dat u in Duitsland woont. Hoe hier de regels voor compensatie zijn en of zij dit hebben, durven wij helaas niet te zeggen. U zou dit eventueel bij uw energieleverancier kunnen navragen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Benjamin R ()

ik zie de 400 euro korting niet terug op mijn jaarafrekening 🙁
(coolblue energie)

Opmerking van de redactie op 08-07-2022
Beste Benjamin,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie vanuit de overheid is per 1 januari 2022 direct meegenomen in de overheidsheffingen.

De belasting die u over stroom betaalt is met 6,9 cent verlaagd, daarnaast is de vermindering energiebelasting van €558 verhoogt naar €824. De meeste leveranciers hebben dit direct meegenomen in het termijnbedrag.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Torsten ()

Wij huren een tijdje een ruimte in een oude steenfabriek nu zegt de verhuurder dat de elektra kosten per maand 100-150 euro zijn verhoogd, we hadden wat vaker kacheltjes aan staan.. maar dat is al langer dan een aantal maanden als sinds Jan dit jaar er belasting voordeel word gegeven op elektra hoe kan het dan dat we meer moeten betalen, ps hebben nog geen specificatie gezien verder maar vroeg het me gewoon af. Bedankt

Opmerking van de redactie op 26-04-2022
Beste Torsten,

Bedankt voor uw reactie. De tarieven voor zowel stroom als gas zijn ontzettend gestegen. Ondanks dat u niet meer bent gaan verbruiken, kan het goed kloppen dat u toch meer gaat betalen.

Ik zou aanraden om de specificatie op te vragen. Deze mag u ook altijd naar ons doorsturen, wij kijken dan graag met u mee.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: mevr T van Sleeen ()

Ik heb AOW en een pensioentje van 150 euro kom ik dan ook in aanmerking voor de energiekorting van 400 euro

Opmerking van de redactie op 21-03-2022
Beste mevrouw Van Sleen,

Bedankt voor uw reactie. U kunt bij uw gemeente vragen of u ook in aanmerking komt voor de extra compensatie.

De verhoging van de vermindering energiebelasting en de verlaging op de energiebelasting voor stroom wordt automatisch door uw energieleverancier doorberekend aan u. Dit hoeft u niet apart aan te vragen.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Sandra ()

Ik kom nog even terug op mijn bericht en uw antwoord van verleden week, u schrijft:
De meeste leveranciers hebben een minimum termijnbedrag. Hierdoor kan het voorkomen dat het termijnbedrag niet verder verlaagt kan worden. Het restant van de compensatie ontvangt u dan terug op de eindafrekening van de leverancier.
Hoe kan mijn schoonmoeder ooit de compensatie volledig ontvangen als haar maandfactuur van 13 Euro wordt verlaagd naar Euro 10 per maand voor alleen electra? Ze is nu bijna 90, dan moet ze daarvoor 130 jaar oud worden om de volledige compensatie te ontvangen? In plaats van dat zij maandelijks Euro 10 euro aan Essent betaalt zou Essent haar maandelijks moeten betalen, echter ze gaan uit van een minimum maand bedrag aan hun te betalen van 10 Euro, hoe eerlijk is dit?

Opmerking van de redactie op 17-03-2022
Beste Sandra,

Bedankt voor uw reactie. De rest van de compensatie wordt verrekend op de eindafrekening.

De eindafrekening ontvangt uw schoonmoeder zodra het contract afgelopen.

Mocht u verdere vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op: 0342 411 350 of per mail: info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Ronald ()

Ik en mijn 3 zoons doen heel zuinig met douchen kachel aan enz doordit hebben we laag maand bedrag betekent dit dat wij bij jaar rekening omdat we zo zuinig aan doen die 400 dan niet geheel krijgen

Opmerking van de redactie op 15-03-2022
Beste Ronald,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie van €400 is gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas. Als uw verbruik hoger of lager ligt kan de compensatie afwijken.

Mocht u verdere vragen hebben, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Sandra ()

Mijn schoonmoeder van bijna 90 heeft stadsverwarming van Vattenfall, en voor electra bij Essent. Volgens Vattenfall wordt de compensatie van de overheid toegepast op de electrarekening van Essent. Bij Essent is recentelijk haar maandbedrag slechts verlaagd met 3 Euro, van 13 Euro naar 10 Euro i.v.m. de compensatie van de overheid. Navraag bij Essent leerde mij dat je bij Essent minimaal 10 Euro per maand moet betalen. Nou lekker dan...Navraag bij Essent leerde mij dat de overige compensatie de komende jaren zal komen. Ik heb gevraagd om dat apart over te maken maar dit kon volgens hun niet. Echter mijn schoonmoeder is bijna 90 en hoe wordt dan het restant betaald mocht zij niet ouder worden? De 3 Euro per maand stelt niks voor.

Opmerking van de redactie op 14-03-2022
Beste Sandra,

Bedankt voor uw reactie. Het klopt dat de compensatie vanuit de overheid meegenomen wordt in het stroom contract.

De meeste leveranciers hebben een minimum termijnbedrag. Hierdoor kan het voorkomen dat het termijnbedrag niet verder verlaagt kan worden. Het restant van de compensatie ontvangt u dan terug op de eindafrekening van de leverancier.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Ingrod ()

Ik snap er werkelijk niets meer van.
Zit bij budget energie wordt nog steeds het zelfde bedrag afgeschreven.
Maar de gemeente pagina van mijn woonplaats staat op dat de inwoners 430 euro op hun rekening krijgen 3de kwartaal 2022 en de mensen die een van de uitkeringen hebben daar over heen nog 200 euro.
Maar u geeft ook elke keer hier een zelfde standaard antwoord waar maar weinig mensen nog van snappen.
Daarnaast geloven nog weinig mensen de beloftes van uit den haag . Want ineens kan er voor de actie 555 15 miljoen zo gegeven worden en de mensen wachtend op een compensatie komen steeds meer in het nauw te zitten. Dus graag een duidelijkheid wordt het nou zoals gemeente op hun site zetten gewoon uitbetaald op de rekening?

Opmerking van de redactie op 08-03-2022
Beste Ingrod,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie vanuit de overheid wordt direct meegenomen in de belastingen, dit wordt dan uitgekeerd via uw energiecontract.

Het kan voorkomen dat uw energieleverancier het termijnbedrag hier niet direct op aanpast. Ik raad daarom aan om contact met uw energieleverancier op te nemen om na te gaan of het termijnbedrag verlaagt zou kunnen worden.

Sommige gemeentes keren een subsidie uit aan mensen met een laag inkomen. Deze subsidie wordt vanuit de gemeente geregeld. Hiervoor kunt u dan het beste contact opnemen met uw gemeente.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Madelief ()

De €200 en de €400 krijg je die bij de eindafrekening van 2021 of gaat deze mee met de eindafrekening van 2022.
Ik krijg eind deze maand mijn eindafrekening. Hoe gaat dat dan precies?

Opmerking van de redactie op 14-02-2022
Beste Madelief,

Bedankt voor uw reactie. Het is niet zo dat u dit bedrag ontvangt op de eindafrekening. De compensatie van de overheid wordt namelijk meegenomen in de belastingen. De belasting die u voor stroom betaalt is met 6,9 cent verlaagt. Daarnaast is de vermindering energiebelasting van €558 verhoogt naar €824.

Ik raad u aan om contact op te nemen met uw energieleverancier. Zij kunnen nagaan of u uw termijnbedrag zou kunnen verlagen.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Peter Verhuizen ()

Wanneer ik binnenkort overstap van Energie leverancier (in mijn geval NLE -> Frank) hoe weet ik dan dat ik die tegemoet koming van 200-400 eu ontvang?
NB: huidig verbruik = 2500 m3 tegen €2,-
MvG Peter

Opmerking van de redactie op 08-02-2022
Beste meneer Verhuizen,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie vanuit de overheid wordt meegenomen in de belastingen. De belasting voor stroom is met 6,9 cent verlaagt. Daarnaast is de vermindering energiebelasting van €558 verhoogt naar €824.

Deze compensatie wordt meestal direct meegenomen in de termijnbedragen die u aan de leverancier betaalt.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Said ()

Hallo ik betaald per maand 127.50 aan licht gas jullie zeg vanaf 1 jan 2022 begint het op je gas licht maar nu is feb bij mijn word niets verminderd ik heb budget enegrie gaat automatisch of moet ik hun bellen ik zie u zegt van 558 naar 884 euro als ik zie word verhoogd niet verlaagd

Opmerking van de redactie op 07-02-2022
Beste Said,

Bedankt voor uw reactie. De vermindering energiebelasting is een bedrag wat u ieder kalenderjaar van de overheid terug ontvangt. Dit bedrag is van €558 verhoogt naar €824. Daarnaast is de belasting die u voor stroom betaalt verlaagt met 6,9 cent.

Ik raad u aan om even contact op te nemen met uw energieleverancier. Zij kunnen voor u na gaan of uw termijnbedrag verlaagt zou kunnen worden.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Hannah ()

Ik zie dat mijn vraag al eerder gesteld is maar niet inhoudelijk beantwoord is.

De woning wordt verwarmd door stadsverwarming (verplicht, is geen keuze in en de prijs is aan gasprijs gekoppeld) en dit jaar ga ik meer dan 700 euro extra betalen. Het stadsverwarmingsbedrijf geeft aan dat zij de door de overheid toegezegde heffingskorting niet toepassen maar dat dit wordt toegepast door de electriciteitsleverancier.

Maar... vanwege zonnepanelen is mijn elektriciteitsrekening per maand 0 euro.

En ik ga wel voor mijn verwarming 700 per jaar meer betalen, dus ik ontvang geen enkele compensatie voor de verhoogde kosten?


Opmerking van de redactie op 31-01-2022
Beste Hannah,

Bedankt voor uw reactie. De vermindering energiebelasting geldt voor iedereen met een stroomaansluiting, ongeacht verbruik. U zou daarom ook de vermindering energiebelasting op uw stroomrekening moeten krijgen. Ook is de energiebelasting op stroom per kWh met ruim 7 cent verlaagd.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: RH Boks ()

Via mijn warmte leverancier ETECK kreeg de brief dat de tegemoetkoming van € 265 van de overheid via de elektriciteit leverancier wordt uitbetaald. in mijn geval ENECO. Vraag is op welke manier en wanneer dat wordt uitgevoerd.

Opmerking van de redactie op 27-01-2022
Beste meneer/mevrouw Boks,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie vanuit de overheid wordt meegenomen in de belastingen. De belasting die u voor stroom betaalt is met 6,9 cent verlaagt. Daarnaast is de vermindering energiebelasting van €558 verhoogt naar €824.

Ik raad aan om contact op te nemen met uw energieleverancier, om na te gaan of u uw termijnbedrag zou kunnen verlagen.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: marcel ()

beste
ik kijk op mijn eind afrekening essent krijg geld terug .1200 euro betaald jaar 840 verbruikt. maar ik zie die 400 euro compensatie niet

met vriendelijke groeten

Opmerking van de redactie op 26-01-2022
Beste Marcel,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie vanuit de overheid wordt direct meegenomen in de belastingen. Dit belasting die u voor stroom betaalt is met 6,9 cent verlaagt. Daarnaast is de vermindering energiebelasting van €558 verhoogt naar €824.

Dit wordt automatisch doorberekend in de tarieven. U ontvangt daarom niet het bedrag terug op de eindafrekening. U kunt er wel voor kiezen om contact op te nemen met uw energieleverancier, om na te gaan of het termijnbedrag verlaagt zou kunnen worden.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Jeanette Leek ()

geachte meneer of mevrouw
krijg je die compensatie al je een vast contract hebt
mvg jeanette leek

Opmerking van de redactie op 19-01-2022
Beste mevrouw Leek,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie geldt voor ieder energiecontract. Dit geldt ook als u al een vast contract heeft lopen.

Mochten er verdere vragen zijn, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: j. hoogland ()

Als je leeft van alleen een AOW betaal je geen belasting. Een verhoging van de heffings-of ouderenkorting heeft voor deze groep geen enkel effect. Deze heffingen zijn nu reeds hoger dan de eventuele belasting die zij moeten betalen. het resultaat is geen belasting. Uiteindelijk dus geen enkel voordeel voor de groep met het laagste inkomen.

Opmerking van de redactie op 18-01-2022
Beste meneer/mevrouw Hoogland,

Bedankt voor uw reactie. Hier wordt geen onderscheid in gemaakt. De mensen die een AOW hebben, zullen daarom ook automatisch mee gaan in de verlaging van de energiebelasting.

Daarnaast zullen zij ook recht hebben op de verhoging van de vermindering energiebelasting.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Harry Kuenen ()

Ik heb zonnepanelen. Deze brengen meer op dan dat ik verbruik. Verder ben ik aangesloten op het warmtenet (stadsverwarming) van Purmerend. Mijn maandbedrag gaat van € 130,00 naar € 220,00.
Hoe wordt ik gecompenseerd door de overheid?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Opmerking van de redactie op 12-01-2022
Beste meneer Kuenen,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie vanuit de overheid wordt meegenomen in de belastingen. De belasting die voor stroom betaalt wordt is met 6,9 cent verlaagd. Omdat u meer opwekt dan dat u verbruikt, zal u hier waarschijnlijk niets van merken.

Daarnaast is de vermindering energiebelasting van €558 verhoogt naar €824. Het zou kunnen dat uw termijnbedrag te hoog staat. Ik zou daarom aanraden om contact met uw leverancier op te nemen, om na te gaan of het termijnbedrag verlaagt zou kunnen worden.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Melissa ()

Ik geloof er niets van dat mensen die zuinig zijn en al bijna niets betalen dat die dan zo,n compensatie krijgen. Ik krijg vaak gemiddeld 250 euro terug dus ik geloof er niets van dat je dan zo,n Bedrag ook nog krijgt. Alleen mensen die lekker duur doen profiteren ervan waarschijnlijk.

Opmerking van de redactie op 11-01-2022
Beste Melissa,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie van 400 euro, is gebaseerd op een gemiddeld verbruik. Mocht uw verbruik hoger of lager liggen, dan zal deze compensatie anders zijn.

Mocht u verdere vragen hebben, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Rob van steensel ()

Hallo
Ik zie vaak in verschillende antwoorden op gestelde vragen dat we ons voorschot in de energie kosten naar beneden moeten gaan brengen( navragen of dat mogelijk is bij energie leverancier) ik ben zeer zuinig in verbruik van energie..ik schat 1200 kwh per jaar .ik heb expres mijn voorschot met een tientje verhoogt om niet bij te hoeven betalen .zou het zo kunnen zijn dat ik als klein verbruiker meer geld terug zou gaan krijgen dan ik heb betaald.

Opmerking van de redactie op 11-01-2022
Beste meneer van Steensel,

Bedankt voor uw reactie. Op de eindafrekening worden de termijnbedragen met uw verbruik verrekend. Mocht u te veel betaalt hebben, dan krijgt u dat terug. Het zou goed kunnen dat u dan meer terug krijgt, omdat de overheidsheffingen verlaagt zijn.

Ik zou adviseren om uw termijnbedrag niet te hoog te hebben staan. Mocht uw energieleverancier te maken krijgen met een faillissement, dan is de kans groot dat u de te veel betaalde termijnbedragen niet meer terug krijgt.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: JJ Schaafstra ()

Het wordt dus verrekend met de eindafrekening, nu geloof ik daar niet in want aan het eind van de rit verzinnen ze wel iets anders zodat we er net zo voor stonden als vorig jaar. ( dus wie hebben er weer het meeste profijt van de energie maatschappijen! ( dus we worden weer blij gemaakt met een dooie mus ) Het eerlijkste zou zijn dat ieder huishouden het zou terug zien in zijn belasting aangifte!

Opmerking van de redactie op 10-01-2022
Beste meneer/mevrouw Schaafstra,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie vanuit de overheid wordt wel degelijk aan u uitgekeerd. Alle energieleveranciers zijn dit verplicht. Het zou kunnen dat u uw termijnbedrag wat kunt verlagen.

Ik zou daarom adviseren om contact met u leverancier op te nemen, om na te gaan of uw termijnbedrag verlaagd zou kunnen worden.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: R van Meelis ()

Geachte gaslicht.com,

In oktober ging Welkom Energie vergoed. Nadat wij in november en december klant zijn geweest bij een peperduur Eneco, zijn we z.s.m. overgestapt naar een beter betaalbaar Vattenfal.

Maar op de eindafrekening die ik net ontving is de 400 euro korting niet toegepast. Klopt dit?

Opmerking van de redactie op 06-01-2022
Beste meneer/mevrouw van Meelis,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie vanuit de overheid wordt niet direct verrekend met de eindafrekening. De compensatie wordt namelijk meegenomen in de energiebelasting. Vanaf 1 januari 2022 is de belasting voor stroom met 6,9 cent verlaagd. Daarnaast is de vermindering energiebelasting van €558 verhoogt naar €824.

Het zou kunnen dat u uw termijnbedrag wat zou kunnen verlagen. Ik zou aanraden om hierover contact op te nemen met uw energieleverancier.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Anke ()

Duidelijk is dat het sociaal minimum per huishouding netto minstens 150 per maand omhoog moet, want door deze hoge energiekosten zullen heel veel huishoudens die van weinig moeten rondkomen, in 2022 in financiële problemen. En dat moeten de gemeenten dan ook weer gaan oplossen? Bovendien: als je net 1 euro boven de vereiste inkomensgrens uitkomt, dan wordt je niet gecompenseerd. Vergelijkbaar met de toeslagenregeling die ook niet werkt: 1 euro teveel verdient kan betekenen dat je 0 euro toeslag krijgt. Te bizar voor woorden....

Geplaatst door: bernadette van ham ()

wanneer krijgen we dit uit betaald beloven maar doen niet

Opmerking van de redactie op 03-01-2022
Beste mevrouw van Ham,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie vanuit de overheid wordt meegenomen in de tarieven. De belasting voor stroom is met 6,9 cent verlaagd. De vermindering energiebelasting is van €558 verhoogt naar €824.

Ik zou aanraden om contact op te nemen met uw leverancier, om na te gaan of u uw termijnbedrag zou kunnen verlagen.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Melissa ()

Krijg je die 400 euro ook gewoon als je al geld terugkrijgt op je jaarnota? Zal er niet gek van opkijken dat je het dan niet krijgt.

Opmerking van de redactie op 28-12-2021
Beste Melissa,

Bedankt voor uw reactie.
Dat geld komt ook terug als er teveel betaald is. De vermindering energiebelasting gaat van 558 euro in 2021 naar 824 euro in 2022. Ook wordt er 6,9 cent per kWh minder belasting berekend. Dit is dus voor iedereen.

Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: Vadim den Ouden ()

Omdat ik in een zorgcentrum woont,
En service kosten per maand betaald, inbegrepen energie kosten!
Hoe gaat dat dan berekent worden,
Als ik dat goed begrijpt krijg je die €400.- niet in handen?
maar word dan verrekend in z’n geheel met de servicekosten?

Graag u antwoord!

Opmerking van de redactie op 28-12-2021
Beste Vadim Den Ouden,

Bedankt voor uw bericht.
De tegemoetkoming van de overheid wordt op de jaarnota van de energieleverancier toegepast. Als de energiekosten inclusief zijn bij de zorgkosten, zou het eventueel doorberekend kunnen worden door het zorgcentrum. Of dat gebeurt, kunt u uiteraard navragen bij de organisatie.

Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: A..Ruijssenaars ()

Hallo mensen ik denk van die hele energie verlaging in januarie 2022 daar niks van kers op je rekening krijg ik denk zelf die verlaging verekend met je eind afrekening de grote bedrijven worden er beter van niet de minnst bedeelde mensen pas op met de VVD de rijken worden rijker en de financieele minst bedeelde mensen armer en zo is het en zal zolang de VVD hier aan de macht is blijf dat zo Groet Antonius R

Opmerking van de redactie op 21-12-2021
Beste meneer Ruijssenaars,

Bedankt voor uw reactie. Vanaf januari 2022 komt er wel degelijk een compensatie vanuit de overheid. De energiebelasting voor stroom wordt verlaagd. Daarnaast stijgt de vermindering energiebelasting naar €824.

Dit zal gelden voor ieder energiecontract in Nederland. Lees ook https://www.gaslicht.com/blog/energiebelasting-2022-wat-verandert-er-voor-mij/
Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Henk Noyen ()

Goedemiddag,

Mijn vraag is: geldt de compensatie per huishouden per woning? Of per huishouden ongeacht het aantal woningen?

Mvg,
Henk Noyen

Opmerking van de redactie op 21-12-2021
Beste meneer Noyen,

Bedankt voor uw reactie. Per energiecontract ontvangt u een verhoging van de vermindering energiebelasting. Voor stroom geldt een daling op de energiebelasting van ongeveer 7 cent per kWh.

Als u meerdere woningen heeft, krijgt u per adres de vermindering energiebelasting en per kWh verbruik de lagere energiebelasting.

Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Leo L.G. Becker ()

Goede avond,
Vraagje inzake tegemoetkoming energielasten € 400,-- .
Wij zijn Nederlanders maar wonen in Duitsland. Laag inkomen.
Kunnen wij ook in aanmerking komen voor compensatie hoge energiekosten ?
U bij voorbaat dankend voor uw reactie en met vriendelijke groet,
L.G. Becker

Opmerking van de redactie op 13-12-2021
Beste meneer Becker,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie vanuit de overheid geldt alleen voor de consumenten die in Nederland wonen, en een energiecontract hebben met een Nederlandse energieleverancier. Helaas zou u hiervoor niet in aanmerking komen.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: will schuurman ()

ik ben 72 ik heb aow en klein pensioentje van pmt,ik zou dan dus 400,plus200,-in principe ontvangen althans volgens het rtl nieuws van vrijdag 10-12-2021.Wanneer wordt dit uitbetaald ik had vernomen via het nieuws dat het in januari plaats zal vinden klopt dat!

Opmerking van de redactie op 13-12-2021
Beste meneer/mevrouw Schuurman,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie vanuit de overheid wordt meegenomen in uw energiecontract. U zou vanaf 1 januari uw termijnbedrag kunnen aanpassen. Hierover kunt u contact opnemen met uw leverancier. U mag ook altijd contact met ons opnemen, dan kijken wij graag even met u mee.

Wij durven niet te zeggen wanneer de compensatie vanuit uw gemeente wordt uitgekeerd. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: Constantijn ()

Ik betaalde tot nu toe per maand 140,00 vanaf januari zal dat dan 240,00 zijn.
Ik leef van een uitkering dus zal extreem in de problemen komen.

Krijg ik dat per maand dan als een soort energie toeslag van de belastingdienst op mijn rekening?

Opmerking van de redactie op 07-12-2021
Beste Constantijn,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie van de overheid wordt verrekend in de energiebelasting en de vermindering energiebelasting. Op dit moment betaald u 15,04 cent over iedere kWh aan belasting, vanaf 1 januari zal die 8,14 cent gaan worden.

Daarnaast zal de vermindering energiebelasting wat nu €558 is, verhoogt worden naar €824. Dit zijn nu nog voorlopige overheidsheffingen, deze zijn nog niet definitief bevestigd door de overheid.

Ik raad u aan om in januari contact op te nemen met uw energieleverancier. Zij kunnen dan voor u berekenen of het termijnbedrag goed staat of wellicht door de nieuwe overheidsheffingen naar beneden kan.

Met vriendelijke groet,

Cherlaine
Geplaatst door: jan jenniskens ()

waneer kan ik toeslag 400 euro verwachten

Opmerking van de redactie op 30-11-2021
Beste meneer Jenniskens,

Bedankt voor uw reactie. De vermindering energiebelasting zal volgend jaar verhoogd worden, dit wordt altijd op de jaarafrekening naar rato verrekend. Ook de energiebelasting op stroom gaat omlaag en ook dit wordt netjes volgend jaar verrekend op de energierekening.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Marco de Groot ()

Beste
Ik ben in 2020 via jullie van Eneco naar Vattenfall gegaan. Ik had Vattenfall net aan de lijn omdat zij een mail gestuurd hadden ivm termijnbedrag. (blijft tot nu gelijk met wat ik al betaal). Maar goed, zij gingen uitleggen wat die 400€ korting inhoud. Ik zat met mijn oren te klapperen omdat als je zuinig bent en weinig verbruikt je eigenlijk minder als 400€ compensatie krijgt. Nu ik jullie verhaal lees klopt dat met wat Vattenfall vertelde. Maar het is toch van de zotte dat grootverbruikers (lees rijken) eigenlijk meer profiteren als kleinbehuisden/kleinverbruikers.
Erg merkwaardig dit hele verhaal. Je zou verwachten dat er een bedrag van 400€ verrekend wordt met je termijnbedrag/jaarrekening. Lijkt mij een stuk eerlijker.
Mvg Marco de Groot

Geplaatst door: Ria en Rinus ()

Ik zat bij Welkom Energie krijg ik dan ook dat belasting voordeel en die extra korting.

Opmerking van de redactie op 22-11-2021
Beste Ria en Rinus,

Bedankt voor uw reactie. Dit zal voor iedereen gelden, ongeacht contract!

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: hgc van der laan ()

wanneer wordt de 400 euro uitbetaald

Opmerking van de redactie op 12-11-2021
Beste meneer/mevrouw Van der Laan,

Bedankt voor uw reactie. Als het plan wat de overheid nu bekend heeft gemaakt, doorgaat dan zullen wij dit terug zien in de vermindering energiebelasting en in de belasting voor stroom.

De overheid wilt de korting vermindering energiebelasting met ruim 200 euro verhogen. De energiebelasting op stroom willen zij verlagen waardoor huishoudens gemiddeld zo'n 400 compensatie krijgen.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.
Geplaatst door: Bernard ()

Graag wil ik even reageren op Willem Flutsch. Volgens mij horen consumentenprijzen altijd inclusief btw vermeld te worden. Dat is wettelijk verplicht, zie https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/verkoop-aan-consumenten/verkopen-aan-consumenten/prijzen-vermelden/prijzen-vermelden. Zou wellicht handig(er) zijn als de Belastingdienst de tarieven ook inclusief btw communiceert.

Geplaatst door: Willem Flutsch ()

Goed artikel, echter zou het handig zijn om of alle bedragen hier genoemd, exclusief btw te vermelden daar de tabellen bij de belastingdienst ex btw bedragen laat zien!

MvrGr.,
WillemF

Opmerking van de redactie op 21-10-2021
Dank voor uw compliment. Wij noemen bewust alle bedragen inclusief btw omdat het consumentenprijzen betreft. Deze behoren wettelijk gezien inclusief btw vermeld te worden. Ook op uw energierekening staan de belastingtarieven en de energieprijzen inclusief btw.

In onze belastingtool zijn de aangepaste belastingtarieven van het kabinetsbesluit op 15 oktober 2021 inmiddels meegenomen. Vul uw energieverbruik in en de tool rekent uit hoeveel energiebelasting u in 2022 gaat betalen. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Geplaatst door: CMG de ridder ()

beste Sanne de jong mijn naam is cor de ridder en huur al vanaf 2010 een hoekwoning 2e etage van woon stichting roschdale in Zaandam!
ik woon alleen en betaal me al die jaren al gek aan gas & Electra! maar isoleren hebben ze nooit van gehoord bij mijn woningbouw vereniging! ik durf de kachel ook niet meer aan te doen en doe zelf alles om zeer zuinig te zijn met energie en water maar resultaat is 0,00. ik hou mijn hart vast voor wat gaat komen. vriendelijke groet CMG de ridder!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie