Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Is uw energiecontract winterklaar?

door Sanne Bins Leestijd: 3 minuten

De eerste sneeuw is al gevallen en de verwarming moet weer aan. Het stookseizoen is begonnen, maar is uw energiecontract wel winterklaar? Het prijsplafond verdwijnt eind 2023, de netbeheerkosten stijgen met gemiddeld € 84 per jaar. De energiebelasting op gas wordt waarschijnlijk fors hoger. Overstappen kan flink lonen. Dit is het moment om ervoor te zorgen dat uw energierekening behapbaar blijft!  

Weer volop keuze 

Er is weer genoeg keuze: de vergelijker is ouderwets gevuld met energiecontracten met verschillende looptijden. Huishoudens kunnen meer zekerheid krijgen over hun energiekosten door de energietarieven voor bepaalde tijd vast te zetten. U kunt dus zelf actie ondernemen om uw energierekening zo laag mogelijk te houden. Dat was vorig jaar wel anders. Als u nu overstapt naar een vast contract bent u volgend jaar verzekerd van dezelfde leveringstarieven. De overstap duurt namelijk ongeveer 4 weken.  

Stookseizoen begonnen 

Zodra het kouder wordt, zien we dat het drukker wordt op Gaslicht.com. Het gastarief is dan gevoelsmatig een extra belangrijke factor op de energierekening. In de winter verbruiken we nagenoeg 70% van het totale gasverbruik op jaarbasis. Het loont dus om een zo laag mogelijk gastarief te kiezen. De gastarieven tussen leveranciers kunnen wel 15 cent per kuub verschillen. Maar ook stroom is duur. De leveringstarieven van een kWh stroom zijn maar liefst 3x zo hoog als in 2020! Gelukkig zijn er weer contracten met stroomprijzen onder het prijsplafond. Een kWh stroom kost bij de top 3 1-jarige vaste contracten tussen de € 0,31 en € 0,34.

Het prijsplafond verdwijnt

Dit jaar zorgt het prijsplafond ervoor dat we voor een deel van het energieverbruik niet meer dan € 0,40 per kWh stroom en € 1,45 voor een kuub gas betalen. Maar die bescherming stopt eind december. Des te meer reden om nu over te stappen. Want er zijn vaste contracten met tarieven onder het prijsplafond beschikbaar. Sommige met een aantrekkelijke welkomstbonus. Bij het goedkoopste vaste contract betaalt u op dit moment € 0,31 per kWh stroom en € 1,18 voor een kuub gas.

Energiebelasting en netbeheerkosten omhoog

Tegelijkertijd lijken de plannen om de energiebelasting op gas per 1 januari 2024 flink te verhogen door te gaan. Pas eind december zal dat definitief door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Maar als de plannen doorgaan, zal de energiebelasting op gas 71 cent per kuub gas worden. Een stijging van circa 11 cent. De prijs van een kuub gas bestaat dan voor meer dan de helft uit belasting! Daarnaast stijgen de netbeheerkosten in 2024 met gemiddeld € 84. Wijzigingen die niet te voorkomen zijn, want bij elke energieleverancier betaalt u evenveel energiebelasting en netbeheerkosten. Het is daarom extra belangrijk om een voordelig contract af te sluiten. Zo houdt u de kosten zo laag mogelijk. 

Twijfelt u wat in uw situatie gunstig is? Onze energie-experts helpen u graag! 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 1 december 2023

Sanne Bins
Sanne Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie