De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Lagere energierekening met subsidie?

door Jeanet Woldring 2 reacties

Spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloer- of bodemisolatie en hoogrendementsglas. Het is beter voor de gezondheid, beter voor het milieu én zorgt voor een lagere energierekening. Wat de kosten betreft: sinds 15 september kunt u subsidie aanvragen. Voorwaarde is dat u minimaal twee delen van de woning aanpakt, zoals het dak en de spouwmuur. Dan kunt u ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen via de 'subsidie energiebesparing eigen huis'. Hoe dat werkt?

subside-besparing-eigen-huis-09.jpg

Subsidie energiebesparing eigen huis

Sinds 15 september 2016  kunt u uw aanvraag voor 'subsidie energiebesparing eigen huis' indienen via RVO.nl. De subsidiepot blijft open tot 1 januari 2018 en in de eerste ronde is 20,5 miljoen euro beschikbaar. Deze loopt van 15 september tot en met 1 maart 2017. Wie het eerst komt, het eerst maalt!

Voor wie?

Particuliere woning- en appartementseigenaars en verenigingen van eigenaren kunnen gebruik maken van de regeling.

Voor wat?

Energiebesparende maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn: spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloer- of bodemisolatie en hoogrendementsglas. De subsidie ontvangt u als u minimaal 2 energiebesparende maatregelen uitvoert. Daarnaast ontvangt u subsidie als u advies inwint. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) behandelt de subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst. De regeling bestaat uit een 'basispakket', een 'pluspakket' en een 'zeer energiezuinig pakket'.

Voorwaarden subsidie

MileuCentraal heeft de voorwaarden op een rijtje gezet:

1. U bent eigenaar van de woning en u woont er zelf. U heeft de woning dus niet verhuurd.
2. U laat 2 of meer van de volgende maatregelen uitvoeren: dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie (binnen of buiten), vloer- of bodemisolatie, plaatsen HR++ glas of triple glas.
3. U laat het hele dak-, gevel-, vloer- of glasoppervlak isoleren. Kiest u voor isolatie van een gedeelte van het dak, de gevel, de vloer of het glas, dan is er een minimaal aantal vierkante meters vereist. Voor dak, vloer en glas komt dit neer op ongeveer de helft van het oppervlak, voor de gevel op wat minder dan de helft.
4. U gaat voor een goede isolatiewaarde: voor dak, vloer en gevel (binnen of buiten) is dit een Rd-waarde van minstens 3,5, voor spouwmuur een Rd-waarde van minstens 1,1, voor HR++ glas een U-waarde van maximaal 1,2 en voor triple glas een U-waarde van maximaal 0,8. De Rd-waarde en U-waarde geven de isolatiewaarde van het materiaal aan.
Isolatie-woning-sept 2016 MilieuCentraal.jpg5. Op RVO.nl vindt u een overzicht van de minimale oppervlakte die u moet isoleren en de bedragen per vierkante meter.

Offerte nodig

Om de subsidie aan te vragen, moet u al een offerte hebben geaccepteerd van een bedrijf. Daarmee laat u zien dat u van plan bent om de maatregelen ook daadwerkelijk te laten uitvoeren. Omdat de subsidie kan worden afgewezen als het geld op is, is het verstandig om in de offerte een ontbindende voorwaarde op te nemen waarin staat dat u van de offerte af kunt als de subsidie wordt geweigerd.

Isoleren en besparen

Wist u dat een eengezinswoning zonder isolatie per jaar maar liefst 3300 m³ gas voor verwarming verbruikt? Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft maar 600 m³ gas nodig voor verwarming. Dat scheelt 1700 euro per jaar volgens MilieuCentraal berekend. Investeren in woningisolatie loont dus.  Spouwmuurisolatie geeft hetzelfde rendement als een spaarrekening met 11 procent rente. Ook andere soorten isolatie hebben een goed rendement: dakisolatie (8 procent), vloerisolatie (7 procent) en dubbel glas (5 procent).

De eerste stap is: uitzoeken wat u nog kunt verbeteren aan de isolatie van uw woning. Een handige website hiervoor is Verbeter uw huis. U kunt ook een energieadviseur inschakelen.

Meer weten over isolatie? Lees onze tips om energie te besparen met isolatie

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 21 september 2016
Geactualiseerd: maandag 8 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: JR ()

Er staat: Energiebesparende maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn: spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloer- of bodemisolatie en hoogrendementsglas. De subsidie ontvangt u als u minimaal 2 energiebesparende maatregelen uitvoert. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)behandelt de subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst. De regeling bestaat uit een 'basispakket', een 'pluspakket' en een 'zeer energiezuinig pakket'.

Dus ik begrijp dat men 2 maatregelen moet je nemen.
Verder staat er daarnaast ontvangt u subsidie als u advies inwint. Betekent dit, dat je ook 1 maatregel mag nemen en advies in gaat winnen?

Opmerking van de redactie op 09-10-2016
Nee, u moet minimaal 2 energiebesparende maatregelen nemen. Bijvoorbeeld dakisolatie en vloerisolatie. Of buitengevelisolatie en triple glas. Zie de eisen op www.rvo.nl: 'Energiebesparende maatregelen particulier'
Geplaatst door: JR ()

Indien je 7 kozijnen laat vervangen door kunststofkozijnen met HR plus plus glas, moet je dan nog een isolatie bij nemen om voor subsidie in aanmerking te komen?

Opmerking van de redactie op 03-10-2016
Wat leuk om te lezen dat u voornemens bent om energiebesparende aanpassingen in uw woning te laten doen. Op 15 september is er een subsidiepot open gegaan voor isolatie maatregelen. Een actueel en compleet overzicht met welke maatregelen in aanmerking komen voor deze subsidie vindt u op www.energiesubsidiewijzer.nl.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie