De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Lagere stroomprijzen door afspraken over transport

door Sanne de Jong - Bins Leestijd: 2 minuten

hoogspanningskabels-tennet.PNGDe netbeheerders van Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk moeten ten minste 20% van de capaciteit op hun hoogspanningskabels reserveren voor het transport van stroom over de grenzen. Daardoor is er meer handel in elektriciteit tussen deze landen mogelijk. Dat leidt tot lagere energieprijzen, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Afspraken

Toezichthouders uit de genoemde landen hebben hier afspraken over gemaakt. Voor Nederland gaat het om de Autoriteit Consument & Markt en de netbeheerder TenneT

Bijdrage aan de energietransitie

De verplichte vrije capaciteit maakt meer handel in elektriciteit tussen de landen mogelijk. Die extra handel draagt volgens de ACM bij aan de energietransitie waarin zonne- en windenergie een grote rol spelen. Omdat het aanbod van deze duurzame energie sterk kan wisselen per regio -afhankelijk van waar de zon schijnt en waar het waait- is het belangrijk dat landen beter stroom kunnen uitwisselen. 

Eén elektriciteitsmarkt op het hele Europese vasteland

De netbeheerders in de genoemde landen gebruiken al sinds 2015 een geavanceerd systeem om te bepalen hoeveel elektriciteit over de grenzen kan worden getransporteerd. Op sommige momenten is hiervoor weinig capaciteit beschikbaar op de hoogspanningskabels. Daarom hebben de landen nu een minimum van 20% van de capaciteit op de hoogspanningskabels afgesproken.

De bedoeling is dat dit in de toekomst nog meer wordt en dat meer landen zich bij het initiatief zullen aansluiten. De gedachte is dat uiteindelijk het hele vasteland van Europa met dit geavanceerde systeem aan elkaar wordt gekoppeld tot één elektriciteitsmarkt.

Lees ook: Wat doen netbeheerders?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 23 oktober 2018

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie