De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Lagere stroomprijzen door afspraken over transport

door Sanne de Jong - Bins

hoogspanningskabels-tennet.PNGDe netbeheerders van Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk moeten ten minste 20% van de capaciteit op hun hoogspanningskabels reserveren voor het transport van stroom over de grenzen. Daardoor is er meer handel in elektriciteit tussen deze landen mogelijk. Dat leidt tot lagere energieprijzen, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Afspraken

Toezichthouders uit de genoemde landen hebben hier afspraken over gemaakt. Voor Nederland gaat het om de Autoriteit Consument & Markt en de netbeheerder TenneT

Bijdrage aan de energietransitie

De verplichte vrije capaciteit maakt meer handel in elektriciteit tussen de landen mogelijk. Die extra handel draagt volgens de ACM bij aan de energietransitie waarin zonne- en windenergie een grote rol spelen. Omdat het aanbod van deze duurzame energie sterk kan wisselen per regio -afhankelijk van waar de zon schijnt en waar het waait- is het belangrijk dat landen beter stroom kunnen uitwisselen. 

Eén elektriciteitsmarkt op het hele Europese vasteland

De netbeheerders in de genoemde landen gebruiken al sinds 2015 een geavanceerd systeem om te bepalen hoeveel elektriciteit over de grenzen kan worden getransporteerd. Op sommige momenten is hiervoor weinig capaciteit beschikbaar op de hoogspanningskabels. Daarom hebben de landen nu een minimum van 20% van de capaciteit op de hoogspanningskabels afgesproken.

De bedoeling is dat dit in de toekomst nog meer wordt en dat meer landen zich bij het initiatief zullen aansluiten. De gedachte is dat uiteindelijk het hele vasteland van Europa met dit geavanceerde systeem aan elkaar wordt gekoppeld tot één elektriciteitsmarkt.

Lees ook: Wat doen netbeheerders?

Deel dit artikel op:

Sanne de Jong - Bins

Business Unit Manager
Sanne de Jong - Bins
Ik ben Sanne, sinds 2011 werkzaam voor Gaslicht.com. In Voorthuizen, waar Gaslicht.com gevestigd is, verzorg ik de communicatie en stuur ik het klantenserviceteam aan. Samen met alle medewerkers probeer ik te laten zien hoe gemakkelijk overstappen is. Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel te besparen valt op de energierekening. De enthousiaste reacties en reviews van overstappers, daar doen we het voor!

Reageren

Navigatie