De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Minister gaat energienet beschermen

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken wil het Nederlandse energienetwerk beschermen als energiebedrijven de buitenlandse markt op willen. Dat zei ze tijdens een discussie in de Tweede Kamer over de fusieplannen van Nuon en Essent.

De twee energiebedrijven willen samengaan om een belangrijke speler op de internationale markt te worden. Maar als het aan de minister ligt, moeten ze zich dan opsplitsen. "Op het moment dat een energiebedrijf zegt: 'ik wil die buitenlandse markt op', dan wordt er gesplitst", aldus Van der Hoeven. "Of ze nu gefuseerd zijn of niet." Het netwerk, alle elektriciteitskabels en gaskranen, blijft dan in overheidshanden zodat de energievoorziening niet in gevaar kan komen.

De Tweede Kamer steunt de plannen van de minister. Door de plannen lijken de energiebedrijven Nuon, Essent, Delta en Eneco niet te ontkomen aan een splitsing. Nuon en Essent hebben aangegeven te willen fuseren om uit te groeien tot een grote internationale onderneming. Delta wil een groot Belgisch afvalverwerkingsbedrijf overnemen.

Nuon, Essent, Delta en Eneco zijn nu nog zowel neteigenaar als stroomproducent en -leverancier. Als er niet gesplitst zou worden, zouden zij zichzelf kunnen bevoordelen door concurrenten de toegang tot hun netten te bemoeilijken. Bijvoorbeeld door hoge prijzen te vragen voor het gebruik ervan.

De minister benadrukte verder dat niet zij, maar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beslist over de mogelijke fusie tussen Nuon en Essent. Eerder heeft de NMa al aangegeven dat Nuon en Essent samen een té dominante positie op de Nederlandse markt hebben. De bedrijven moeten mogelijk klanten afstoten en stroomcentrales verkopen om goedkeuring voor de fusie te krijgen.

Bron: NOS

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 4 april 2007
Geactualiseerd: donderdag 28 februari 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie