Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Moeten we gaan smartstoken?

door Jeanet Woldring 5 reacties Leestijd: 5 minuten

Slimme thermostaten rukken op om energiebesparing nog makkelijker te maken. Moeten we nu gaan smartstoken met intelligente, warme huisgenoten zoals Anna van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE), TOON van Eneco of NEST van Essent?

We hebben de warme dagen achter ons gelaten en dus moet de verwarming weer aan. Om dat gemakkelijker én goedkoper te maken rukken de slimme thermostaten op. Moeten we gaan smartstoken? Editie.nl besteedt er aandacht aan in haar uitzending op 18 september. Ben Woldring van Gaslicht.com is gevraagd naar zijn mening. Aanleiding is de introductie van Anna van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) en de Nest van Essent die eind oktober (25 sept. red.) op de markt komt. Die 'intelligente, warme huisgenoten' analyseren je energieverbruik en passen zich daarop aan.

Besparing door slimme thermostaat

"De thermostaten analyseren een week lang het leefpatroon van de bewoner(s). Ook kijken ze naar de buitentemperatuur waardoor ze precies weten wanneer de temperatuur in de kamer omhoog moet en wanneer omlaag", vertelt Floris van Driel van NLE aan Editie.nl. De zelfregulerende thermostaten staan in contact met je smartphone en zorgen automatisch voor een warm welkom wanneer je je woning nadert. Als je een avondje moet overwerken staat je verwarming dus niet vanaf een uurtje of 18 uur al te loeien. "Je hoeft niet meer onnodig te stoken", licht Floris van Driel van NLE toe. "En dat voel je in je portemonnee. Het kan wel een besparing van 20 procent opleveren tegenover de traditionele thermostaat."

Wat betekent 20% besparing op onze energierekening?

De gemiddelde energierekening bestaat ongeveer voor een derde uit stroomkosten en tweederde uit gaskosten. Met een gasverbruik van 1800 m³ per jaar betekent de te verwachten besparing met Anna 185 euro. Hoe komen we aan dit bedrag? Uitgaande van een gasprijs van 65 cent per m³ zou je met de slimme thermostaat 360 m³ minder verbruiken oftewel 233 euro besparen op de gasrekening. Trekken we daar de maandelijkse huur van Anna van af, dan blijft er een netto besparing over van 185 euro.

Is 20% besparing haalbaar?

Is die 20% besparing op de gaskosten haalbaar? Slimme thermostaten zijn nieuwe producten waarvan je pas iets zinnigs kunt zeggen als ze een aantal jaren getest zijn. Daarnaast hangt de besparing af van het bouwjaar van het huis, de isolatie van de woning en de leefwijze van de bewoners. Ook het weer speelt een grote rol, denk aan de invloed van strenge winters. Verder bestaan de gaskosten ook uit kosten voor koken en douchen waarop de thermostaat geen invloed heeft. En last but not least is het energiecontract van belang.

Aangezien de gemiddelde energierekening voor het grootste deel uit gaskosten voor de verwarming van onze woning bestaat, kijken we in onze Energievergelijker naar de gasprijzen. Een gemiddeld huishouden betaalt momenteel bij de goedkoopste leverancier 1227 euro voor gas en 1446 euro bij de duurste. Maar liefst een verschil van 219 euro. Dat bedrag bespaart u als u overstapt van de duurste naar de goedkoopste gasleverancier. Dit betekent al gauw een besparing van zo'n 15%. Stappen we over op het goedkoopste actiepakket (stroom+gas), dan is het verschil op jaarbasis 433 euro!

Let op bij overstappen

Moeten we nu allemaal overstappen op een slimme thermostaat? Ben Woldring: "Vaak hebben mensen al een dure thermostaat hangen die prima functioneert en nog jaren mee kan. Het gaat nu om de eerste modellen. Daar kunnen nog kinderziektes in zitten. Ook kan privacy een ding zijn. De thermostaten weten precies wanneer en hoe lang je thuis bent. Maar ook wanneer je gaat slapen. De producenten zeggen deze informatie niet te gebruiken. Maar het kan natuurlijk altijd gehackt worden." Toch zitten er zeker voordelen aan een slimme thermostaat. Alle voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen slimme thermostaat Nadelen slimme thermostaat
Realtime inzicht in je gasverbruik Privacy
Op afstand je temperatuur regelen Grote investering eenmalig óf huurprijs per maand
Zelflerend Bij stopzetten maandbedrag stopt functionaliteit
Mogelijke besparing op gasverbruik Afhankelijkheid energieleverancier
Werkt niet met alle cv-ketels
Niet altijd OpenTherm ondersteuning

Overzicht van slimme thermostaten

Anna en NEST zijn niet de eerste slimme thermostaten. Enkele jaren geleden lanceerden de drie grootste energieleveranciers de E-manager (Nuon), de E-thermostaat (Essent) en TOON (Eneco). Momenteel zijn er vier slimme thermostaten op de markt. Hieronder vindt u informatie over de prijzen en wat de thermostaten kunnen.

Slimme thermostaten Anna* (NLE)
Nest (Essent)
E-manager** (Nuon) TOON (Eneco)
Prijs per maand € 3,99 € 250-300
eenmalig
€ 2,95 € 3,50
Alleen voor klanten ja ja iedereen ja
Bediening op afstand via smartphone ja ja ja ja
CV-ketel kan aangestuurd worden ja ja ja ja
Optie om klokprogramma in te stellen op afstand ja ja ja nee
Optie om het totale gas-stroomverbruik te meten ja nee ja ja

* Anna is binnen enkele weken ook los te koop bij Plugwise voor 299 euro
** de E-Manager van Nuon is niet meer te bestellen. Binnenkort komt er een nieuwe gratis app.


Update 25 sept.: vanaf vandaag biedt Essent als eerste energiebedrijf in Nederland de 'zelflerende' Nest Learning Thermostat™ aan. Afhankelijk van het contract dat consumenten bij Essent afsluiten, is een Nest-thermostaat inclusief of met korting aan te schaffen. Nest is ook los verkrijgbaar voor 219 euro via de site van Nest Labs.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 5 augustus 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (5)

Geplaatst door: andre ()

Ik heb zelf een Anna in bruikleen als marketing object. Mijn eerste indruk is dat de App nog verder ontwikkeld moet worden. De app heeft veel vastlopers. Ik vind dat de Anna te snel in de markt is gezet.

Geplaatst door: Jeffrey ()

Wat een slecht artikel!! Er staan onjuistheden is en wordt niet ingegaan op det technische werking van de producten.
Nest is voor 219,- voor iedereen te koop, ook voor geen Essent klanten.
Een belangrijk nadeel van de Nest-thermostaat is dat deze geen ondersteuning biedt voor OpenTherm, een protocol dat door veel verwarmingsketels in Nederland gebruikt wordt. OpenTherm maakt het mogelijk om een ketel harder of zachter te laten branden en kan ook gegevens van de ketel ontvangen. Nest werkt volgens een simpeler principe: de thermostaat geeft het signaal 'aan' of 'uit', waarna een ketel gaat branden of niet, wat minder zuinig zal zijn.

Dat is een zeer groot nadeel of argument de Nest wel of niet aan te schaffen. Bovendien varieert dit ook weer per situatie. Maak je bv gebruik van stadsverwarming dan heeft het geen invloed op je energieverbruik. Stadsverwarming werkt al op de aan/uit principe.

Opmerking van de redactie op 29-09-2014
Op moment van schrijven was de Nest nog niet op de Nederlandse markt verschenen; het bericht is daarom op 25 sept. geüpdatet. Daarnaast is er een apart bericht gepubliceerd over de Nest: http://www.gaslicht.com/nieuws/essent-start-verkoop-slimme-thermostaat-nest. Verder is er bewust (nog) niet ingegaan op de technische werking van de producten. Verdere informatie volgt.

We danken u hartelijk voor de info en stellen het erg op prijs wanneer u uw persoonlijke ervaringen met een slimme thermostaat wilt delen met onze bezoekers op dit forum.Geplaatst door: Dirk ()

Bedenk bij de door de leveranciers voorgespiegelde besparingen dat deze meestal zijn bepaald op basis van gemiddeld verbruik. Dus als je huis is geisoleerd en je zuinig met energie (gas en electra) omgaat dan kan je verbruik veel lager zijn dan van een gemiddeld huishouden en zal de werkelijke besparing dus ook lager zijn. Het is dus niet zo dat je door jaarlijks over te stappen de voorgespiegelde besparingen in € bij elkaar kunt optellen, want dan zou je snel onder de €0 komen en alleen voor niets gaat de zon op!
En kunnen we een slimme electriciteitsmeter wel slim noemen? Het verschil met een klassieke meter met hoog en laag tarief meting is dat ie een andere techniek gebruikt voor het meten en twee extra telwerken heeft voor het apart registreren van terug geleverde elektra en dat ie afstand kan worden uitgelezen. Echt slim zou een elektra meter pas zijn als ie de mogelijkheid biedt te sturen in het energie verbruik op basis van het actuele tarief. Dus bijv. regelen van wasmachine aan bij laagtarief en/of beschikbaarheid van (eigen) zonne en of windenergie. En stel je voor dat we straks voor verwarmen met een warmtekracht installatie werken dan zou de slimme meter dat kunnen aansturen. Kortom mijn mening is de meter is zo slim nog niet en kan alleen nog maar meten en doorgeven.

Geplaatst door: Chris ()

Zijn deze slimme apparaten door één smartphone aan te sturen?
Als ik eerder thuis ben dan mijn partner moet ik de dan bellen om e.e.a. te activeren?

Opmerking van de redactie op 25-09-2014
Dit is afhankelijk van de slimme thermostaat en de bijbehorende software. Het beste kunt u dat navragen voordat u er een aanschaft.
Geplaatst door: harrie oomen ()

Slecht Ben voor een consumenten advies:de zelf lerende thermostaat is b.v. ongeschikt als je in een gezin verschillende in en uitgaand verkeer hebt.
erger vind ik dat de nefit easy- die op bijna alle opentherm cv.s past-en goedkoper is en nooit maandelijks abonnementkosten!
Ik ben er zeer tevreden over.

Opmerking van de redactie op 25-09-2014
Het klopt dat een slimme thermostaat het gezinsritme het beste leert bij een regelmatig leven. Echter kan er altijd handmatig bijgestuurd worden. In het bericht hebben we de focus gelegd op de thermostaten die momenteel bij de verschillende leveranciers verkrijgbaar zijn. Uiteraard zijn er ook thermostaten zonder binding met leveranciers verkrijgbaar.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie