De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Netbeheerkosten huishoudens stijgen in 2018 met 12 euro

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Huishoudens moeten volgend jaar gemiddeld 12 euro meer betalen aan de netbeheerkosten voor energie dan dit jaar. Dat blijkt uit de tarievenbesluiten die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld. Volgens onze berekening is het 17 euro. En dan hebben we het nog niet over de energiebelastingen die fors zullen stijgen in 2018.

Netbeheerkosten één vijfde van energierekening

Het grootste deel van de energierekening van consumenten bestaat uit leveringskosten en overheidsheffingen. De netbeheerkosten maken ongeveer een vijfde van de energierekening van huishoudens uit (klik op cirkeldiagram). 

Opbouw energierekening 1-1-2017.jpg

Volgens de toezichthouder stijgt de totale energierekening door de hogere netbeheerkosten (ofwel transportkosten) met ongeveer 1 procent. Uitgaande van de energierekening van een gemiddeld huishouden dat nog nooit is overgestapt, komen wij echter uit op 17 euro in plaats van 12 euro meer. Immers, huishoudens met een standaardcontract van Essent, Nuon of Eneco betalen gemiddeld ruim 1700 euro per jaar.

Precariobelasting 

De stijging van de netbeheertarieven voor gas komt met name door de stijging van tarieven van lokale netbeheerders, de zogeheten precariobelasting. Gemeenten heffen precariobelasting als vergoeding voor het gebruik van openbare grond voor bijvoorbeeld kabels en leidingen. Regionale netbeheerders berekenen deze belasting door in de tarieven.

Tennet-werkzaamheden.jpg

Investeringen oorzaak stijging tarieven TenneT

De stijging van de tarieven van TenneT komt onder meer doordat de netbeheerder veel moet investeren in de uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk, bijvoorbeeld vanwege de energietransitie. De netten moeten worden versterkt om grote hoeveelheden elektriciteit van de windparken op zee te kunnen transporteren en de energiemarkten in Europa verder te kunnen integreren. Mede hierdoor stijgen de inkomsten die TenneT mag behalen in 2018 met 15 miljoen ten opzichte van 2017. Ook de komende jaren zijn veel investeringen nodig waarvan TenneT de kosten mag verwerken in de tarieven. De ACM verwacht dat de tarieven hierdoor verder zullen stijgen.

Lees meer over de opbouw van de energierekening

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 16 april 2019


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie