De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Netbeheerkosten ook omhoog per 1 januari

door Jeanet Woldring 1 reactie

transportkosten.jpgHuishoudens betalen in 2017 gemiddeld 13 euro meer voor het transport van gas en licht. Dat blijkt uit de tarievenbesluiten voor volgend jaar die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld. Ook de tarieven voor gas en stroom zelf gaan omhoog. 

De netbeheerkosten -ook wel transportkosten genoemd- maken ongeveer een vijfde van de energierekening uit. De hoogte van de energienota wordt verder bepaald door leveringskosten en belastingen. Al met al betaalt een gemiddeld gezin in 2017 zo'n 50 euro meer voor energie. Want naast de netwerkkosten stijgt ook de belasting waarmee de overheid de aanleg van windparken en andere duurzaamheidsmaatregelen betaalt: de zogeheten opslag duurzame energie. Een gemiddeld huishouden betaalt 17 euro extra.

Totale energierekening fors omhoog

De tarieven voor gas en stroom zelf worden bovendien voor het eerst in jaren ook duurder. Volgens Delta gaat het om 19 euro per huishouden. 'Nuon, Essent en Eneco volgen die normaliter altijd,' zegt Ben Woldring van Gaslicht.com in het Algemeen Dagblad. Hij wijst er op dat de energiebedrijven doorgaans hun tarieven deze maand al bekend maken. ,'Als zij wachten, zoals nu, duidt dat vrijwel altijd op een stijging.'

Oorzaak stijging netbeheerkosten

De transportprijzen verschillen enigszins per regio. Volgens de toezichthouder komt de stijging van de transporttarieven voor gas met name door de vervanging van oude gasaansluitingen. De investering in de veiligheid en kwaliteit door de regionale netbeheerders zorgt gemiddeld voor een stijging van de kosten met 18 euro. 

Precariobelasting

Volgens VEMW is de zogenoemde precariobelasting de oorzaak van de stijging. Dit is de lokale taks op onder meer kabels en leidingen. In een poging hun inkomsten te vergroten, hebben tientallen gemeenten die de afgelopen jaren stilletjes ingevoerd. Per gemeente gaat het gemiddeld om 2 miljoen euro aan opbrengsten, schrijft het AD. VEMW vindt dit onacceptabel en heeft ACM laten weten zich ernstig zorgen te maken over de tariefontwikkelingen die worden gedreven door precario.

Minder kosten voor transport elektriciteit

De transportkosten voor elektriciteit dalen daarentegen met gemiddeld 5 euro, doordat netbeheerders zelf minder kosten hebben gemaakt dan was verwacht. Bovendien waren ze in 2015 minder kwijt dan werd gedacht aan transport op het landelijk hoogspanningsnet. Dat is verrekend in de tarieven voor 2017

Redelijke transporttarieven voor gas en elektriciteit

De tarievenbesluiten van de ACM volgen op de methodebesluiten die de ACM in september publiceerde. Voor de periode 2017 tot en met 2021 heeft de ACM de methode vastgesteld waarmee zij bepaalt hoe hoog de inkomsten van de energienetbeheerders mogen zijn. Op basis hiervan stelt de ACM ieder jaar de tarieven vast die netbeheerders mogen rekenen aan consumenten en bedrijven.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 30 november 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: reinier dick ()

Het is een grof schandaal dat de duurzame Energie niet zijn broek kann opbhouden en dit dus eigenlijk met verkapte staatssteun door de burger wordt opgehoest. De uitgestelde onderhouds werkzaamheden kunnen niet nu nog aan de burger worden doorberekend dit is slechte berdijfs voering.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie