Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Netwerkkosten gaan volgend jaar omhoog

1 reactie Leestijd: 2 minuten

De netwerkkosten voor energie zullen de komende jaren stijgen. De netbeheerders hebben hiervoor toestemming gekregen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). In september werd al bekend dat consumenten in 2011 daardoor ongeveer 15 euro meer betalen.

Redelijke tarieven en betrouwbaar netwerk

De NMa heeft toestemming gegeven de komende jaren de prijzen langzaam te verhogen. De tariefstijging, die volgt op een jarenlange daling, is nodig om de komende jaren noodzakelijke investeringen te kunnen doen in het netbeheer en betrouwbaar gas en stroom te blijven leveren. Tot 2009 dekten de inkomsten van de netbeheerders de kosten, maar daarna niet meer, zo blijkt uit onderzoek van de NMa. 

Geen vrije keus

Voor u als consument is het niet mogelijk een andere netbeheerder te kiezen. U bent gebonden aan de regionale netbeheerder. De netwerkkosten betaalt u via uw energieleverancier of rechtstreeks aan de netbeheerder. Deze vaste kostenpost is niet afhankelijk van uw verbruik of leverancier. 

Alles op één factuur

Vanaf 1 januari 2011 moeten energieleveranciers ook netwerkkosten op de energierekening vermelden. Vooruitlopend op deze verplichting sturen de meesten nu al een geïntegreerde factuur. Dat wil zeggen dat u zowel de leveringskosten als de netwerkkosten op één nota ziet staan. Hanteert uw bedrijf nog niet dit zogeheten 'leveranciersmodel', dan betaalt u zowel de leverancier als de netbeheerder elke maand.

Meer weten?  Vergelijk leveranciers op Alles-op-één-factuur

Netwerkkosten wijzigen niet bij overstap

De stijging die de komende jaren wordt doorgevoerd zal dus ook te merken zijn op uw energienota. Wanneer u een meerjarig contract heeft met vaste leveringstarieven zullen de netwerkkosten eveneens stijgen: deze zijn namelijk niet gebonden aan de prijs die u betaalt voor uw verbruik. Netwerkkosten blijven ook ongewijzigd bij het overstappen naar een andere energieleverancier.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Reacties (1)

Geplaatst door: nellie meijer ()

Ik lees dat de netwerkkosten ongeveer 15 euro duurder wordt is dat voor een heel jaar? kan iemand mij dat vertellen, want bij ons op de camping staat op mijn afrekening 7,oo euro per mnd.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie