De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Algemene voorwaarden energiecontracten in begrijpelijke taal

door Jeanet Woldring

algemene-voorwaarden-groot.jpgEnergieleveranciers komen per 1 april met nieuwe algemene voorwaarden voor de levering van gas en stroom.  Daarmee is het gedaan met de ingewikkelde voorwaarden die sinds 2013 gehanteerd worden. Wat verandert er en mag u nu boetevrij overstappen?

Begrijpelijker algemene voorwaarden per 1 april 2017

Het belangrijkste verschil met de oude voorwaarden is dat de nieuwe voorwaarden in begrijpelijker taal geschreven zijn. Energieleveranciers vinden het belangrijk dat klanten snel en makkelijk begrijpen waarvoor ze tekenen. De huidige voorwaarden zijn namelijk erg ingewikkeld door het gebruik van allerlei juridische termen. Met deze aanpassing voldoen de leveranciers aan de nieuwe regelgeving zoals de 'richtlijnen consumentenrechten' en de aangepaste richtlijnen van de Autoriteit Consument & Markt.

Opgesteld door Energie-Nederland

De nieuwe voorwaarden zijn opgesteld door Energie-Nederland, de vereniging van energieleveranciers. In de Commissie Zelfregulering van de Sociaal-Economische Raad (SER) zijn de voorwaarden met de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis besproken. De partijen zijn het met elkaar eens geworden over alle voorwaarden, op twee uitzonderingen na. Dat is artikel 17.4 over schade en artikel 19.3 over de redenen waarom energieleveranciers de leveringstarieven mogen veranderen. Klik op de afbeeldingen om deze 'kleine lettertjes' te vergroten.

Art.17.4-algemene-voorwaarden-energieleveranciers.jpgArt.19.3-algemene-voorwaarden-energieleveranciers.jpg

Waarvoor zijn de algemene voorwaarden?

In de algemene voorwaarden staan de afspraken die energieleveranciers hebben gemaakt en waar u en zij zich aan moeten houden als u elektriciteit en/of gas geleverd krijgt. Het komt er kortgezegd op neer dat energieleveranciers u duidelijker informeren over de overeenkomst, tarieven, storingen, zekerheden, klachten, opzegmogelijkheden, salderingsregeling etcetera. 

Zijn de wijzigingen bij elke energieleverancier hetzelfde?

Alle energieleveranciers die aangesloten zijn bij Energie-Nederland gaan de nieuwe 'Algemene Voorwaarden voor de levering van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers 2017' hanteren. Ze gelden zowel voor nieuwe als voor bestaande klanten. In aanvulling op de nieuwe voorwaarden gelden ook de zogeheten 'kwaliteitscriteria'. 

Waar vind ik de voorwaarden?

Als u gaat overstappen via Gaslicht.com en een nieuw energiecontract afsluit, is het van belang dat u de voorwaarden doorneemt. Niet alleen de algemene voorwaarden, maar vooral de contract- en/of actievoorwaarden. Deze kunt u allemaal nalezen in onze Energievergelijker. U vindt de voorwaarden bij 'pakketdetails' én op het aanmeldformulier. Voordat u de overeenkomst definitief afsluit, informeert uw nieuwe energieleverancier u ook nog over de voorwaarden en kwaliteitscriteria.

Kan ik mijn contract nu zonder opzegvergoeding beëindigen?

Wij ontvangen de laatste tijd veel vragen over de wijzigingen van de algemene voorwaarden. Een veelgestelde vraag aan Gaslicht.com luidt: 'Mag ik mijn overeenkomst nu beëindigen? Het antwoord luidt: ja. Artikel 19.2: Veranderen wij deze voorwaarden? Dan informeren wij u minimaal tien kalenderdagen voor de verandering schriftelijk of digitaal. Wij melden dan ook dat u onze overeenkomst mag beëindigen. Daarvoor gelden wel deze voorwaarden.  

Dat betekent dat u er niks mee opschiet. U kunt namelijk niet zonder opzegvergoeding opstappen, omdat het niet om ingrijpende inhoudelijke aanpassingen gaat. Daarnaast heeft overstappen uit onvrede met de nieuwe algemene voorwaarden geen zin, omdat u bij een andere leverancier dezelfde krijgt.

Lees ook onze blog over de nieuwe algemene voorwaarden

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie