De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Nieuwe regels voor salderen per 1 januari 2014

door Jeanet Woldring

Duurzaam energie opwekken staat nog altijd volop in de belangstelling. Door zonnepanelen aan te schaffen kunt u zelf elektriciteit opwekken. Een deel van deze energie verbruikt u zelf en de rest levert u terug aan het openbare net. Maar hoe gaat het terugleveren van stroom nou precies in zijn werk? En wat houden de nieuwe regels voor salderen in?

Wat is salderen?

Op uw energierekening staat hoeveel stroom u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de stroom die u heeft terug geleverd afgetrokken. Die aftreksom wordt salderen genoemd. Niet alle energie die u terug levert telt mee voor het salderen. Er is een salderingsgrens vastgesteld. Daarnaast is saldering alleen mogelijk als u de elektriciteit via dezelfde aansluiting terug levert als waarmee het energiebedrijf u elektriciteit levert. Verder gelden de regels voor saldering en terugleververgoeding alleen als u een kleinverbruikersaansluiting heeft. Dat is een aansluiting tot 3x80Ampère.

Wat is terugleveren?

Als u meer energie opwekt dan u zelf gebruikt, dan wordt dat terugleveren genoemd. Dat is het invoeden van elektriciteit op het net. Als u gaat investeren in zonnepanelen of u heeft al zonnepanelen, dan loont het kritisch te kijken naar de voorwaarden rond de teruglevering. Leveranciers zijn onder bepaalde voorwaarden vrij om de hoogte van de terugleververgoeding te bepalen. Uit onze inventarisatie blijkt dat er forse verschillen bestaan in terugleververgoedingen. De meesten vergoeden het zogeheten kale leveringstarief conform het contract, maar er zijn ook energieleveranciers die meer of juist minder terugbetalen. Bekijk het actuele overzicht met terugleververgoedingen.

Wijzigingen per 1 januari 2014

Vorig jaar waren energieleveranciers verplicht de teruggeleverde stroom tot maximaal 5000 kWh per jaar te verrekenen met de afgenomen stroom.  Per 1 januari 2014 zijn de regels rondom de salderingsgrens gewijzigd. De salderingsgrens is nu voor iedere consument anders. Het is de hoeveelheid energie die u van het energiebedrijf geleverd heeft gekregen. Die hoeveelheid energie geldt als grens. Hoe hoog uw salderingsgrens is vindt u terug op uw energierekening.

Hieronder een paar voorbeelden van Consuwijzer ter verduidelijking:

Voorbeeld 1

Uw energiebedrijf levert u 3500 kWh. Uw zonnepanelen leveren 2000 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 1000 kWh. U levert dan 1000 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 3500 kWh. Van de 3500 kWh wordt de door u terug geleverde energie 1000 kWh afgetrokken. U moet nog voor 2500 kWh betalen.

Voorbeeld 2

Uw energiebedrijf levert u 500 kWh. Uw zonnepanelen leveren 2200 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 1000 kWh. U levert dan 1200 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 500 kWh. Van de 500 kWh zou de door u terug geleverde energie van 1200 kWh afgetrokken moeten worden. Maar omdat er een salderingsgrens is van 500 kWh, wordt er maar tot 500 kWh afgetrokken. Voor de 700 kWh die over blijft ontvangt u een terugleververgoeding.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 4 maart 2014
Geactualiseerd: donderdag 17 juni 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie