Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Onjuiste berichtgeving over onbeperkt salderen

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Momenteel verschijnt er in de media onjuiste berichtgeving over salderen en terugleveren van elektriciteit. In sommige berichten staat dat het onbeperkt salderen sinds 1 juli 2013 is ingevoerd. Dat klopt niet volgens ConsuWijzer, het adviesorgaan van de overheid. De nieuwe regelgeving gaat waarschijnlijk pas in op 1 januari volgend jaar.

Wat is salderen?

Als u saldeert, levert u elektriciteit terug aan het net. Dat is duurzame elektriciteit die u zelf opwekt. Bijvoorbeeld omdat u zonnepanelen heeft. De hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit trekt uw energieleverancier af van de hoeveelheid die u verbruikt heeft.

Onbeperkt salderen uitgesteld

Sommige media schrijven dat het onbeperkt salderen sinds 1 juli 2013 is ingevoerd. Dat klopt dus niet. Volgens ConsuWijzer gaat de nieuwe regelgeving waarschijnlijk pas in op 1 januari 2014. Deze nieuwe regels houden op hoofdlijnen in dat tot maximaal het eigen verbruik kan worden gesaldeerd. ConsuWijzer zal eind dit jaar uitgebreide informatie plaatsen over de nieuwe regels met betrekking tot salderen.

Wijze van salderen en terugleververgoeding

Overigens hanteren sommige leveranciers de nieuwe regels nu al. Dat betekent dat de zelf opgewekte energie onbeperkt met de zelf verbruikte energie wordt verrekend. Dus ook als de zelf opgewekte energie meer dan de gebruikelijke limiet van 5000 kWh per jaar is. Op Gaslicht.com vindt u een overzicht van alle energieleveranciers over de wijze van salderen en de terugleververgoedingen.

Meer weten over salderen en terugleveren?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 1 november 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.