Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Tips voor het controleren van de energierekening

Kunt u uw energiecontract en jaarafrekening makkelijk vergelijken? Voor veel mensen is de jaarafrekening en eindafrekening van hun energieleverancier nog steeds een raadsel. Met deze tips kunt u de energierekening zélf op de belangrijkste punten controleren, zodat u niet teveel betaalt. Bekijk de video of gebruik de checklist.

Checklist jaarafrekening

Het begint natuurlijk met uw verbruik. Controleer of de juiste meterstanden door de energieleverancier zijn gebruikt voor het maken van de jaarafrekening. Vaak staat er pas op een van de laatste pagina’s een specificatie van het verbruik. Daar staat dan een beginstand en eindstand. De beginstand zou gelijk moeten zijn aan de eindstand van de vorige jaarafrekening. 

  • Check de tarieven

Komen de tarieven overeen met het aanbod? Tussentijdse tariefwijzigingen moeten per periode worden vermeld. De leverancier mag geen gemiddelde berekenen. U kunt anders niet terugzien of de tarieven overeenkomen met de tarieven die in het contract zijn afgesproken. Let er bij het controleren ook op dat u alle tarieven inclusief btw of juist exclusief btw nakijkt. Appels met appels vergelijken, noemen we dat. Check ook of alle onvermijdbare kosten in de prijs zijn opgenomen. Denk hierbij aan administratiekosten of de regiotoeslag voor gas. 

  • Controleer netbeheerkosten bij laag gasverbruik

Bij een verbruik onder de 500 kubieke meter gas zijn de netbeheerkosten lager dan bij een verbruik van 500-4000 m³. Sommige energieleveranciers hanteren bij een jaarverbruik onder de 500 m³ toch de netbeheerkosten van een verbruik van 500-4000 m³. Dit kan tientallen euro's per jaar schelen. De tarieven vindt u op Gaslicht.com en op de website van de netbeheerder. Uw energieleverancier int deze kosten namens de netbeheerder en is uw aanspreekpunt.

  • Kloppen de groottes van de aansluitingen?

Consumenten hebben doorgaans een elektriciteitsaansluiting t/m 3x25 ampère of groter dan 1x10 ampère. De gasmeter is meestal G4 of G6. Het komt voor dat consumenten een te grote aansluiting hebben, bijvoorbeeld G10. Dan betaalt u honderden euro's meer aan transportkosten dan nodig. Neem voor de zekerheid contact op met uw leverancier als uw aansluitingen groter zijn dan hierboven vermeld.

  • Hoe zit het met belastingwijzigingen?

Per 1 januari worden de belastingen door de overheid opnieuw vastgesteld. Nogal verwarrend als uw jaarafrekening in 2 verschillende belastingjaren valt. Dat gebeurt best vaak. Bij het nakijken is het belangrijk dat de energietarieven zijn aangehouden zoals afgesproken in uw contract. De belastingverhoging valt buiten deze contractafspraken. Om na te kijken of de juiste tarieven zijn gebruikt, is het dus slim om naar de 'kale tarieven' te kijken. Dat zijn de tarieven zonder de energiebelasting en opslag duurzame energie- en klimaattransitie.

  • Is uw 'vermindering energiebelasting' verrekend?

De energierekening bestaat voor een groot deel uit belastingen. In 2020 voor een gemiddeld huishouden voor 40%! Omdat stroom wel een soort basisbehoefte is, krijgt u een deel van de energiebelasting gecompenseerd. Dit heet de 'vermindering energiebelasting', de vroegere heffingskorting. Wanneer het om een locatie met een verblijfsfunctie gaat, heeft u hier gewoon recht op. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld garageboxen, en centrale ruimtes van een appartementencomplex. De vermindering energiebelasting is een vast bedrag dat jaarlijks door de overheid wordt vastgesteld en bedraagt € 527,17 in 2020. 

  • Is de welkomstpremie uitbetaald?

Is er bij het afsluiten van het contract ook een welkomstpremie afgesproken? Dan zou die ook op uw jaarafrekening moeten worden verrekend. Al is dat niet altijd het geval. Soms kiest een leverancier er voor om deze apart uit te betalen. Dit is terug te vinden in de contractvoorwaarden. Let op: wij noemen het altijd een welkomstpremie. Leveranciers gebruiken soms een andere naam. Eenmalige korting, cadeau of cashback zijn veel voorkomende begrippen. Ook staat het bedrag soms opgesplitst voor stroom en gas. Soms staat de korting eerst exclusief btw vermeld. Dan lijkt de korting dus een te laag bedrag, maar dan komt daar later op de rekening nog btw bij. Even goed nakijken dus. 

  • Is de opbrengst van uw zonnepanelen goed verrekend?

Heeft u zonnepanelen? Dan wordt de energierekening er niet makkelijker op. Uw jaarlijkse stroomafname wordt op uw jaarafrekening verrekend (gesaldeerd) met uw jaarlijkse teruglevering. Deze verrekening is op basis van uw stroomtarieven. Dus voor elke kWh die u opwekt, krijgt u dezelfde prijs als die u per kWh aan uw leverancier zou betalen. Levert u meer stroom terug dan dat u afneemt? Dan ontvangt u over deze netto teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Deze vergoeding is veel lager dan de prijs die u betaalt. Controleer in dat geval ook of er over het deel dat u meer opgewekt heeft de juiste terugleververgoeding is betaald. Let ook goed op of de 'vermindering energiebelasting' wel berekend is. Wij merken dat deze bij zonnepanelen soms niet wordt verrekend, terwijl u er wel gewoon recht op heeft!

Bonustip: Toch nog vragen of twijfels over de jaarafrekening? Stuur uw energierekening naar Gaslicht.com, dan kijken wij hem gratis voor u na.

Geactualiseerd: 26-08-2020

Navigatie