Genomineerd voor 2023!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 (t.w.v. 550 euro)
  • 2x Philips XL airfyer (t.w.v. 300 euro)
  • Ninja Creami ijsmaker (t.w.v. 250 euro)
  • Skydive (t.w.v. 200 euro)
  • 5x Air up starterspakket
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Per 1 juli dalen variabele energietarieven

1 reactie Leestijd: 4 minuten

De energierekening van een gemiddeld huishouden met variabele tarieven daalt zo'n acht tientjes op jaarbasis. Dat blijkt uit onze berekening van de nieuwe tarieven per 1 juli van Eneco, Nuon en Essent. Goed nieuws dus na alle tumult over de sterke stijging van de energiekosten begin dit jaar! Nog altijd zal de verhoging te merken zijn in de portemonnee, maar deze daling verlicht de pijn allicht iets. Door slim te vergelijken en over te stappen op vaste tarieven kunt u zelfs 399 euro besparen. Hoe zit dat? 

bespaar-gemiddeld-399-euro.png

Nieuwe variabele energietarieven per 1 juli

De drie grootste energieleveranciers hebben hun nieuwe variabele tarieven per 1 juli bekendgemaakt. Eneco en Nuon kondigen een welkome daling aan na de verhogingen van begin dit jaar. Essent wijzigt de tarieven niet. De grootste daling vindt plaats bij Eneco met zo’n € 186 op jaarbasis voor een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 kuub gas. Opgemerkt moet worden dat daar het contract voor onbepaalde tijd ook het duurste was van de grote drie. Met de aangekondigde daling blijft Eneco nog net boven de tarieven van Essent en Nuon liggen. Bij Nuon gaat de prijs met zo’n € 65 omlaag.

Vastrecht gaat omhoog

Hoewel de variabele energietarieven dalen, stijgen de vaste leveringskosten juist fors. Essent verhoogde deze in januari al met € 43. Eneco doet dat per 1 juli met € 48 en Nuon verhoogt deze kosten met € 25. Laatstgenoemde is dus het voordeligst voor wat betreft de 'vaste leveringskosten' (vroeger vastrecht genoemd). Kijken we naar de stroomprijs per kilowattuur, dan is Eneco net iets duurder dan Essent en Nuon, maar voor gas is Eneco het voordeligst.

variabeleenergietarieven1juli2019essent-nuon-eneco-0.png

Wat betekent dit voor u?

"Jammer, dat de prijzen omlaag gaan, net nu ik opnieuw afgesloten heb", reageerde een recente overstapper naar Eneco. Gelukkig hoeft deze meneer geen spijtoptant te zijn, want alleen de variabele tarieven van Eneco dalen per 1 juli. "Echter uw contract met vaste tarieven is alsnog voordeliger dan de variabele tarieven. U heeft er dus goed aan gedaan om over te stappen", was ons antwoord. Op dit moment schelen de contracten voor onbepaalde tijd gemiddeld bijna 400 euro met de voordeligste energiecontracten in de markt met vaste tarieven. Met de aangekondigde verlaging blijft dat verschil nog steeds enorm. Maar welke mensen krijgen dan wel te maken met prijswijzigingen?

Helft van de huishoudens heeft variabele tarieven

Alleen huishoudens met een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven krijgen per 1 juli te maken met de aangekondigde prijswijziging. Dat betreft ongeveer de helft van de Nederlanders. Hieronder vallen de mensen die bewust voor variabele tarieven kiezen en de mensen die nog nooit zijn overstapt naar een andere energieleverancier. Maar ook degenen die 'niks doen' na afloop van hun contract voor bepaalde tijd. Bij het aflopen van een contract met vaste tarieven loopt het contract namelijk stilzwijgend over in een contract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd.

Consumenten blijven overstappen

Wie nog nooit of heel lang geleden is overgestapt, heeft automatisch een contract met variabele tarieven. Valt u ook in die categorie en bent u benieuwd of u ergens anders goedkoper uit bent? Dan raden we u aan energieleveranciers te vergelijken op Gaslicht.com. Uit recent onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bleek ook dat mensen door te vergelijken veel geld besparen. Volgens de toezichthouder tot wel € 517.  

Volgens de ACM weten consumenten ook steeds beter weten wat er te kiezen is. Men gaat actief energie vergelijken en ook daadwerkelijk overstappen. Bijna één op de vijf huishoudens, een recordaantal, profiteerde het afgelopen jaar van de aanzienlijke besparingen. Juist nu is het ook weer van belang om goed te kijken naar uw verbruik en uw contract te vergelijken. Door slim te vergelijken kunt u gemiddeld zo'n € 399 besparen (peildatum 20 juni).

Lees meer: vaste of variabele energietarieven

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 20 juni 2019

Reacties (1)

Geplaatst door: jaapvrolijk ()

mijncontractlooptafop-31-decemberbij-eneco-watraadtumijaan

Opmerking van de redactie op 21-06-2019
Beste meneer Vrolijk,

Wij raden aan om vanaf 2 maanden voor de einddatum een overstap aan te melden. U bent nu nog te vroeg waardoor energieleveranciers nog geen rekening houden met de einddatum en u te vroeg zullen overnemen.

Neem gerust eind oktober contact met ons op dan kijken wij graag met u mee.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie